Cultura i Espectacles

Mans volant cap a la Maurina

Tub d’Assaig organitza la 14a edició del Festival de Circ de Terrassa, i consolida el barri perifèric com a base descentralitzada per fer-hi actes que són “estructura de ciutat”

La Maurina acollirà el festival els dies 15, 16 i 17 de setembre / DT

La rentrée del curs sempre deixa alguns clàssics: els nens tornant a escola, la mani de la Diada… I “el circ de la Maurina”.

De fet, la consolidació del binomi “barri” i “circ” és evident dins l’imaginari col·lectiu terrassenc. Tanmateix, el festival que organitza l’entitat Tub d’Assaig no va néixer aquí, sinó a Ca n’Anglada. “Era el 2007, ens acabaven de fundar com a Tub d’Assaig i l’Ajuntament ens va demanar llavors fer algun esdeveniment, però amb molt poc pressupost econòmic”, explica Enric Petit, codirector del festival.
“Així que vam fer un cicle en el qual pràcticament tots els números eren nostres, menys dues companyies externes que vam poder convidar”, explica Petit.

Era el 2007 i era la plaça Catalunya. Ara, és la plaça de l’Assemblea de Catalunya (en referència a l’entitat antifranquista dels anys 70). I és territori de la Maurina. Un barri –en part– autoconstruit a partir dels anys cinquanta, que tenia una associació de veïns capdavantera i per lema “La Maurina combativa”. El moviment al barri s’emmarca en el Pla de Barris, que el segon tripartit (PSC, ERC i ICV) desplegava en aquell temps. És des d’aquí on arribava llavors la major part del finançament. Després s’anirà diversificant, amb l’Ajuntament i alguna ajuda de la Diputació.

No és habitual que un festival considerat “estructura de ciutat” estigui descentralitzat en un barri perifèric. “La relació amb l’AV és molt bona i el públic és tant del barri, com del centre i tots els barris que ens coneix i ve expressament”, diu Petit. Això no implica que cada any hi hagi algun veí que vegi el muntatge de les carpes i escenaris i se sorprengui talment fos la primera vegada (i van 14!) que s’hi instal·len.

Hi coincideix Tomàs Cardús, tant de Tub d’Assaig com de la companyia Circ Pistolet. “És xulo descentralitzar la programació, encara més en un barri delicat com la Maurina. Per alguna canalla, és com una segona Festa Major, perquè tampoc no hi passen tantes coses culturals durant l’any”, enraona.

Tanmateix, lamenta que el “mainstream” català ho percebi com un festival de barri, i no pas de ciutat. “No sortim mai a TV3, quan és un festival de ciutat, d’abast de Terrassa, amb la peculiaritat que passa a la Maurina”, explica. En canvi, altres festivals com el Trapezi de Reus o el festival de la Bisbal si acostumen a tenir més cobertura en el sistema global català.

Mirant si plou

Cardús no només organitza, sinó que enguany també actua amb el Circ Pistolet. “La logística del ‘festi’ demana tanta energia, que és dur fer les dues coses. O sigui, mola molt actuar a casa, però també és una mica estressant”, explica.

I és que, de vegades, hi pot haver problemes sobrevinguts com el clima. “Com un any que el diumenge matí ens va ploure i vam haver desmuntat tot i vam quedar tot xops… Però quan va escampar, va venir la gent i evidentment volien veure circ”, diu amb una rialla. Consultat Meteocat, encara no pot avançar amb fiabilitat el temps per als dies 15, 16 i 17.

Trapezis aeris, per primer cop en molts anys

La tarda del diumenge hi haurà un espectacle que fa força temps que a Tub d‘Assaig li tenien ganes, reconeix el codirector del festival Enric Petit. Es tracta de la companyia Flying Pikmis, amb el seu show “Endangered”, el qual tindrà lloc a les 18.45 hores a l’escenari del carrer de l’Infant Martí. Es tracta d’un espectacle de teatre-circ amb trapezi mini volant. Concretament, una faula satírica on el món aeri i el món terrenal es troben. Una creació sobre l’equilibri en les espècies i la seva llibertat i vulnerabilitat.

La Cia Flying Pikmis

De fet, els espectadors veuran éssers estranys de la terra que es troben en perill, ubicats en una petita clariana del bosc. Just després del trapezi aeri vindrà la cirereta del festival. Un “show” anomenat “El gran final”, a partir de les 20 hores, en aquest cas a la plaça de la xemeneia Almirall. L’espectacle ve de la mà de Bucraá Circus, la companyia formada per Fernando Vilella i Marc Florencio en format de duo de pallassos clàssics. “Porten cartells d’època i un atrezzo molt xulo”, explica Petit, qui convida tothom a quedar fins al final del número.

La gala de Tub d’Assaig serà “irrepetible”

És la cirereta del festival. El plat fort. No pas perquè sigui millor que els altres, senzillament perquè és com la traca final d’un castell de focs. La “Gran gala” tindrà lloc el dissabte 16 de setembre, a les 20.30 hores, sota la xemeneia Almirall. Hi haurà fins a sis números, tot ells dinamitzats pel presentador Jose Luis Redondo i musicats per The King Boozan Brass Band. “Tant per estils com edats, la gala ha quedat molt barrejada”, diu Enric Petit, qui a més la qualifica d’“irrepetible”. Hi participen els artistes Non Sin Tri, Sofía Demicheli, Mariana Fernández, De tal Palo, Marta Bolibar.

Una “jam session”… però de foc

Estem avesats a les “jam sessions” gràcies a la Nova Jazz Cava. El que no esperàvem és que aquest format d’improvisació i participatiu s’expandís al món del circ i la cultura popular.
Així, el Festival de Circ de Terrassa acull enguany una “jam foc”, entesa com un espai d’improvisació obert a tot espectador que vulgui mostrar i compartir les seves dots amb els malabars de foc. “És un format que no és tant de seure, sinó de moviment”, explica Enric Petit.

“Això permet que la gent entri i surti del rotllo, amb llibertat, com si fos una ‘battle’ de hip-hop”, afegeix.
A més, dos discjòqueis ambientaran l’acte. “Així anima a acabar el dia d’una manera festiva”, afegeix. Serà el divendres, a partir de les 22.30 hores, al carrer Infant Martí.

“Cirque Entre nous”, des de França

Però el dia inaugural, prèviament a la “jam foc”, hi haurà dos espectacles previs. En primer lloc, el que enceta aquesta edició de 2023: “Borderline”, la companyia francesa Cirque Entre Nous. “Si bé no arriba a ser itinerant, tampoc passa en un sol espai”, avança Petit –sense espòilers–, en aquest número de perxa xinesa que arrencarà a les 19 hores.

Li seguirà el Circ Pistolet (20.30 hores), companyia que juga a casa i integrada per Tomàs Cardús, Marc Hidalgo, Pablo Domichovsky i Sergi Estella.

Tallers matinals per a infants

Dissabte matí arriba el primer dels dos tallers (juntament amb diumenge), adreçats al públic infantil, i que tindran lloc de 10 a 11.30 hores. A les 12 hores hi actua Cotufa y Cachaba, amb el seu “El último valle”, mentre que a les 19 hores serà Circo Los qui presenti el seu “Kasumay”.

Finalment, a les 12 hores de diumenge farà aparició a escena Javier Ariza, amb el seu Seat 600.

Mans volant cap a la Maurina
To Top