Quan la megafonia va anunciar que faltaven pocs minuts pel tancament de la piscina de Vallparadís, no va afegir que el tancament era definitiu. Fins al 2024.
La temporada de banys a les quatre piscines municipals es va acabar aquest 3 de setembre. I a falta del recompte de les dades oficials, serà un estiu de rècords.
I és que tant el lleuger augment poblacional com l’increment del nombre d’onades de calor multiplica el nombre d’usuaris.
La piscina del parc de Vallparadís, de fet, ha hagut de penjar el cartell d’“aforament complet” en diverses jornades del mes de juliol. O sigui, 2.400 banyistes alhora.
De fet, les famílies són cada cop més conscients de l’alta demanda i de les cues que es formen a l’entrada. Per això, cada vegada són més les entrades que es compren per Internet, cosa que garanteix tenir lloc abans de començar el desplaçament fins al parc de Vallparadís. En tot cas, aquesta concatenació de dies amb la piscina plena posa sobre la taula un debat: ha arribat la piscina de Vallparadís al seu límit?
Des de l’Ajuntament sostenen que, precisament, un dels motius de mantenir les franges horàries (matí de 10.30 a 14.30 i tarda de 15.30 a 19.30 hores) “garanteix major rotació de persones a les piscines, o sigui més usuaris diferents poden gaudir de les piscines”.
Disposar de dos torns de funcionament “també permet oferir un cost més assequible per a tothom”, sostenen fonts municipals.
Per una altra banda, aquest també serà l’estiu que la Generalitat va recordar oficialment que fer topless és una pràctica permesa a tota piscina pública. A Terrassa, “hi ha hagut una major pràctica, ja que fins ara no estava permès, però en cap cas hi ha hagut un augment significatiu de les persones que han fet topless”. En tot cas, el consistori no ha detectat cap incidència en cap piscina.
L’estiu de 2023 també quedarà en el record com el de la gespa assecada molt d’hora, al juliol, per la combinació de calor i sequera. I és que a causa del decret de sequera, no s’ha pogut regar la gespa enguany, fet que ha provocat que tornés marronosa molt d’hora.
Sense gratuïtat
A més, les onades de calor van a més, però l’Ajuntament ha alterat la seva política de piscines: de decretar-ne la gratuïtat a recomanar no sortir per casa.
El principal motiu esgrimit és que onada de calor el menys recomanable és desplaçar-se. Des de l’Ajuntament també sostenen que oferir piscina gratuïta ara, no faria altra cosa que ser un efecte crida per anar a la piscina i generaria una afluència que possiblement no es podria absorbir amb l’aforament actual.
Tanmateix, sí que va ser gratuïta en les onades de calor de mitjans de juliol de 2019 i 2022.
I seguint amb la sequera… Què se’n farà de l’aigua de les piscines? Es llançarà al clavegueram o es reaprofitarà per regar? L’Ajuntament encara no ha pres una decisió, ja que el tema de l’aprofitament de l’aigua és complex. El transport de l’aigua és molt costós, així com ho és el seu manteniment en condicions òptimes per al reg.
En tot cas, sembla que res no succeirà abans de primavera. I és que els vasos de les piscines no poden passar l’hivern sense aigua, ja que hi hauria el risc de trencament dels vasos pels canvis tèrmics. Però després, possiblement, s’haurà de buidar per fer les reparacions que enguany –per la sequera– no s’han pogut fer.