Terrassa

“Anem cap a la desaparició de les quatre estacions”

És la primera dona que dirigeix el Servei Meteorològic de Catalunya. Sarai Sarroca ens explica la tardor que ens espera i ens adverteix que les estacions es difuminen i que anem cap a canvis bruscos entre l’estiu i l’hivern

Sarai Sarroca alerta que anem cap a períodes més llargs de sequera. Caldrà, diu, canviar els hàbits i consumir menys aigua / lluís clotet

Vivim d’un estiu de grans contrastos. Climatològicament, quin agost ens espera i quina tardor tindrem? Les previsions que tenim ara mateix sobre la taula parlen d’un agost amb precipitacions i temperatures una mica més altes de la mitjana. Hem de dir que aquestes previsions a les nostres latituds tenen un grau d’incertesa encara un mica elevat, en latituds més altes sí que hi ha més fiabilitat. Estem en un context del fenomen del Niño, i això ens porta a augmentar la incertesa, però el Niño va associat a temperatures més altes de l’habitual i, per aquesta raó, hi haurà aquest petit augment de la precipitació entre l’agost i el setembre.

Pel que fa al règim de pluges, estem millor que l’any passat? Si parlem de precipitacions, tenim una situació una mica millor, perquè venim d’un mes de maig i juny que han estat relativament plujosos. Veníem de mesos molts secs i l’any passat això no va passar. En aquest mateix moment l’any passat ja havíem patit 3 onades de calor, en canvi, enguany no n’hem patit cap, hem tingut pics. Això vol dir que la temperatura ha fet uns pics de pujada, però no s’ha mantingut molts mesos consecutius, ha reculat i ha tornat a pujar.

El canvi climàtic està modificant la nostra vida. També ha canviat la manera de fer les prediccions meteorològiques? Ara el grau d’incertesa és molt més acusat perquè hi ha més paràmetres a tenir en compte i hi ha molts més factors, entre els quals antropològics, siguin de la contaminació o altres factors. Com el del Niño, el que estem vivint aquest estiu. No en teníem des del 2016 i tot això augmenta la incertesa. En l’àmbit tecnològic han augmentat tots els programaris i també les projeccions climàtiques. Ara tot està més equilibrat.

El Meteocat ha creat aquest estiu un avís de calor nocturna. Amb quin objectiu? Els nous avisos de calor nocturna són pioners a Europa perquè fins ara els vinculàvem a onada de calor, i el que hem fet és deslligar-ho dels paràmetres de la calor. Fem avisos de calor diürna i avisos de calor nocturna. Fins ara és una prova pilot que la mantindrem un any, i després aplicarem modificacions si calen. Només els duem a terme a les zones del litoral i prelitoral, que és on hi ha més influència d’humitat i, per tant, on hi ha més incidència de relació entre les temperatures elevades que dificulten el son i la mortalitat. Ho hem fet conjuntament amb el departament de Salut.

Estem a un estiu d’alerta per sequera, pics de calor, nits tropicals i alt risc d’incendi. Preocupa al Meteocat que amb tanta alerta, la població desconnecti? Penso que és important que el Servei Meteorològic faci aquestes alertes perquè siguin els organismes que ho gestionen els que puguin prendre les precaucions necessàries. Quan s’activen aquests protocols, hi ha l’activació de diferents organismes. Si les previsions són rellevants, la nostra obligació és alertar perquè tot vagi rodat.

Amb sequera, els pantans no garanteixen aigua suficient. Com ens abastirem en el futur? Ja està canviant la manera com ens abastim. La política d’usos d’aigua actual està molt basada en la dessalinització i a la reutilització.

I si no plou, deixarem de consumir l’aigua de la pluja? En un context de canvi climàtic prima de la necessitat d’adaptar-nos. I el context actual requereix una adaptació de la societat en tots els nivells, no només en els usos d’aigua. Caldrà adaptar-nos a consumir menys aigua, però també canviar molts altres hàbits de consum habituals.

Els informes de canvi climàtic diuen que Catalunya cada cop serà més àrida. Cap on anem si no prenem mesures? Anem a períodes més llargs de sequera, més intensos, temperatures també cada vegada més altes, estius més llargs. Ara tenim quatre estacions, però amb el temps això ja no serà així, perquè s’anirà homogeneïtzant i es produirà un canvi molt més brusc entre estiu i hivern. Especialment al litoral, on és molt probable que augmenti aquest fenomen.

Quines són les mesures urgents que s’haurien d’aplicar per frenar el canvi climàtic? Doncs les mesures més importants han d’anar en sintonia amb els acords de París i s’han de centrar a reduir la contaminació atmosfèrica.

Quin paper han de jugar les noves generacions en el context d’emergència climàtica? Són l’esperança del futur. Els anys vinents seran clau les polítiques i mesures que s’apliquin per capgirar la situació actual de canvi climàtic. Seran les noves generacions qui heretaran això i qui tenen el deure i obligació de revertir la situació.

To Top