El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a 24 anys de presó a l’home que va assassinar a la seva dona al Vapor Gran de Terrassa el juliol de 2019 assestant-li 102 punyalades, després de considerar provat que es va tractar d’un crim masclista, que defineix com a “orgia de punyalades”, i descartar l’atenuant d’estat passional.
En una sentència difosa per l’alt tribunal, la Sala penal del TS desestima el recurs interposat per Manel Pérez Sucarrats contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va confirmar la condemna que li havia imposat l’Audiència de Barcelona després del veredicte del jurat que va enjudiciar el cas.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar a l’octubre de 2022 la condemna a 24 anys de presó per a l’acusat de matar a la seva dona assestant-li 102 punyalades per tot el cos amb dos ganivets i unes tisores. També va ratificar la prohibició del condemnat a acostar-se i comunicar-se amb els dos fills que mantenia en comú amb la víctima durant 34 anys i a pagar una indemnització de més de 550.000 euros als familiars de l’assassinada.
Ara el Suprem torna a confirmar la condemna, en una sentència en la qual es refereix al crim com “una orgia de punyalades” i en la qual rebutja la sol·licitud del processament perquè se li apliqués l’atenuant d’estat passional perquè prèviament la víctima li havia desitjat que se suïcidés.
“El jurat, el magistrat president i la sentència recorreguda són coincidents en les raons per a la seva desestimació: la total i absoluta desproporció en els fets horribles executats per l’acusat davant unes expressions que ni tan sols el jurat va tenir com provades”, afegeixen els magistrats del TS.
Els jutges destaquen que en els assassinats de violència de gènere, “per desgràcia tan reiterats en la nostra societat i sobre els que el Dret penal ha de donar una resposta justa i proporcionada, corresponent a la realitat que mostra aquesta xacra social, tan intolerable”, l’estat passional té, com en tots els delictes, un “espai excepcional”, i només es donarà si es compleixen tots els requisits.
La sentència considera provats els fets pels quals es va condemnar al processament i rebutja els arguments que esgrimeix per a rebaixar la pena, com que tenia problemes laborals, que havia dormit poc a la nit, que patia depressió i que el dia anterior la dona li va dir que volia que ell se suïcidés.
I subratlla que la dona va ser atacada sense que s’ho esperés i sense que pogués defensar-se.
Així confirma la condemna i a més li imposa el pagament de les costes ocasionades per aquest recurs.
Els fets van succeir el 24 de juliol de 2019 abans de les 09.30 hores del matí, quan Manel Pérez Sucarrats es trobava a la cuina del domicili on tots dos residien a Terrassa, i on el condemnat va assestar diverses punyalades amb dos ganivets de 20 centímetres de fulla, un dels quals es va trencar, i unes tisores.
La dona va rebre un total de 102 ferides repartides entre el cap, cara, coll, zona cervical, tòrax i mans. Moltes van ser per a provocar el major sofriment, segons la sentència.
Després del crim, l’agressor es va presentar a la comissaria de la Policia Nacional a Terrassa al carrer de Baldrich i va manifestar als agents que havia matat a la seva esposa.