La Pepeta torna a la càrrega. La plataforma d’associacions de famílies de les escoles públiques de Terrassa incideix de nou en la necessitat que la gestió del menjador escolar sigui municipal. I posa com a exemple el que ha passat amb el procés d’adjudicació, que, després de diversos obstacles administratius, ha recaigut en Mediterránea de Catering. Però resulta, diu la Pepeta, que en quinze dies comença el curs escolar i ningú en sap res.
A hores d’ara, “les famílies encara no coneixen els detalls del servei ni com inscriure als infants”, sosté la plataforma abans de recordar que porten anys dient-ho: “El model de gestió dels menjadors escolars públics és nefast. Cal gestió pública”.
Anys enrere, la inscripció al menjador es renovava cada any de manera automàtica, com subratlla Anna Salvé, membre de la Pepeta. Amb els últims esdeveniments i la nova empresa s’imposa la indefinició, afegeix: “No en sabem res. En altres cursos a hores d’ara ja es disposava amb escreix de la informació. L’any passat la coneixíem el 25 de juliol”. La plataforma està indignada “per la continuació de la incertesa”, que s’estén a un aspecte clau del servei: el de les ajudes amb beques: “Les famílies afectades tampoc saben com han d’inscriure’s, quina documentació aportar-hi”.
El passat 19 de juliol, l’Ajuntament i Mediterránea de Càtering van signar l’adjudicació del servei de menjador escolar. Quedaven enrere molts mesos de dubtes en un procés de licitació amb recursos, tribunals i, al final, amb una resolució que aclaria el camí per a la concessió a Mediterránea.
Sehrs, concessionària fins a l’últim curs, havia estat apartada del procés i va presentar un recurs al Tribunal de Contractes del Sector Públic de Catalunya contra la concessió a Mediterránea. La primera adjudicatària, fa dos anys, havia estat Fundesplai, però una sentència va dictaminar que la raó argumentada per l’Ajuntament per desestimar l’opció de Mediterránea no era suficient. Hi havia un defecte formal. I, com que Mediterránea tenia la puntuació, va guanyar el concurs.
Demanda
Això semblava, perquè Serhs no es va donar per vençuda i va presentar una nova demanda davant del mateix tribunal, que a principis de juliol va decidir no admetre a tràmit l’escrit. Com va reconèixer el consistori, l’admissió hauria comportat paralitzar el procés de licitació i, per tant, la pròrroga del menjador a Serhs. Hauria estat una pròrroga més, perquè el servei el continuava mantenint Serhs el curs passat mentre s’esperava la resolució dels litigis.
L’Ajuntament s’havia oposat al recurs, entenent que l’empresa feia un ús abusiu de la normativa pledejant per continuar prestant el servei en l’interval. El tribunal no admetia l’acció legal de la companyia. Aquesta decisió possibilitava que Mediterránea pogués assumir d’una vegada per totes la gestió del menjador des de l’inici del curs vinent, el 2023-2024.
La durada del contracte és de dos anys prorrogables a dos més. La nova adjudicatària ofereix 635 beques de menjador, 135 més que l’anterior. I ha d’integrar en plantilla tots els treballadors que prestaven el servei amb l’anterior companyia. La Pepeta reclama també un telèfon de contacte i recorda que l’empresa no disposa d’oficina a Terrassa.
Temps de qualitat
La plataforma de pares i mares d’alumnes de l’escola pública de Terrassa (Pepeta), nascuda el març del 2019, demana des de fa anys la municipalització del menjador per a la seva millora, però no sols pel que fa al servei d’alimentació en si. També, des d’una perspectiva global, perquè considera aquestes hores del migdia com un temps de necessitats educatives “en tots els aspectes”.
Els escolars amb necessitats especials manquen l’atenció requerida, “i no sols en el menjador”, apunta Anna Salvé. A la qualitat del menjar s’ha de sumar la del temps en aquesta franja horària. La Pepeta critica també que l’Ajuntament de Terrassa no hagi dut a terme una “intervenció de fons” per millorar l’ombra i la climatització de les escoles públiques.