Les obres de rehabilitació de l’edifici catalogat de l’antiga fàbrica Sala i Badrinas finalitzaran entre el desembre i el gener. De moment, la nau del futur equipament municipal no té cap ús adjudicat. L’actuació, que va començar el 29 de maig, va a càrrec de la Junta de Compensació del sector, d’iniciativa privada, que és qui impulsa la transformació urbanística de tot aquest àmbit del barri del Segle XX. Un cop restaurat, l’edifici serà lliurat a l’Ajuntament i passarà a ser de titularitat municipal.
Els treballs a Sala i Badrinas representen el punt de partida del projecte de transformació dels antics espais industrials de la ciutat, actualment en desús, per donar-los una nova vida. L’Ajuntament de Terrassa, que ha impulsat les obres, vol preservar el patrimoni i l’equipament industrial de Terrassa. “Des de l’Ajuntament seguim en la línia de reconvertir els espais urbans buits existents per dotar-los d’una segona vida, oferint nous usos a la ciutadania, però també reivindicant el patrimoni i passat industrial de la ciutat”, ha subratllat l’alcalde accidental i tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, en una visita a les obres que ha tingut lloc aquest dimecres 9 d’agost. A més, aquesta actuació és l’inici d’un dels projectes que promourà la reactivació urbanística del barri del Segle XX, amb nous espais i equipaments públics.
La Comissió d’Inversions i Patrimoni de l’Ajuntament de Terrassa serà l’encarregat de decidir quin servei municipal es traslladarà a l’edifici. “Ja hi ha algunes propostes. Ens posarem a treballar perquè sigui una realitat com més aviat millor i no torni a ser vandalitzat”, ha assegurat Cardona. La fàbrica va estar en funcionament fins a finals de la dècada dels 70 i el fet que estigués tants anys abandonada va provocar que fos víctima del vandalisme.
Preservar els elements de valor
L’immoble té 908 metres quadrats construïts, configurats en planta baixa i pis. Els treballs contemplen fer tot un seguit d’actuacions amb l’objectiu de consolidar l’edificació i preservar els elements de valor. Entre altres aspectes, es duran a terme les obres que permetin garantir la seva impermeabilització; recuperar les cobertes (claraboies, baixants, teules…); reparar els tancaments; restituir els vidres trencats i les fusteries exteriors. Cardona ha explicat que “una de les finalitats és recuperar tots aquells elements que representaven un interès artístic i que han desaparegut o bé s’han malmès amb el pas del temps”.
Dels elements que es preservaran, destaquen els elements originals que hi ha al vestíbul principal i a les oficines. Entre els treballs previstos, figura la restauració de la barana principal i del sostre de fusta amb plafons de vidre, així com la reparació o substitució de les fusteries interiors i la porta de ferro que dona accés al recinte. El rellotge de la façana principal, els esgrafiats de la roda i la filadora i la imatge de l’empresa son altres dels elements malmesos que es renovaran aviat.
L’antiga fàbrica Sala i Badrinas (no només l’immoble on eren les oficines) ocupa una superfície de més de 30.000 metres quadrats que es transformarà en un nou sector residencial, amb prop de 400 habitatges, una gran plaça pública i un equipament municipal (a l’edifici d’oficines).
Un nou centre educatiu?
El Pla de Millora Urbana de Transformació de la Fàbrica Sala i Badrinas també contempla la urbanització del sector, que ha estat prèvia a l’edificació del futur equipament municipal i ja està pràcticament finalitzada. De fet, es va accelerar per garantir l’arribada de l’institut escola Sala i Badrinas al segon edifici catalogat, inicialment prevista per al curs 2023-24. Tot i això, la Generalitat va endarrerir el trasllat del centre fins al curs 2027-28, cosa que va provocar indignació per part de la comunitat educativa. En aquest sentit, l’Ajuntament demana a la Generalitat que l’institut escola es desenvolupi en el mateix barri del Segle XX, però de moment està tot en l’aire. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat confia que l’edifici pugui esdevenir un nou centre educatiu, com una escola bressol. Tanmateix, Cardona ha expressat que “és una feina que treballaran conjuntament Educació i Patrimoni”.