Laura Hernández/ Alejandro García
El mes de novembre comença la collita de l’oliva al Vallès i el sector de l’oli ja té clar que la sequera ofega el camp i la producció, que l’any passat va caure al voltant del 50% i serà pitjor aquest hivern. Les conseqüències es veuen als supermercats i les pateix la butxaca del consumidor. El preu de l’oli d’oliva verge extra s’ha encarit un 31% en un any i tot apunta que l’escalada no tindrà aturador.
“La pedregada de l’agost de 2022 va reduir la collita -ens explica Rafael Amat, productor de Cal Masvalls, a Ullastrell– i la sequera, que dura ja tres anys, està fent caure les olives. En aquest moment calculo que perdré un terç de la collita, però al novembre pot ser pitjor”. En Rafel, que té parada al Mercat de la Independència, va acabar l’oli al febrer i no podrà tornar a vendre fins a finals d’any, tot i que ben segur amb una producció minvada, molt per sota d’una temporada normal.
Als passadissos del supermercat, el preu de l’oli s’ha disparat les darreres setmanes i els consumidors ja busquen la manera d’estalviar, bé reduint el consum o modificant la dieta. L’escalada de preus ha estat meteòrica a Catalunya, on l’oli d’oliva va començar a pujar de preu a la primavera i no ha deixat d’encarir-se. L’any 2020 el preu del litre d’oli verge extra estava al voltant dels 2,10 euros, a finals de 2022 fregava els 4 euros i el juny de 2023 ja s’havia enfilat fins als 7 euros, segons Olimerca. El mes d’agost, la notícia que la sequera faria caure la producció d’oli va disparar la demanda i els preus es van enfilar fins als 8 euros.
Aquesta tarda, a les botigues de la cadena Bonpreu a la ciutat, el litre d’oli d’oliva verge extra de marca estava entre els 9 i els 12 euros. La marca blanca es venia a 8,50 euros. Davant l’allau de demanda, les garrafes ja porten alarma.
De fet sembla mentida, però una ampolla de whisky Ballantine’s (12,10 euros) ja val pràcticament el mateix que alguna ampolla de litre d’oli d’oliva verge extra, com és el cas de la marca Coosur (11,95 euros).
“No es pot comprar oli a aquest preu. Al final, acabem perjudicats els de sempre: els clients”, comenta l’egarenca Laura Morera. En aquest sentit, afegeix que “no pot ser que aliments bàsics com el peix, la carn o l’oli hagin pujat tant als supermercats”. La terrassenca Laura Giró coincideix: “Ara vaig més amb compte amb els preus de certs productes quan vaig al supermercat, com per exemple amb l’oli d’oliva verge extra”.
Després de veure com els preus de l’oli d’oliva han incrementat exponencialment durant l’últim any, els consumidors posen damunt la taula la conveniència de regular els preus. “El govern hauria d’imposar una llei per fer front a la inflació de productes bàsics com l’oli d’oliva”, expressa Morera. A més, afegeix que “aquest és un producte local i hem de defensar-lo. El govern ha de cuidar als ramaders, agricultors i a tots els treballadors que fan possible que l’oli d’oliva i altres productes arribin a la ciutadania”.
Els productors
El Vallès és una comarca productora d’oli d’oliva i Ullastrell és un dels municipis amb varietats autòctones, la becaruda i l’arbequina, que elaboren mitjans i petits productors. El Vallès és terra d’oliveres centenàries, moltes de les quals produeixen oli ecològic, d’olives conreades amb adobs orgànics i recollides mitjançant la recol·lecció tradicional.
Aquesta producció de qualitat i de proximitat s’enfronta, expliquen els productors, a una campanya de collita castigada per l’emergència climàtica i per altres factors, explica Rafael Amat, com els porcs senglars, “que salten les tanques i es mengen les branques”. Es calcula que aquests animals generen una pèrdua del 15% de la collita arreu de Catalunya.
Des del camp, la Montse Amat, copropietària de l’olivar Torre Rodó, a Ullastrell, explica que “l’any passat vam perdre un 25% de la collita i creiem que aquest any no arribaren ni al 50% de la producció de 2022”.
Les onades de calor, explica, van cremar la flor de les oliveres. “És una situació que patim des de fa tres anys”. La productora es queixa que, en processos tradicionals, “al final, el treball de recollir l’oliva és igual si la producció és alta, i les olives estan carregades, que si tenen poca oliva , perquè el procés és més lent”.
Com al supermercat, a les botigues de proximitat la situació reflexa perfectament la manca de producte i la inflació de preus. “No tenim oli en aquest moment”, comenta Montse Puig, des de la Botiga d’Ullastrell Market, on comercialitzen l’oli de la zona. He fet tres comandes i en cadascuna d’elles el preu ha pujat. L’última ja estava a 35,5 euros els 5 litres i ara està esgotada. Ja tinc clar que la següent comanda el preu estarà més disparat”.
El debat del preu de l’oli és damunt la taula i alguns productors conviden a fer valdre un producte que, tot i ser de primera necessitat a la dieta mediterrània, defensen hauria de ser més elevat. “Quan val un litre de vi? -pregunta Rafael Amat-. Podem pagar 10 euros per una ampolla de tres quarts de litre i ens la veiem en un sopar. I quant tardem a gastar un litre d’oli?”.
Des de l’olivar Torre Rodó, la Montse Amat segueix de prop també la realitat dels olivars andalusos “on el que cobren els que viuen de la collita està molt lluny del preu al que es ven l’oli al supermercat. No conec la realitat del gran productor, però em sembla molt bèstia la darrera pujada de preus”.
Què fas per estalviar oli?
Parlem amb tres egarenques sobre quins canvis han fet a la seva alimentació per adaptar-se als nous preus de l’oli d’oliva.
Laura Giró, 40 anys
La Laura té tres fills i la inflació de l’oli d’oliva ha provocat que ja no els hi permeti tirar el raig d’oli a la paella com ho feien abans. A més, assegura que “ara reutilitzem l’oli d’oliva, sobretot per fregir”. Gràcies a la reutilització i a la compra d’una fregidora d’aire, “gastem molt menys oli d’oliva”.
Laura Morera, 36 anys
“A casa, fem servir molt menys oli d’oliva que abans”, comenta la Laura. Ja no fregeix pràcticament perquè “hem comprat una fregidora d’aire que ens permet estalviar oli”. Per cuinar, no utilitza altres alternatives com la mantega o l’oli de gira-sol perquè “estaria perdent en salut”.
Laia Miranda, 30 anys
Els preus tan disparats de l’oli d’oliva han fet que la Laia opti per comprar “més a l’engròs, no ampolles de litre”. No ha substituït l’oli d’oliva per cap altre producte. Prefereix continuar cuinant amb aquest producte “per salut i gust”.
Alternatives a l’oli d’oliva
El cost disparat de l’oli d’oliva ha fet renéixer altres productes que poden emprar-se en la cuina. T’oferim quatre alternatives.
Oli de gira-sol
1,50 – 2,50 euros/litre
L’oli de gira-sol es posiciona com el principal competidor de l’oli d’oliva quant als plats calents i fritades. Dins de les varietats d’oli de gira-sol, es podria ressaltar l’anomenat ‘alt oleic’ per les seves propietats saludables
Mantega
10 – 15 euros/quilo
Recordem que és un greix saturat lacti (animal), i cal limitar-ne el consum. Com apunten des de l’OCU, és una bona opció per rostir. El vessant vegetal és la margarina
Oli de pinyolada
4 – 5 euros/litre
El seu sabor és molt similar al de l’oli d’oliva, però molt més suau. Per tant, pot usar-se per a fritades, sofregits… És un oli més pla que no aporta sabor, llavors el fregit té el seu sabor original
Fregidora d’aire
50 – 200 euros
És, sens dubte, una bona inversió. Les fregidores d’aire no necessiten oli, ja que el seu sistema d’escalfament d’aire aconsegueix cuinar els aliments amb un 85% menys de greix