Ara per ara, tot són elogis: el xec escolar de 100 euros està gaudint d’una molt bona acollida entre els botiguers de Terrassa.
“És una bona pràctica perquè la gent vingui físicament i no només compri per Internet”, enraona Magda Díaz, responsable de la veterana llibreria Atenea (carrer Gavatxons). A més a més, creu que animen una mica les vendes de la campanya de l’inici escolar. “Fa que la gent vingui amb més ganes de comprar, clar”, sosté.
Del mateix parer és Verónica Rincón, que juntament amb Antonina González, van obrir la llibreria Bambú (carrer de Volta). “Els llibreters estem molt contents, perquè a més la generalitat ens està pagant pels xecs bescanviats amb molta celeritat”, explica.
I és que el val consisteix en una ajuda que l’administració catalana atorga a les famílies, per cada fill o filla que estudiï entre 1er i 6è de Primària.
Cent euros que no són poca cosa. “Cal entendre que alguns llibres de text són molt cars, només entre dos o tres ja et gastes els 100 euros”, explica Verónica Rincón. “I d’altres no serveixen per reutilitzar, no es poden passar entre germans”, afegeix, per justificar la mesura. Tant per l’estalvi per a les famílies, com per les vendes del comerç. Un “win-win”.
Tanmateix, des de la papereria Sant Jordi (a la carretera Montcada) matisen l’increment de vendes. “A veure, les vendes crec que seran les mateixes, el que passa és que ara paga un altre”, diu Gaspar, darrere el taulell d’aquesta emblemàtica papereria de barri. Tot i que sí que reconeix que “potser algú sí que s’estira més que altres inicis de curs”.
En tot cas, el que Gaspar assegura és que la campanya està funcionant força bé. “Jo al principi dubtava. Pensava que seria un desgavell. I no. És un mecanisme que està funcionant molt bé”.
La campanya no només està adreçada a llibres de text o de lectura, sinó també a material escolar. A la copisteria Unió (del carrer homònim) ja fa dies que fan bescanvis per retoladors, estotjos i alguna motxilla. Tanmateix, és a la copisteria Singulars (avinguda de Jacquard) on la promoció tindrà més recorregut, ja que està més especialitzada en material escolar.
Igualment, a Bureau Vallée (a la Rambla) també despatxen calculadores, bolígrafs… Ara bé, en cap d’elles es pot gastar el xec en fotocòpies o material informàtic, respectivament.
No passa res si les famílies encara no han gastat el val, ja que la campanya no acaba fins el 30 de novembre.
“El termini de validació de la campanya és molt tard, o sigui que encara hi ha de venir el gruix de gent a fer les compres”, explica Gaspar, de la papereria Sant Jordi. De fet, reconeix que tant aquesta setmana com l’anterior han estat “fluixes” per motius vacacionals.
Tota manera, ha tingut un inici potent. “Ja des de principis de juliol que portem bescanviant xecs”, explica Magda Díaz, de la llibreria Atenea.
Vals de Nadal
Aquesta és la primera campanya d’aquestes dimensions que posa en marxa la Generalitat de Catalunya. Tota manera, hi ha hagut altres iniciatives, recorda la llibretera Díaz. Com els vals de 40 euros que va posar en circulació l’Ajuntament de Terrassa, per incentivar la campanya de Nadal en el petit comerç.
I sense sortir del sector dels llibres, aquest octubre tornarà la campanya “Fas 6 anys”, pels quals el departament de Cultura de la Generalitat regala un val de 13 euros a tots els infants que compleixin 6 anys en l’any en curs.
Com funciona?
Les famílies rebran durant l’estiu dos vals de 50 euros cadascun a casa, que ja s’han començat a enviar.
Qui rebrà els vals? Els alumnes que cursin educació primària el curs 2023-2024 -des del 1er curs i fins a 6è- en un centre públic o concertat. Són, aproximadament, mig milió d’infants.
Com arribaran els xecs a les famílies? Tots els vals s’enviaran per correu postal. En el cas de no rebre’l, es pot descarregar a valescolar.cat.
Com s’han d’activar els vals? S’ha d’accedir al web valescolar.cat i seguir els passos indicats.
Què s’ha de fer si no es reben els vals? Demanar un nou PIN d’activació, igualment des del web valescolar.cat.
Quin material es podrà comprar? Es pot comprar material escolar en un sentit ampli, és a dir, elements d’escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, calculadores, motxilles, estoigs i jocs educatius.
I quin no? No es pot comprar roba, calçat, ni tampoc material electrònic com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs.
Quines botigues els acceptaran? Només els comerços adherits a la campanya. Consulta el llistat abans de fer les compres (al web valescolar.cat).
Fins quan es poden bescanviar? El dia límit és el 30 de novembre del 2023.
Com s’utilitzaran a les botigues? Cada val només es pot fer servir una vegada. Així, no es pot conservar saldo per a diferents compres. Els dos vals de 50 euros es poden fer servir en una compra o gastar-los, per separat, en establiments diferents.
I si no l’import quadra? Si l’import supera els 50 euros, el beneficiari haurà d’abonar la diferència. En cas que no s’hi arribi, l’establiment no abonarà la diferència.
Unes famílies que corren i altres que decideixen esperar
La María i el Josep encara no s’han gastat el val corresponent al seu fill de 8 anys (gairebé 9). Ni tan sols han pensat en què destinar-lo i esperaran als primers dies del curs va avaluar necessitats i decidir-se. Qui sap si aquesta motxilla que li fa falta a la criatura “caurà” en un regal, perquè el nen fa anys (9) al setembre. No cal precipitar-se. A poc a poquet i bona lletra.
Encara hi ha temps, i Miryam del Río i Javier Martínez tampoc volen fer passos en fals. Però sí que ho tenen una mica més clar: la Lluna (10 anys) molt probablement tindrà un parell de llibres dels quals demana el col·le i una motxilla, tot això a càrrec del xec de la Generalitat. El termini per bescanviar val per material no acaba fins al 30 de novembre del 2023. Paciència.
Progressiva
Els xecs han arribat durant l’estiu a les famílies beneficiàries de manera progressiva. Algunes van trigar ben poc a visitar els establiments inclosos en la campanya. “Nosaltres ja vam gastar el xec el juny, a l’escola mateix”, deia aquest dimarts una mare en sortir de l’Abacus. A la porta es va creuar amb la família Gibert Porte. El Marc i la Yandra sortien de la botiga amb els seus fills: el Brian i l’Ariadna. El taló era per a la nena, de 9 anys. “La meitat dels diners la vam destinar a una aplicació matemàtica. I ara hem comprat una motxilla i altres materials”, deia el Marc, bossa en mà. Els 100 euros no donaven per a tot i els pares han hagut d’afegir-ne diners.
La Cristina ja va adquirir, a principis d’agost, una carpeta, llibretes, un estoig, bolígrafs i altres útils per al Pol. Però resulta que el Pol comença l’educació secundària enguany i no tenia dret a val. Els seus pares van decidir destinar al fill a l’ajuda de la germana, l’Alba, que sí que cursa primària. A ella no li calia perquè en el seu cas el papa i la mama paguen cada mes una quota específica a la seva escola per a material. Semblava just, llavors, el canvi.
Com aquesta parella han actuat d’altres, que no és qüestió de perdre l’ocasió de mitigar una miqueta l’erosió de butxaques que comporta la pujada del setembre.