Terrassa s’ha manifestat aquesta tarda contra la violència masclista en totes les seves expressions i, en particular, denunciant “l’agressió sexual” de Luis Rubiales a la jugadora Jennifer Hermoso en la celebració del Mundial de Futbol i l’assassinat, ahir diumenge, de dues dones a Andalusia. L’etiqueta “s’ha acabat”, que simbolitza el rebuig de les esportistes al masclisme i la discriminació a l’esport, ha estat el lema exhibit per les més de dues-centes persones concentrades al Raval, on han exigit posar fi a les violències masclistes i als feminicidis.
Organitzat per les entitats aplegades a l’entorn de la Comissió del 8 de Març i per l’Ajuntament de Terrassa, a la concentració s’ha llegit un manifest en què s’ha donat suport explícit a Jennifer Hermoso pel petó no consentit que li va fer Rubiales, un “abús de poder”, “una agressió sexual” i “sense consentiment”, un cas clar de violència masclista acompanyat a més “d’una campanya de descrèdit contra la víctima”.
El manifest ha apostat per un esport “lliure de violències masclistes“, amb “protocols clars” de persecució, denuncia i sanció. El masclisme és “un problema estructural a l’esport” femení, que necessita “recursos, més visibilitat mediàtica, igualtat salarial i paritat en els òrgans de decisió”.
A l’acte s’ha recordat també que són 42 les dones assassinades des de gener a Espanya en episodis de violència masclista, 15 víctimes entre els mesos de juliol i agost i dues ahir mateix, a Andalusia.
La concentració ha estat presidida per una pancarta amb el lema “Terrassa contra les violències masclistes”, amb dues més del Casal de la Dona reclamant “no més feminicidis”. A la protesta s’han sumat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de membres i socis de govern, entre ells la regidora de Polítiques de Gènere, Lluïsa Melgares, i així com la portaveu del PSC, Eva Candela.
L’acte ha culminat amb un minut de silenci en record de les víctimes i amb una performance del Casal de la Dona, que ha denunciat que “les ordres d’allunyament no són prou”, ha qualificat els assassinats de dones de “terrorisme” i ha fet una crida a combatre aquesta xacra amb mesures eficaces. La performance ha inclòs una escenificació de la necessitat d’alçar les veus i passar a l’acció, més enllà dels minuts de silenci. De manera simbòlica i rotunda, les integrants del Casal de la Dona han respost amb crits -que simbolitzen la indignació de les dones davant el feminicidi- a un manifest que demana erradicar de manera eficaç la violència masclista.