Ramon Talamàs, president de la Cambra de Comerç de Terrassa
En el marc dels programes de foment a l’emprenedoria que impulsem des de la Cambra, recentment ha tingut lloc el Summer Entrepreneurship Bootcamp.
Durant una setmana, els participants han rebut formació sobre els diversos passos metodològics que, des de l’inici, convé que segueixi tot projecte. Un dels exercicis finals va consistir a exposar davant d’un jurat avaluador, del qual vaig ser membre, els projectes treballats per grups ad hoc durant les jornades. Un d’ells, l’elaborat per Martí Ferran, Sebastián Parapar i Arnau Vilar, titulat “Terrassa, el tren del futur – Agenda 2030”, va merèixer la nostra especial atenció i havent obtingut el seu permís, em plau reproduir l’article que els vaig demanar.
No sé si us heu imaginat mai Terrassa despertant d’aquesta llarga letargia a l’ombra de Barcelona i, alçant-se com allò que és, la tercera ciutat de Catalunya, es posicionés com a líder dels Vallesos i encapçalés un moviment per fomentar l’emprenedoria d’una manera salvatge.
No sé si us heu imaginat una Terrassa que engranés de veritat tots els seus agents econòmics de la ciutat (empreses, emprenedors, Ajuntament, universitats, escoles, Cambra de Comerç de Terrassa, Cecot, “coworkings” de la ciutat, inversors) i busquéssim una col·laboració efectiva, àgil i ràpida.
No sé si us heu imaginat mai Terrassa com a connectora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (amb els pols de Barcelona i Sant Cugat) i de la Catalunya interior.
No sé si us heu imaginat mai una Terrassa que fomenti i ajudi a emprendre a tots els estudiants de la ciutat, a totes les empreses, a totes les escoles i els seus alumnes creant un entorn pràctic i efectiu, creant tallers, concursos, “kits” d’emprenedoria i innovació, creant, en definitiva, un entorn que ens dugui a emprendre i a innovar. Una Terrassa on la nostra joventut sigui la impulsora de la innovació a través de l’emprenedoria i la responsabilitat envers el món.
Gràcies a un “bootcamp” d’emprenedoria de la Cambra de Comerç de Terrassa nosaltres ens hem imaginat aquesta Terrassa, i ens ha agradat.
I tenim l’escenari perquè això pugui passar.
Tenim les fortaleses de Terrassa, que no són poques; una d’elles és que som ciutat universitària i atraiem talent jove; també tenim unes previsions de creixement de població fins als 260.000 habitants per al 2040, una ubicació òptima entre la Barcelona metropolitana i la Catalunya interior; i que avui dia encara tenim un teixit empresarial/industrial força decent.
A més a més, tenim una oportunitat afegida, l’Agenda 2030 amb els seus ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
Aquesta crida, l’Agenda 2030, és un objectiu que ens interpel·la i ens alinea a tots; societat, empreses, institucions públiques… i ens convidarà a repensar molts aspectes del funcionament futur de les ciutats i de tot el teixit empresarial, associatiu i governamental que la conforma.
De tot això surt Terrassa Valley. Ja que, de fet, nosaltres també som Valley. Som Vallès. I és possible que tinguem tots els elements per a fer-ho, i fer-ho bé.
A Terrassa Valley, entre altres accions, promourem:
Emprenedoria: Objectius Agenda 2030. Voldrem ser el “hub” emprenedor de l’Agenda 2030 al sud d’Europa. Liderar aquesta tendència i exporta-la.
“Networking” global a la ciutat de Terrassa (“link” entre emprenedors, empreses, universitats, Ajuntament, escoles, inversors, Cambra de Comerç, Cecot…).
Una app que ho integri tot. En què tots els agents econòmics de la ciutat es puguin trobar i interactuar segons les seves necessitats (invertir, innovar, complir Agenda 2030, promocionar, fer ciutat…).
Una xarxa de “coworkings” que cooperaran entre ells.
Crearem vehicles unificats d’inversió local (VUIL) per fomentar la inversió específica a la ciutat de Terrassa.
Tindrem un “coworking” específic d’emprenedoria pràctica (perquè totes les idees surten d’un “garatge”).
Per què no ho fem nosaltres si podem fer-ho nosaltres?
El tren del futur pot ser a Terrassa i ho tenim tot per liderar-lo. Hi puges?
Tot i que el projecte presenta idees a valorar per a una possible perfecció, en aquest article només l’he volgut posar com a exemple de la potencialitat inicial d’esbossos emprenedors, sempre que trobin un terreny adobat per al seu desenvolupament. Des de la Cambra volem ser uns jardiners més per adobar el terreny.