Terrassa

Més de 1.700 alumnes estrenaran curs i escolarització aquest dimecres

El curs escolar 2023-24 dona el tret de sortida aquest dimecres, 6 de setembre. Aquest dia serà el primer per a gairebé 75.000 alumnes d’infantil, primària i secundària de la ciutat

Primer dia del curs escolar 2022-23 a l'escola el Vallès | LLUÍS CLOTET

Un total de 74.985 alumnes d’infantil, primària i secundària iniciaran aquest dimecres un nou curs escolar a Terrassa. D’aquest nombre, un total de 1.725 cursaran P3, incorporant-se així per primera vegada al sistema. Per altra banda, seran 2.638 els alumnes que començaran 1r d’ESO. Les matriculacions totals són de 39.399 alumnes a l’etapa infantil i primària i 35.586 a secundària. Enguany, es recuperen les tardes amb horari lectiu al setembre. Recordem que el curs 2022-23 va començar amb jornades intensives de 9 a 13 hores, mantenint el servei de menjador i acollint activitats de lleure fins a les 16.30 hores.

La ciutat comptarà amb 2.175 professionals de l’ensenyament. D’aquests, 954 són mestres d’educació primària, 1.050 corresponen a professorat d’educació secundària, 140 professores i professors de Formació Professional i 31 són professionals d’altres especialitats. 

Per al tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Joan Salvador, aquest curs comença amb la prioritat de “garantir l’equitat educativa amb l’escolarització equilibrada i afavorir l’accés a les activitats de fora de l’escola al màxim d’alumnat possible”. A més, afegeix que “això serà possible gràcies a les activitats que ja s’estan treballant conjuntament amb els centres amb el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE)”. Per altra part, Salvador explica que “pel que fa a l’equitat educativa, i en el marc de l’Educació 360, treballem amb la nova empresa concessionària del servei de menjador escolar per donar un valor educatiu al temps de migdia” i, en segon lloc, “continuarem amb el pla de xoc contra l’absentisme i l’abandonament escolar, intervenint des de diferents àmbits i actuant de manera coordinada amb la comunitat educativa i el Departament d’Educació per fomentar projectes singulars i d’orientació que ens permetin prevenir i acompanyar l’alumnat per evitar l’abandonament”.

Per al tinent d’alcalde, una altra de les prioritats d’aquest curs que s’inicia aquest dimecres, és “en el marc del Consell de la FP, treballar amb el Departament d’Educació i amb els agents socioeconòmics de la ciutat per donar impuls a la formació professional a Terrassa”.

Escoles bressol municipals 

Enguany, les escoles bressol municipals han rebut un total de 854 matrícules, 20 de les quals són lactants, 303 són alumnat d’I1 i 531 corresponen a alumnat d’I2. En no tractar-se d’una etapa obligatòria, aquestes xifres s’aniran modificant durant els primers dies de curs per les altes i baixes d’última hora. 

En total, 101 persones vetllaran per al benestar i la cura dels infants a les Escoles Bressol Municipals (EBM). En concret, aquest curs les EBM compten amb 11 directores, 65 tutores d’aula i 25 persones de coordinació i reforç. 

Pel que fa a les escoles municipals d’Educació Especial inicien el curs aquest mes de setembre amb 126 alumnes matriculats. Concretament, l’Escola FATIMA té 96 alumnes inscrits, mentre que l’Escola El Pi en té 30.  

655.000 euros invertits en manteniment dels centres educatius 

Durant les vacances d’estiu, l’Ajuntament ha dut a terme actuacions de manteniment als centres educatius de la ciutat. Les més destacades han estat les següents: 

Escola bressol Ginesta: s’ha executat el primer lot d’actuacions del projecte de reforma. En concret, s’ha redistribuït l’interior d’alguns espais, per adaptar l’immoble a l’activitat quotidiana del centre; s’ha instal·lat una nova escala d’emergència exterior, per tal de donar compliment a la normativa contra incendis; i s’inclou dins d’aquest lot la construcció d’una estructura externa, adossada a l’edifici, per dotar-lo d’un ascensor en els propers mesos. Les obres les està duent a terme l’empresa RT Neogrup Instalaciones y Mantenimientos Industria SL per un import de 124.894,28 euros. El lot 2 d’actuacions, que actualment no té calendari previst, inclou diverses intervencions al pati, amb la instal·lació d’un nou sorral, la creació d’una nova zona d’ombra mitjançant la plantació de vegetació i la construcció d’un lavabo al mateix pati. Finalment, el lot 3 inclou la instal·lació d’un ascensor.

Escola Joan XXIII: pintura de tres façanes de l’edifici, adjudicada a l’empresa Projectes Micma SL per 16.335 euros. També s’han pintat els interiors a través d’un pla d’ocupació. 

Escola França: pintura de les façanes de l’edifici de primària (plantes superiors); adjudicada a l’empresa Decor Vallès 2000 SL per 11.616 euros. 

Conjunt d’obres de paleta a diversos centres, adjudicades a l’empresa Urbe SBD SL per 16.755,11 euros: 

Escola Bisbat d’Ègara: reparació d’una paret del pati d’infantil, transformant part de la paret en una pissarra exterior. 

Escola Enxaneta: reparació de part d’una solera (base de formigó) del pati.

Escola La Roda: reparació de part dels lavabos interiors de les aules d’infantil i consolidació de la visera (element sobresortint per donar aixopluc) a la façana principal. 

Centre Municipal d’Educació Especial FÀTIMA: adequació de l’escala exterior de l’edifici d’Administració i reparacions al paviment d’accés a l’escola. Escola Bressol Municipal Coloraines: substitució i modificació del paviment del vestíbul. 

Escola bressol municipal L’Esquitx: nou accés exterior a una aula de planta baixa a través d’una rampa amb baranes i porta. 

A més, s’ha dut a terme la substitució de la caldera de l’escola bressol Somriures, amb personal propi i amb un import de materials de 5.292,12 euros. També és previst substituir, pròximament, la caldera de l’escola Auró, també amb personal propi i amb un import de materials de 14.009,97 euros. 

En total, l’Ajuntament de Terrassa dedica aquest 2023 més de 655.000 euros al manteniment dels centres educatius de la ciutat, entre la despesa ordinària, les inversions i la partida especial provinent del superàvit del pressupost municipal. Aquesta xifra, però, no inclou els gairebé 125.000 euros de les obres de l’EBM Ginesta, que es van licitar a finals de l’any passat i van a càrrec del pressupost del 2022.

Un any més, l’Ajuntament de Terrassa posarà en marxa un dispositiu especial per facilitar la mobilitat i garantir la seguretat de l’alumnat en els seus desplaçaments, així com en les entrades i sortides dels centres escolars.

Més de 1.700 alumnes estrenaran curs i escolarització aquest dimecres
To Top