Cultura i Espectacles

Atrocitats en clau d’humor

Jordi Palet estrena amb la seva companyia Farrés brothers nova obra a la reconeguda FiraTàrrega

La cia Farrés Brothers oferirà sis sessions de l’espectacle a Tàrrega / DT

El director, dramaturg i actor de Terrassa, Jordi Palet, prepara les maletes, amb Farrés brothers, per participar en la FiraTàrrega, que se celebrarà del 7 al 10 de setembre. La companyia presentarà a la gran cita teatral de carrer el seu nou espectacle “Hohihu”, títol abreujat que fa referència a “L’Horrible Història de la Humanitat”.

L’obra és la seva primera incursió en el teatre de carrer i es representarà a l’espai Reguer amb sis funciones. Palet firma la dramatúrgia i Marta Sitjà la direcció. La interpretació està a càrrec dels germans Farrés (Jordi i Pep) i s’ha incorporat per l’ocasió l’actriu Alba Valldaura, que resideix a Terrassa.

L’autor destaca que és una obra que tracta les atrocitats de la humanitat amb sentit de l’humor. “La història està ambientada en un jaciment arqueològic i conté tres personatges. Hi ha una noia arqueòloga (Alba Valldaura) que dirigeix els treballs i dos homes, un paleta i un guàrdia de seguretat (els dos germans actors). En les excavacions van sortint diferents peces antigues, que serviran de pretext per anar mostrant tot el mal que ha fet la humanitat. És la simbologia de l’amagat que porta l’home i aflora cap a fora en un moment donat”.

Palet subratlla que “Hohihu” vol ser una reflexió sobre l’agressivitat i la violència de l’home. I afegeix la paraula “home” “perquè, malauradament, és el gènere masculí qui està al darrere de les barbaritats de la humanitat com les guerres”. En aquest sentit, subratlla que l’obra té un sentit crític cap a l’espècie humana però amb sentit de l’humor. “És una posada en escena estripada. Té una mirada a les paròdies del grup britànic Monty Python i de Charles Chaplin. Perquè un tema així també cal posar una nota desenfadada”.

Jordi Palet / DT

El dramaturg assenyala que l’espectacle ha estat un repte important en el sentit que és la primera creació de carrer de la companyia. “És una obra que té poc text, però, en canvi, molt de ‘clown’. I això ha comportat un gran treball dels actors de teatre gestual. El resultat ha estat molt bo perquè hem comptat amb la directora Marta Sitjà que, a la vegada, és pedagoga. La Marta té una gran experiència. Quan vàrem dir el seu nom a FiraTàrrega, ens va felicitar. És catalana, de Manlleu. Viu i treballa a Madrid des de fa temps, però és reconeguda arreu per la seva expertesa en gest”.

També elogia el treball de l’Alba Valldaura, de Terrassa, que s’ha posat en el paper de l’arqueòloga de manera plena. “Té molt de talent i tot ho fa molt senzill. Estem molt contents perquè actuar al carrer és diferent que en una sala. El públic és molt divers i s’ha de tenir eines per la improvisació per si de cas. Igual et llancen una pilota i cal introduir-la dins de la funció”.

Un gran aparador

Palet, amb Farrés brothers, presentarà “Hohihu” a l’espai Reguer de la fira del 7 al 10 de setembre amb un total de sis funcions; dues per dia i combinant el català i el castellà. “La fira és un gran aparador per productors d’arts escèniques i s’ha d’aprofitar per si hi ha contractacions perquè aquí la temporada és molt limitada. Abans durava de setembre a juliol i ara d’octubre a l’abril. Hem d’intentar sortir a l’estranger. Aquest és un espectacle de poc text i pot tenir sortida a França i Alemanya on hi ha programacions i festivals de teatre al carrer”.

La nova creació de la companyia arribarà a Tàrrega rodada, gràcies al suport de FiraTàrrega. La fira, com molts festivals, té una línia de promoció dels espectacles. Això vol dir que proporciona contractacions. En aquest sentit, Palet explica que han format part del Grec’23 de Barcelona, així com de diversos festivals de la geografia catalana, com els que han tingut lloc a Tarragona, Alcover, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Hipòlit de Voltregà, entre altres.

Un instant de l’obra / DT

FiraTàrrega comptarà amb 46 propostes d’arts escèniques a càrrec de 45 companyies i amb 25 estrenes. Enguany s’aposta per recuperar els espectacles de gran format i es manté la participació directa del públic. El 50% de les companyies són catalanes, un 22% d’arreu de l’Estat i un 28% internacionals.

Una òptica crítica, irònica i poètica

Jordi Palet és cofundador juntament amb Jordi i Pep Farrés de la companyia Farrés brothers. El seu any de creació va ser el 2002 i compten amb un llarg currículum d’espectacles infantils i per adults, reconeguts perquè posen el focus en la realitat però des de l’òptica crítica, irònica i poètica. Una de les seves línies de treball són el teatre de gest i els objectes (els titelles).

En aquesta companyia, Palet es cuida de la dramatúrgia i la direcció fonamentalment. També hi suma la feina d’actor. El seu perfil professional, ampli i complet, fa que col·labori en nombroses companyies. Ara mateix, està en el procés de creació de l’espectacle “L’home que cremava les pedres”, de la companyia Home dibuixat de Tian Gombau, de Castelló, que s’estrenarà a finals d’any. N’ha fet l’escriptura i fa la direcció. Un doblet que ja va fer amb “Sabates noves” pel mateix Gombau i que es va endur el Premi Max 2020 al millor espectacle per a públic infantil i familiar. En els dos espectacles, el tàndem Palet-Gombau firmen la idea de creació.

Atrocitats en clau d’humor
To Top