Cultura i Espectacles

No és màgia, és assaig i error

L’Escola de Literatura de Terrassa presenta els seus tallers del curs 2023-2024, que comença el setembre

Els cursos tenen lloc a Amics de les Arts / ALBERTO TALLÓN

Al darrere d’un poema hi ha un esforç per a la construcció d’un text, que respon a uns recursos que són més tècnics que no pas màgics”.

Així presenta Jaume Aulet el taller sobre poesia que impartirà a partir del 25 d’octubre. I és que la romantització del món de les lletres ha conduït a donar per fet l’existència de la màgia i la inspiració. Però probablement, si li demanem a un escriptor, parlarà més aviat de la tècnica. De l’assaig i error. De fer camí practicant.

Aquesta és l’oferta de l’Escola de Literatura de Terrassa, que impulsa l’entitat Amics de les Arts des de 2021. De fet, l’oferta de tallers pel curs 2023-2024 suposen ja la tercera edició, amb unes sessions que tenen lloc a diferents sales de la seva seu social (tant a la 1a planta de l’entrada del carrer de Sant Pere com a la segona planta del carrer del Teatre). Serà un espai per aprendre a escriure en narrativa, poesia i dramatúrgia. Però també a saber llegir, que sovint no es verbalitza en alt. D’aquí alguns tallers i també el Club de Lectura dels Amics de les Arts, per posar en comú i reflexionar en veu alta.

Ep! I aprendre a pensar, també. D’aquí el Taller de Pensament i creació literària. No és màgia, sinó practicar. I si cal, errar.

Carlos Robles Lucena

Taller de fabulacions: escriptura creativa de narrativa breu
Carlos Robles Lucena

L’escriptor Carlos Robles Lucena (Terrassa, 1977) és l’encarregat d’impartir aquest taller. “Vol utilitzar algunes de les peces de la literatura universal, de tots els gèneres i condició, com disparadors de la nostra creativitat literària i així acabar amb la procrastinació, la mandra i la falta d’originalitat”, explica Robles Lucena a la presentació del taller. L’escriptor és autor de les novel·les “Cerbantes Park” i “No pregunten por Gagarin”. El curs té lloc entre el 19 de setembre i el 6 de febrer (dimarts, de 18.30 a 20 hores.

On s’amaga la poesia en allò que escriuen els poetes?
Jaume Aulet

Segons la presentació d’Aulet, un poema sempre té un punt d’artifici, de construcció artificiosa. “I si aconseguim endinsar-nos en els mecanismes de composició ja tindrem molt de guanyat a l’hora d’entendre’l”. Enguany el taller arrencarà amb la poesia de postguerra i s’arribarà fins a la creació més l’estrictament actual. El taller té lloc del 25 d’octubre a 18 de desembre (en horari de dilluns, de 18.30 a 20.30 hores).

Laia Pedrol Viladot

Iniciació a la glosa
Laia Pedrol Viladot

La glosa és el cant improvisat propi de les terres catalanes, amb el qual es canten versos sobre unes melodies determinades (corrandes, nyacres, garrotins, etc.). Terrassa viu un petit boom en els darrers anys i aquest taller servirà, precisament, per aprendre sobres les mètriques i rimes concretes que es fan servir, de la mà de la glosadora Laia Pedrol Viladot. Serà els dies 14, 21 i 28 de setembre i 5 d’octubre de 2023 (dijous, de 19 a 20.30 hores).

Escriptura de dramatúrgia
Marcel Clement

El curs de teatre de l’escola es divideix en dos nivells. En el d’iniciació, l’alumne descobreix la dramatúrgia com a vehicle narratiu amb les seves particularitats i comença a separar-lo de les narratives més predominants com la novel·la o el cine. En l’avançat, l’alumne explora els estils, jocs dramatúrgics, formes i estratègies per tal d’aconseguir l’eficàcia escènica. Ambdós grups faran les sessions entre mitjans de setembre a mitjan març de 2024 (el nivell d’iniciació els dilluns, de 18.30 a 20.30 i l’avançat els divendres, de 17 a 19 hores).

Teoria i pràctica de la narrativa
Toritaka Tokumei

Toritaka Tokumei imparteix el taller de més durada, perquè abasta tot el curs (del 19 setembre a l’11 juny de 2024; dimarts, de 18.30 a 20.30 hores). S’hi tractaran conceptes com la literarietat en Jakobson, la narratologia com a disciplina, introducció a Genette, la ficció i narració…

Els cursos tenen lloc a Amics de les Arts / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Club de Lectura d’Amics de les Arts
Diversos autors

Aquesta edició inclou lectures dels autors Eusebi Ayensa, Henrik Ibsen i Honoré de Balzac (primer trimestre); Mary Shelley, Bram Stoker i Jesús Moncada (segon trimestre ); i Emily Dickinson, Feliu Formosa i Àngels Marzo (tercer trimestre). Les sessions tindran lloc a la seu d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals (sempre a les 19 hores).

Taller de pensament
Diversos autors

Aquest taller tindrà lloc a principis de 2024. De fet, arrencarà el 24 gener amb “La tumba de Antígona”, de María Zambrano, presentat per Felicitat Llop. Seguirà “Les afinitats electives”, de Johann Wolfgang von Goethe (per Maria Verdaguer), “La idea d’Europa”, de George Steiner (per Rubèn Intente), “Sota la xarxa”, d’Iris Murdoch (per Josep Sanllehí) i “Frankenstein o el modern Prometeu”, de Mary W. Shelley (per Toni Ramoneda). Les sessions són els dimecres (amb inici a les 19 hores).

No és màgia, és assaig i error
To Top