Terrassa

Sistema per orientar amb veu els invidents a estacions de Terrassa

El sistema funciona amb un codi que es pot escanejar amb el mòbil a distància

Un dels codis instal·lats a les estacions metropolitanes de Ferrocarrils

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha instal·lat un nou sistema d’orientació per veu per a persones amb discapacitat visual. El sistema funciona a totes les estacions de les línies metropolitanes d’FGC, inclòs el tram del Metro del Vallès, a Terrassa.

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada del director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella i Fortuny, ha visitat aquest dimecres al matí l’estació d’FGC de Gràcia, coincidint amb la posada en servei, a les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, del sistema d’orientació per veu, dirigit especialment a persones amb discapacitat visual.

La posada en servei d’aquests dispositius permetrà als cecs accedir a la mateixa informació que ofereix la senyalística convencional. També està destinat “a un ampli ventall de persones usuàries, ja siguin persones amb discapacitat cognitiva, amb discapacitat intel·lectual, analfabetes funcionals o amb desconeixement de l’idioma”, apunta Ferrocarrils.

Accessibilitat

Capella ha emmarcat aquesta actuació en la tasca d’FGC, “referència internacional pel seu compromís amb l’accessibilitat”, per tal que “sigui possible utilitzar el sistema ferroviari de manera autònoma per totes les persones”.

La consellera de Territori ha posat de relleu que l’empresa pública “té una xarxa adaptada al 100% a persones amb mobilitat reduïda des de 2017 i amb l’objectiu d’assolir l’accessibilitat universal, manté una estreta col·laboració amb tots els col·lectius que defensen els drets de les persones amb discapacitat”.

La consellera Capella ha presentat el sistema aquest dimecres

“Treballem per eliminar totes les barreres amb què es poden trobar totes les persones. Les administracions hem d’estar atentes, hi hem de ser i hem de treballar col·laborativament perquè tothom gaudeixi en igualtat d’oportunitats de tots els drets”, ha manifestat Capella.

El funcionament del nou sistema d’orientació per veu és molt senzill. Escanejant a distància amb el telèfon mòbil unes etiquetes de codis de colors ubicades als diferents elements de les estacions d’FGC com accessos, escales, ascensors, andanes, senyalització, intèrfons, barreres tarifàries o màquines expenedores, “les persones usuàries obtindran per una locució la informació accessible per orientarse en els seus moviments dins les estacions i, per tant, gaudir d’independència, autonomia i certesa en els seus desplaçaments”.

El sistema funciona mitjançant l’aplicació gratuïta NaviLens, disponible per a telèfons Android i iOS, que detecta els codis de colors amb la càmera d’un dispositiu mòbil. Es tracta de codis BIDI, semblants als codis QR, que ofereixen molts avantatges respecte a aquests últims ja que es poden detectar 12 vegades més lluny (a una distància de fins a 20 metres), en moviment, a més velocitat i sense necessitat d’enfocar o tenir enquadrat el codi a la pantalla del mòbil.

Escanejar al voltant

La persona que en fa ús no necessita saber prèviament on estan col·locades les etiquetes de codis, “sinó que només ha d’escanejar al seu voltant amb l’aplicació i obtindrà la informació auditiva en l’idioma en què estigui configurat el telèfon mòbil”, agrega FGC. Per això, “també facilitarà la comprensió de la senyalística a persones que utilitzin una llengua estrangera, mitjançant la traducció automàtica”.

Per informar els ciutadans sobre aquesta iniciativa, Ferrocarrils ha habilitat un nou espai web, www.fgc.cat/sistemaorientacioperveu, que inclou un vídeo testimonial i informació sobre el sistema.

Aquest projecte compta amb finançament dels fons Next Generation EU i del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.

Ferrocarrils col·labora amb entitats com l’ONCE, l’ACIC, la Federació ECOM, la Federació DINCAT, CAPAÇ, l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS) o Catalònia Fundació Creativa per identificar i eliminar les barreres que es poden trobar aquests col·lectius a l’hora de programar els seus desplaçaments o viatjar, “i per anar implantant mesures d’accessibilitat en la comunicació dirigides a persones amb discapacitat sensorial”.

To Top