Treballar quan la gent fa vacances pot ser frustrant, però també pot ser beneficiós pels treballadors i per a les empreses. Alguns ho veuen com una oportunitat per treballar més còmodament i altres no veuen l’hora de plegar. Algunes empreses poden oferir els seus serveis i fer el mes, i d’altres veuen com les oficines i l’activitat es redueixen dràsticament.
“Depèn del sector, es treballa més o menys el mes d’agost a les empreses”, explica l’economista terrassenca Núria Beltran. “A Terrassa i a Catalunya hi ha moltes empreses que viuen del turisme o com és el cas de les geladeries, que viuen de l’estiu”, detalla. L’economista assegura que el factor globalització també influeix en les empreses. “Com més globalitzada estigui l’empresa, més difícil és que l’aturament de l’activitat sigui de tot el mes d’agost”, assenyala. A la ciutat de Terrassa l’agost és el mes de menys activitat, però, tal com explica Beltran, “si estàs treballant a països de sud-americà o altres llocs del món, les vacances no són a la mateixa temporada i l’activitat és variable”.
La també presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes de Catalunya indica que l’empresa que pot tancar aquest mes ha de valorar com poden rebre i treballar les comunicacions amb els clients. “Qui ha de continuar treballant aquest mes pel tipus d’activitats que tenen, com les de serveis assistencials, els hospitals o residencies, no és que es vegin beneficiades sinó que es necessita la seva assistència sigui el mes que sigui”, assegura. La falta d’activitat i la marxa de gent pot provocar dificultats però també generar beneficis en les empreses. “Hi ha institucions i empreses que es veuen perjudicades perquè no troben proveïdors, però hi ha empreses que surten beneficiades aquest mes perquè és quan més es necessiten els seus serveis”, sosté Núria Beltran.
Feina a distància
I tampoc no podem oblidar el factor teletreball, que des de la pandèmia és un reclam per part de molts treballadors i un “plus” que ofereixen diverses empreses en les seves ofertes laborals. “El teletreball ja és un fet i s’està establint a moltes empreses”, assegura l’economista. A hores d’ara ja podem afirmar que ha vingut per quedar-se, perquè no només aporta flexibilitat sinó també facilitats a empreses i treballadors. “El teletreball, entre altres coses, permet que vigilis el correu electrònic a distància”, explica Beltran. “Cada vegada més, la facilitat tecnològica fa que la gent per responsabilitat tendeixi a donar un cop d’ull i estar pendent de la feina, tot i que estiguis de vacances”, continua detallant.
Aquest fet, per contra, també fa que l’aturament del mes d’agost sigui menys rígid per les dues parts. “Qui tingui negoci propi encara ho té més fàcil perquè poden agafar vacances, però a distància poden vigilen el negoci, les consultes i les entrades”, explica Núria. “El mes d’agost és un mes en què baixa l’activitat, però per factors tecnològics, factors d’internacionalització i per factors sectorials, cada vegada el fre de l’activitat és més relatiu”, conclou Núria Beltran.
Treballar el mes d’agost
Alguns terrassencs s’han quedat a la ciutat a treballar i han ajornat, per elecció o obligació, les vacances estiuenques. Uns ho han vist com una oportunitat d’aprenentatge i uns dies d’activitat laboral tranquil·la. D’altres han patit les altes temperatures i la desèrtica ciutat que queda quan arriba el mes d’agost a Terrassa.
La Tamara Asad ha acabat recentment la carrera d’infermeria i aquest agost li ha tocat treballar a l’Hospital de Terrassa. “En el meu sector ja tenim uns horaris una mica especials perquè treballem cada dia de l’any, caps de setmana i inclús festius, per tant, ja estic acostumada a treballar quan a altra gent no li toca”, explica Asad. “A mi m’han passat els dies molt ràpid treballant, he estat molt ocupada i no ho he viscut com una cosa terrible”, continua explicant. La infermera terrassenca assegura que la clau és organitzar-se i trobar moments entre la feina per desconnectar. “Si podia muntar-m’ho, intentava escapar-me algun dia a la platja o anar a prendre alguna cosa amb els amics en acabar la jornada”. La Tamara recalca que l’única diferència en treballar a un hospital el mes d’agost respecte a la resta de l’any és la temperatura i la variació de companys, perquè feina sempre n’hi ha.
Terrassa desèrtica
Aquesta no és la realitat de la Juani López, dependenta del forn Macxipa de Terrassa. “Treballar el mes d’agost a Terrassa per a mi és molt dur perquè la ciutat es queda desèrtica i les hores passen molt lentes”, detalla. A la Juani li ha tocat treballar el mes d’agost al forn, però assegura que si pogués escollir, preferiria treballar un altre mes a l’estiu. “És feixuc, fa molta calor, no hi ha moviment de gent i les hores no passen”, assenyala. La Juani farà les vacances al setembre i espera poder descansar. “Desitjo que no faci molta calor per poder sortir”, conclou.
L’Anna Rossinyol, dependenta de la sabateria Progrés, ha treballat tot el mes d’agost a la botiga de Terrassa. “A l’agost marxa molta gent de Terrassa, sobretot les dues setmanes centrals del mes”, detalla. L’Anna no és el primer any que treballa a l’agost. Aquest any, que també li ha tocat treballar a la sabateria, assegura que està contenta i que li ha agradat. “El juliol hi ha poca gent que marxa de vacances i vaig aprofitar per marxar a Roma aquell mes”. explica.
El Pedro Àvila és repartidor d’Amazon i ha treballat tot el mes d’agost per elecció. “Per a mi no és dur, es depèn de com ho miris”, sosté. “Aquest mes és tranquil i prefereixo treballar a l’agost que per Nadal, per exemple”, assegura. “Pots aparcar més tranquil·lament perquè no hi ha tants cotxes i tanta gent a la ciutat i pots estar més relaxat”, assenyala. Àvila detalla que d’aquí a quinze dies acabarà de treballar i marxarà de vacances el mes d’octubre.