Aquesta última setmana només s’ha parlat d’una cosa: Barbie. I, com si es tractés de la setmana boja de carnestoltes, només s’ha vist un color a la roba de la gent: el rosa. I és que la vestimenta ha estat un dels punts claus de la recepció i atracció de la pel·lícula. L’estrena de “Barbie”, dirigida per Greta Gerwig, no ha passat desapercebuda i ja s’ha convertit en un dels fenòmens de l’estiu. Ha compartit estrena amb Oppenheimer, la pel·lícula de Christopher Nolan i que, juntament amb la de Gerwig, apunten a ser les pel·lícules més populars i taquilleres de l’any. Així i tot, Barbie ja ha superat els 500 milions de recaptacions a tot el món, mentre que Oppenheimer se situa prop dels 250 milions.
Critica amb el patriarcat, empoderament femení, humor, estètica i música són algunes de les coses que es poden veure i sentir a la butaca del cinema. Els missatges implícits que portem dins des que naixem, els canvis i processos pels quals passem al llarg de la nostra vida, l’exigència i desig de la perfecció. La pel·lícula ha generat debat, converses i molta expectació entre homes, dones, nenes i nens.
L’estrena de Barbie al Cinema Catalunya ha atret terrassencs i terrassenques que ens han donat la seva opinió sobre la pel·lícula. El color de rosa, però, ha estat menys present al Catalunya, a diferència del que s’ha vist arreu del país. Si encara no has vist la pel·lícula, alerta, que venen espòilers.
“La pel·lícula fa una reflexió sobre les Barbies i el que han representat i intenta donar-li la volta”, expliquen el Joan i la Júlia, que han vingut a veure Barbie amb les seves netes. “Actualitzen la nina, del que havia estat al que és ara”, continua explicant la Júlia, que no havia jugat mai amb elles perquè no n’havia tingut mai a casa. Assegura, juntament amb les seves netes, que la part que més li ha agradat és la del principi, on es veu el món de les nines.
La pel·lícula protagonitzada per Margot Robbie i Ryan Gosling ha donat la volta a l’estereotip clàssic de la nina més famosa del planeta fabricada per Mattel. Alguns esperaven trobar una història infantil i “de color de rosa”. Alguns la consideren imprescindible. Altres esperaven més. I fins i tot, alguns repeteixen. El màrqueting de Barbie ha jugat un paper important, inclús ha estat decisiu per acaparar l’atenció de l’audiència. El misteri, dosificar la informació i no donar cap detall sobre l’argument de la pel·lícula ha estat el paper que ha jugat la companyia. Vídeos a les xarxes socials, esdeveniments, reflexions a internet i un moviment de productes de color rosa han aconseguit crear un fenomen sociocultural.
“Jo ja l’havia vist i torno a venir perquè vull que ell la vegi”, explica la Laia Valverde, que ha vingut amb la seva parella, l’Àlex Expósito per ensenyar-li la producció. “Pel que he llegit a les ressenyes, la pel·lícula fa una bona reflexió i li dona molta importància a temes com el feminisme”, assenyala l’Àlex. “Jo no pretenia anar-la a veure, però he vist tantes reflexions i vídeos a les xarxes que em vaig decidir, em va cridar l’atenció”, afegeix la Laia, confirmant que el màrqueting ha estat un factor clau en la seva decisió de veure-la. La Laia assegura que l’escena del monòleg, on una de les protagonistes fa una reflexió sobre el que és ser dona, li va posar la pell de gallina. Ara la repetirà amb l’Àlex.
“Barbie empodera les noies, critica molt el patriarcat i llença el missatge que les dones poden fer el que vulguin, no perquè ho digui una nina, sinó perquè ho podem fer”, explica la Cristina Vila, que ha vingut a veure la pel·lícula al Cinema Catalunya amb la seva parella, l’Àlex Bote i els seus fills. “És una gran crítica”, assegura la seva parella. “Sembla que en aquesta societat els homes poden arribar on volen i les dones han de lluitar molt i això ho representa molt bé la pel·lícula, continua explicant la Cristina. Ambdós assenyalen que l’escena del monòleg és una de les que més els hi ha impactat. “Hem d’estar perfectes, però no massa, i hem de lluitar entre nosaltres… ho resumeix en un minut i mig, és impactant”, descriu la Cristina. La parella recomana la pel·lícula tant als nois com a les noies, i creu que als seus fills, que els esperen a la sortida del cinema, els ha agradat tant com a ells.
“Jo espero trobar una bona crítica sobre tot el tema de les dones i com ens sentim”, explica la Marta Blazquez, que ve a veure la pel·lícula de les 18.40 hores al Cinema Catalunya amb la seva filla i la seva parella. “La meva filla és molt Barbie i espero que s’adoni de moltes coses”, comenta. Marta Blazquez explica que ve per recomanació de la seva parella, que ja l’havia vist, i van considerar que veure-la plegats estaria molt bé. També assegura que el màrqueting ha estat fonamental per atrapar audiència.
“Jo crec que em trobaré una pel·lícula diferent del que esperava la gent de Barbie”, explica Mari Carmen Belando, que ha vingut al cinema amb el seu marit, Guillem Martínez. Tots dos asseguren que són molts cinèfils i no es perden gairebé cap estrena. “Crec que trobaré una pel·lícula amb una reflexió femenina i una reflexió de com està el món”. El matrimoni va anar a veure la setmana passada Oppenheimer i aquest dissabte és el torn de Barbie. No tenen cap dubte que els agradarà.
Barbie ha aconseguit tenyir de rosa tots els cinemes arreu del món i a Terrassa, el fenomen Barbie ha arribat per deixar empremta.