Matadepera

Joan Ríos: “Durant els anys he col·laborat en activitats sardanistes”

Parlem amb Joan Ríos, president de l’agrupació Sardanista La Mola, sobre els orígens de l’agrupació i el ball de sardanes al poble de Matadepera.

Junta directiva de l'Agrupació Sardanista La Mola

L’Agrupació Sardanista La mola es va formar l’any 1981, si bé que d’una manera més o menys formal, des de l’any 1950 als estius es feien ballades de sardanes, organitzades per un grup que s’anomenava Amics de les Sardanes de Matadepera. La primera junta directiva de l’entitat va ser presidida per en Josep Martinez Vinaroz, que fou president fins a l’any 2001, seguit per en Jordi Simó Sanahuja, que ho va ser fins a l’any 2018, en què va passar a ser-ho l’actual president en Joan Rios Masanell, que des de l’any 1986 formava part de la Junta Directiva. Dissabte 26 d’agost, en motiu de la Festa Major del poble, l’agrupació ha preparat sardanes a les 18.30 de la tarda a la plaça del Casal de Cultura.

Parlem amb Joan Ríos, president de l’agrupació Sardanista La Mola, sobre els orígens de l’agrupació i el ball de sardanes al poble de Matadepera.

Quina és la història de l’agrupació Sardanista La Mola? A Matadepera a finals dels anys quaranta i començaments dels cinquanta del segle passat, esporàdicament s’havien organitzat algunes ballades de sardanes per iniciativa de sardanistes particulars, unes vegades pagant la cobla de la seva butxaca o altres vegades recaptant el cost entre veïns i amistats. Amb els anys es formà un grup de persones que va portar a terme la introducció del sardanisme a Matadepera, així, les audicions de sardanes no mancaven en totes les sessions d’estiu i va fomentar que el caliu sardanista anés creixent. Finalment, aquest grup prengué el nom de Comissió de Sardanes de Matadepera. Més endavant, arran d’un curset per aprendre a ballar sardanes realitzades l’any 1980, va sorgir la idea de crear una entitat que vetllés per les audicions d’estiu. La idea de crear una nova entitat va quedar materialitzada en un acte del 17 de març de 1981, on es recollia l’acord de la fundació de l’Agrupació Sardanista La Mola.

Qui compon en l’actualitat l’agrupació? Si bé en el moment de la fundació de l’entitat hi havia uns 500 socis, en l’actualitat, motivat pels canvis socials i que els joves pocs ballen sardanes, en som un centenar, La junta directiva està formada per matadeperencs, residents a Matadepera, Terrassa i Sabadell i que estimen Matadepera. Alguns són sèniors i altres de mitjana edat. Pel que fa als socis, la majoria són sèniors que donen suport històric.

Aquest mes de juliol vau tornar a organitzar el cicle de sardanes d’estiu. Com ho vau viure? Les ballades de sardanes al vespre a Matadepera tenen gran èxit, tant d’assistents com de participació. La primera audició del dia 12 de juliol es va iniciar amb la presència de l’alcalde de Matadepera, el senyor Guillem Montagut. La segona audició del 19 de juliol va comptar també amb una nombrosa assistència i participació. Va ser-hi present el compositor Jordi León, autor de la sardana “La Mola de Matadepera”, del que es va interpretar la seva recentment estrenada sardana “del carrer del Pi”, que va ser molt aplaudida com també agraïda la seva presència. I la tercera i última actuació del cicle també va ser molt nombrosa, en la que la Cobla La Principal de Terrassa va tocar com a última sardana “La Mola de Matadepera”, guanyadora del premi a la millor sardana de l’any 2021. Va ser molt aplaudida i ballada com a sardana de germanor. El cicle va ser tot un èxit.

Quines altres activitats organitzeu des de l’agrupació? Tot el que té a veure amb les sardanes i destacaria el Ball del Tortell, que va ser recuperat l’any 2000 amb motiu del centenari de la Germandat. Per tradició es ballava el dia de Sant Sebastià i s’obsequiava amb un tortell a la parella que es treia a ballar. També hem fet l’acte de recordança a Joan Maragall a Coll d’Eres el 2022 en què es rememorava la col·locació d’una placa en el monòlit d’homenatge al poeta a Coll d’Eres.

L’any 2021 es van celebrar els 40 anys de l’agrupació. Guardes algun record especial d’aquests anys? El primer acte del 40 aniversari de la nostra Entitat va ser un concert de sardanes amb acordió diatònic, realitzat a la plaça del Casal de Cultura el passat 23 d’abril, Diada de Sant Jardí, que, tot i les dificultats i limitacions pel Coronavirus, fou molt entranyable en tenir una especial coincidència històrica i popular, doncs, a més de coincidir el nostre aniversari, celebràvem Sant Jordi i amb acordió diatònic, un instrument que molt antigament s’havia utilitzat per tocar sardanes curtes en les tradicionals fontades i en festes Improvisades abans de l’aparició de les actuals cobles de sardanes. Un magnífic record.

Quina és la teva unió amb les sardanes? Tant la meva mare Mercè com jo som fills de Sabadell i l’estima que ella tenia a les sardanes i els ballets catalans devia influir en perquè el meu germà Agustí fos cronista de temes sardanistes i ballador de sardanes de concurs durant molts anys amb la colla “Mirant al Cel” de Sabadell. Jo també vaig ser sardanista, però des de molt jove i fins als 35 anys vaig ballar ballets catalans a l’Esbart de Sabadell, on els últims anys vaig ser professor. La meva vinculació amb les sardanes de Matadepera va ser motivada pels meus estius en aquest poble on actualment resideixo. La meva inscripció com a soci l’any 1983, entrant a formar part de la junta directiva l’any 1986 i de la que des de l’any 2018 en soc president. Durant molts anys he col·laborat en activitats sardanistes de l’entitat, impulsant el Ball del Tortell i l’acte de recordança a Joan Maragall.

Teniu projectes a l’agrupació? Volem continuar mantenint les activitats que venim realitzant. També reforçar l’ensenyament de ballar sardanes a l’escola

I hi ha alguna activitat preparada pròximament? Preparar una ballada en la qual participin totes les colles i veure si surt algun “sardacoti” que animi a la gent a ballar-lo. També hem preparat sardanes per a la Festa Major de Matadepera, dissabte 26 d’agost a la plaça del Casal de Cultura.

To Top