Cultura i Espectacles

Terrassa, 1911: l’esport que nasqué de la industrialització

El MNACTEC inaugura la mostra “Esport, indústria i modernitat”, fins al 12 de novembre. S’explica la importació d’esports anglòfils gràcies a la industrialització tèxtil

No és casualitat que Terrassa sigui un dels bressols del hockey. I és que els esports moderns es van anar introduint per influència dels industrials i fabricants, que adaptaven en gran mesura esports des del món anglès.

D’aquí que sigui a l’Escola Pia (que havia estat construït l’any 1864, com a Real Colegio Tarrasense i inspiració de “college” britànic) d’on neix. De fet, seria l’any 1911 quan alumnes de l’Ateneu Calanssanci posaven en marxa el Lawn Hockey Club Calassanci.

Una fotografia datada de 1912, durant el seu primer partit oficial (jugat a Can Mauri, a l’entorn de l’avinguda de Jaquard) en deixa constància. I també és part de l’exposició “Esport, indústria i modernitat”, que el MNACTEC va inaugurar aquest dimarts.

L’exposició explica el naixement de l’esport modern (a l’últim terç del segle XIX) i com era una activitat exclusiva de les classes benestants. D’aquí el naixement dels clubs (tant a nivell de societat com esportiu) formats per la burgesia industrial. De fet, la seva expansió a Terrassa s’entén gràcies al procés d’industrialització, ja que són zones on arriben tècnics industrials, comercials i diplomàtics que coneixen els esports moderns (i per tant, els transmeten als ciutadans locals).

/ CEDIDA

És el cas paradigmàtic de la introducció del futbol a Bilbao i Huelva, a causa de la presència d’enginyers anglesos supervisant les respectives mines de carbó. I també deixava la seva petjada lingüística, com cantar “el alirón” dels campions: es tracta d’una castellanització d’All Iron (“tot ferro”, com les mines).

I si el futbol protagonitzava altres ciutats, el cas paradigmàtic de Terrassa era el hockey. El 1918 es va constituir la Federació Catalana de Hockey. Els equips de Terrassa aglutinaven la majoria dels practicants de hockey de tot el país.

“Basket-ball”

A Terrassa, un altre esport nascut de la industrialització del tèxtil de la llana és el bàsquet.

De fet, la pràctica del bàsquet a Catalunya va lligada al moviment de renovació pedagògica. A l’exposició del MNACTEC s’explica que Eladi Homs -promotor del bàsquet a Catalunya i divulgador de l’educació física a les escoles- col·laborava amb l’Escola Vallparadís de Terrassa. I va ser ell qui va transmetre a Alexandre Galí (que n’era el director) el nou mètode pedagògic per a les classes d’educació física, el “basket-ball”.

L’escola va ser pionera a Catalunya, malgrat que mai va arribar a competir amb altres equips escolars.

Enginys tècnics

L’exposició al MNACTEC també recorre els ginys i les màquines més revolucionàries de començaments del segle XX i es van convertir en peces clau de la competició esportiva i en símbols de modernitat i progrés: la bicicleta, l’automòbil, la motocicleta i l’avió.

/ CEDIDA

També s’hi reflexiona sobre la incorporació de la dona a l’esport, així com el sorgiment de la premsa esportiva. També es repassen les descobertes científiques, associades en aquest cas a l’excursionisme català.

Les ‘expos’ temporals

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya porta altres novetats, com ara la mostra semifixa “Cafès, cafeters i cafeteres”. Es tracta d’una exposició sensorial sobre l’evolució tècnica i social que ha significat la producció i el consum del cafè. Des dels antics molinets manuals fins a les màquines de càpsules actuals, passant per la importància social que han tingut els cafès o el fet de prendre un cafè. De fet, s’ha construït una reproducció d’una taverna d’època.

Una altra exposició inaugurada enguany és “Il·luminats”, que mostra l’evolució de la il·luminació a través d’un recorregut històric i tecnològic. També s’hi exposen peces com una llàntia d’oli romana, el llum de petroli Petromax Estelar, una col·lecció de bombetes antigues, un conjunt de sis llums de mina. Aquesta mostra es pot veure fins al 17 de març de 2024.

Finalment, el MNACTEC també mostra adia d’avui “Bombers 40 anys”, en commemora el 40è aniversari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat. Fins al 19 de novembre.

/ CEDIDA

Terrassa, 1911: l’esport que nasqué de la industrialització
To Top