Diners

Un CV a mida de l’empresa i actitud més enllà d’aptituds, claus per trobar feina

Tenir clar el lloc que es desitja, adequar-hi el currículum, aprofundir en l’empresa i demostrar-ho en el procés de selecció són elements essencials per tenir èxit en la inserció laboral

Després de la ralentització de l’activitat coincidint amb el període vacacional de molts treballadors tot comença a agafar ritme un altre cop. També la recerca de feina en el cas de les persones que es troben a l’atur o d’aquelles que desitgen donar un tomb a la seva carrera professional i tot i que cada cop hi ha més eines a l’abast, el procés no és sempre fàcil.

“El primer que recomanem a algú que busca feina és que tingui clar quina feina busca. És molt important definir bé l’objectiu professional, on li agradaria treballar i quines empreses hi ha que responguin a aquest desig”, explica Pere Ejarque, responsable d’orientació i intermediació laboral a la Cecot. L’expert en recursos humans comenta, a més, que és essencial fer un currículum diferent per a cada lloc de treball i empresa. “Més val apuntar bé que fer servir la tècnica de la perdigonada. Pots enviar molts currículums, però si no s’ajusten al lloc a cobrir no es tindran en compte”, indica, alhora que comenta que “això implica tenir un coneixement del territori, la tipologia d’empreses que hi ha i els perfils que busquen”.

Àngel Buxó, president del Club Cecot de Recursos Humans, és del mateix parer. “El currículum s’ha de fer a mida i no tots iguals. Cal saber a què es dedica l’empresa, quins són els perfils que pot necessitar i preparar el currículum pensant en què la persona que el llegirà buscarà elements comuns entre el que ofereix i el que l’empresa pot necessitar”, exposa.

Buxó, que és consultor en recursos humans i assessor d’empreses, aconsella, si es té clar l’empresa on es voldria treballar, entrar directament a la seva pàgina web i consultar si hi tenen una borsa de treball més que enviar directament el currículum. Sigui com sigui, l’expert creu que pot ser més efectiva una d’aquestes dues vies que no confiar a trobar feina a través del SOC o el SEPE.

A més, també aconsella tenir en compte les empreses de treball temporal com una bona via d’entrada al mercat de treball perquè hi “intermedien moltíssim”. “Et facin el contracte que et facin, difícilment una persona està més d’un any contractada a través d’ETT. Si funciona, al final acaba contractant-la l’empresa client”, sosté.

Un cop s’entra en un procés de selecció, sigui per la via que sigui, en una entrevista de feina, Buxó considera clau deixar veure que “t’has preocupat a saber com és aquesta empresa i el perquè t’agradaria entrar a treballar-hi. És important mostrar que t’has informat”. En la mateixa línia, Pere Ejarque aconsella destacar el que els podries aportar, havent, prèviament, fet una recerca a fons. “Les empreses valoren que el candidat s’hagi preparat l’entrevista, sàpiga a què es dediquen i vagi molt orientat a adequar-se a allò que busquen”, indica.

A més, “has de mirar de mostrar l’entusiasme, les ganes de treballar, l’actitud de cara a la feina i les ganes de tenir-hi recorregut”, assenyala el responsable d’orientació i intermediació laboral a la Cecot. I és que més enllà de la formació i l’experiència, que són “molt importants”, cada cop es té més en compte l’actitud. “Malgrat que un lloc de treball requereixi una formació també requerirà un període d’aprenentatge i si la persona no hi mostra interès, malament rai”, recorda Ejarque.

Buxó hi coincideix. “Les empreses valoren molt el què saps fer i el que coneixes, és a dir, les aptituds, però el que realment val és l’actitud. Es pot entrar a treballar a un lloc amb unes primeres nocions i allà acabar d’adquirir les aptituds, però l’actitud no s’aprèn, es porta i un departament de recursos humans el que valorarà és com et relaciones amb la feina, la companyonia, el treball en equip, aquestes mateixes ganes d’aprendre…”, assegura.

Plans de carrera i flexibilitat

Són consells que poden seguir aquells que estan a l’atur i busquen feina, però també els que busquen un canvi, quelcom cada cop més freqüent. I és que avui dia hi ha treballadors que ja no es plantegen passar tota la seva vida professional a la mateixa empresa i es donen casos, més aviat entre joves, que al cap de quatre o cinc anys en un lloc decideixen canviar. Algunes empreses, però, ja plantegen als seus treballadors, pocs mesos després d’entrar, l’establiment d’un pla de carrera dins de la companyia per mirar de retenir el talent, destaca Buxó.

En aquest punt, Ejarque també assenyala que, d’alguna manera, avui, les condicions ja no només les posa l’empresa sinó que cal una mena de pacte que beneficiï ambdues parts. “Les empreses han hagut de deixar enrere la seva rigidesa i adaptar-se a aquestes necessitats que també té la persona”, sobretot quan es tracta de perfils escassos a captar o de retenir el talent.

Tant el responsable d’orientació i intermediació laboral a la Cecot com el president del Club de Recursos Humans de la patronal coincideixen que fins fa poc el vector salari era el principal i ara tot i que segueix sent molt important, també es tenen força en compte la facilitat per arribar al lloc de feina, la possibilitat de fer teletreball o de tenir un horari flexible. Per això, les empreses ja s’hi adapten.

Tot i això, Buxó recorda que el mercat de treball “és un mercat” i que és més fàcil que “el treballador aconsegueixi coses allà on els professionals amb el seu perfil escassegen”.

Un CV a mida de l’empresa i actitud més enllà d’aptituds, claus per trobar feina
To Top