Matadepera

Natàlia Soteras: “La música aporta un control de les emocions”

Parlem amb la pianista Natàlia Soteras, que des de l’any 1993 és la directora de l’escola de Música Frederic Mompou de Matadepera

Natàlia Soteras directora de l’escola de Música Frederic Mompou

L’escola de música Frederic Mompou es va establir al poble de Matadepera l’any 1986, inaugurada pel mateix Frederic Mompou. Aquest any se celebrarà el 38è aniversari de l’escola municipal, que va néixer amb l’objectiu d’apropar la música al màxim de persones i donar una educació musical centrada en l’alumne i el seu creixement.

Parlem amb la pianista Natàlia Soteras, que des de l’any 1993 treballa a l’escola de Música de Matadepera i és l’actual directora del centre.

Quan s’estableix l’escola al poble? L’escola de música està al poble des de l’any 1986 i com que es diu escola de Música Frederic Mompou la va venir a inaugurar ell mateix. Aquest any per final de curs celebrarem el 38è aniversari de l’escola, per tant, estem ja al 38è curs.

Quines disciplines es poden estudiar a l’escola de música? Nosaltres agafem els alumnes des que tenen cinc anys fins a l’edat adulta. Als alumnes entre 5 i 13 anys els donem un ensenyament que va en paral·lel perquè fa a la part d’instrument i la part de llenguatge musical. Quan s’inicien amb cinc anys sí que comencen amb dos cursos de sensibilització musical, que és un primer contacte amb la música. Una vegada passen aquests cursos, entren al nivell bàsic que són cinc anys i on comencen a tocar un instrument individual. Amb això també fan classes col·lectives com és el llenguatge musical o el cant coral, per poder fer la part troncal. Quan acaben aquests cursos poden fer dos cursos d’aprofundiment, que en la part de llenguatge es treballa la part d’harmonia, anàlisi, noves tecnologies o història de la música. Quan finalitzen aquesta etapa, aquí només fan instrument a l’escola i podem optar a formar part de les formacions instrumentals com l’orquestra o la coral d’adults.

Quin és l’instrument més sol·licitat? Des de fa uns anys, l’instrument que triomfa és el piano, però va a tongades, depèn de l’any. Ara el piano està apretant fort.

Com vas arribar al càrrec de directora? I des de quin any exerceixes? Jo estic a l’escola de música des de l’any 1993, vaig venir molt joveneta. Vaig començant fent poques hores, fent classes de reforç. A poc a poc em vaig anar involucrant i vaig entrar a formar part de l’equip directiu com a cap d’estudis. Des del 2005 estic com a directora, ara farà divuit anys. Jo crec que això va amb el tarannà de la persona, és involucrar-te en l’escola d’una manera diferent, amb ganes d’aportar, de fer projectes i de tirar endavant.

A banda de ser la directora de l’escola, amb quina altra tasca estàs involucrada? A banda de ser directora faig classes de llenguatge musical i de piano, perquè he estudiat la carrera de piano. Jo sempre aposto perquè un equip directiu estigui en contacte amb l’alumnat. Hem de tenir contacte amb les classes, amb el dia a dia, perquè és la manera de veure com funcionen les coses.

Quins valors aporta a la persona estudiar música? Moltíssims i tots bons. La música aporta un control de les emocions. A l’escola reforcem molt l’autoestima, la confiança amb un mateix, el treball en equip, l’empatia i el respecte. Desenvolupem tot el que és la sensibilitat, la memòria, la concentració i la capacitat d’atenció millora molt. Estudiar música, no només ho dic jo sinó molts estudis, aporta molts beneficis per l’educació pròpia.

Quina creus que és la millor edat per estudiar música? Per l’escola tenir els alumnes des de petits ens va molt bé per poder fer un bon seguiment de la seva evolució i per anar avançant amb els cursos amb edats similars i fins als set anys els podem incloure en el curs que els hi toca. Però poden començar a l’edat que vulguin i mirem d’adaptar cursos d’accés per aquests alumnes. Mai és tard per estudiar…

Per què recomanaries estudiar música a l’escola Frederic Mompou? En general, el treball que estan fent totes les escoles de música ha millorat molt i és molt bo. Nosaltres tenim un bon equip i un objectiu clar, acostar la música al màxim de persones, adaptant el nostre aprenentatge al seu progrés i podem fer-ho d’aquesta manera més personalitzada i propera. A nosaltres ens agrada molt la nostra feina i gaudir-la amb els alumnes.

To Top