Terrassa

SIBO, la patologia que omple les xarxes i les consultes mèdiques

A les consultes de digestologia del Consorci Sanitari de Terrassa s’ha incrementat la xifra de dones joves amb simptomatologia abdominal que demanen un diagnòstic àgil que permeti curar la patologia

“Tinc nàusees, digestions dolentes i la panxa molt inflada… Pot mirar si pateixo SIBO?”.

És la frase habitual a les consultes dels digestòlegs des de fa mesos. També a xarxes socials com Tiktok i Twitter, on diverses “influencers” han tret aquesta patologia de l’anonimat per posar-la sobre la taula dels metges i dels mitjans de comunicació.

El SIBO (“Small Intestinal Bacterial Overgrowth”) és una alteració de la microbiota intestinal que provoca un increment excepcional de bacteris a l’intestí prim i pot derivar en simptomatologia associada. No és una patologia nova, però les xarxes l’han posat “de moda”, acompanyada de la denúncia que als centres sanitaris no sempre es pren seriosament les pacients ni els fan les proves.

No és el cas del Consorci Sanitari de Terrassa, La digestòloga Diana Zaffalon explica que a les consultes “tot aquest any hem detectat un increment de pacients que volen saber si tenen SIBO”. Es tracta d’una patologia que “pot afectar també persones amb intervenció intestinal o que prenen medicació que altera el trànsit intestinal. Però el cas és que la repercussió en xarxes ha disparat les consultes sobretot de dones joves que descriuen panxa inflada, distensió intestinal, diarrees…”.

La doctora explica que per diagnosticar el SIBO es pot fer un cultiu intestinal –una prova invasiva–, o bé un test d’alè, “molt ràpid. La pacient ha d’estar entre tres i quatre hores al centre i el mateix dia té el diagnòstic”.

El SIBO és, diu la digestòloga del CST, una malaltia “benigna, que amb un tractament antibiòtic, en una setmana millora considerablement”. També insisteix en la importància de, si es tenen símptomes, anar al metge i no automedicar-se.

“El SIBO és una patologia amb simptomatologia que es presta a confusió, perquè és comuna a altres patologies. És important descartar que no es tracti d’una altra malaltia”.

El corrent a xarxes socials sobre el SIBO va començar amb nombroses usuàries mostrant panxes inflades i donant detalls dels símptomes associats a aquesta patologia. La manca de diagnòstic és una de les denúncies que les joves han plantejat, donat que a alguns centres sanitaris públics no es practiquen proves diagnòstiques. No és el cas de Terrassa, on la doctora Diana Zaffalon explica que els testos d’alè són la via de diagnòstic ràpid en aquests casos.

Donada la repercussió del debat a xarxes, alguns metges alertaven aquests dies del risc de l’autodiagnòstic o d’un diagnòstic erroni. La resposta de moltes dones ha estat recordar que autodiagnòstic es dona a moltes malalties lleus com el SIBO i “sovint els metges diagnostiquen a partir de la descripció de símptomes per part dels pacients”, argumenten. “Ens estan infantilitzant -diuen-. Al final, al darrere hi ha la intenció de posar en qüestió un problema associat en alguns casos a símptomes que ens inhabiliten”.

La manca d’un diagnòstic àgil del SIBO a les consultes mèdiques, denuncien les afectades, fa que “sovint arribem a les consultes amb molèsties difuses al tracte digestiu i sortim amb una recepta d’ansiolítics i sense que ens derivin a cap especialista”.

La digestòloga del CST recorda que la patologia funcional digestiva no tractada pot generar síndromes d’ansietat que, si no s’atenen, es corre el risc que agreugin”. Diana Zaffalon insisteix en la importància de “consultar al metge. És la manera de trobar una solució efectiva”.

To Top