Terrassa

Preservar la salut del canvi climàtic

La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya estudiaran la incidència de la crisi climàtica en la salut. La iniciativa, pionera a l’Estat, busca anticipar-se i evitar els efectes en els malalts crònics prevalents

Firma del conveni entre MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya i la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa han signat un conveni amb l’objectiu d’estudiar les repercussions del canvi climàtic en la salut de les persones. Aquesta signatura és la primera d’aquestes característiques arreu de l’Estat i una de les pioneres a nivell internacional.

L’objectiu de la iniciativa és extreure indicadors científics que permetin anticipar-se i incidir en la millora de la salut de les persones que presenten malalties cròniques prevalents.
El Servei Meteorològic de Catalunya subministrarà a MútuaTerrassa totes les dades meteorològiques necessàries per a l’estudi, gràcies a la densa xarxa de gairebé 200 estacions meteorològiques que gestiona arreu del país, i posarà al servei del projecte el seu coneixement en el tractament de sèries i en validació i homogeneïtzació de dades.

El projecte es desenvoluparà en un context de canvi climàtic, un fenomen que té provades repercussions en la salut de les persones. “És l’amenaça més important que afronta la humanitat en aquests moments”, va assegurar ahir Josep Rull, director de Compromís Verd de Mútua Terrassa, en l’acte de signatura del conveni. Amb Josep Rull hi van participar a la presentació del projecte el director general de MútuaTerrassa, Esteve Picola, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca.

Rull va recordar que el repte del canvi climàtic és comú de tota la societat, també del sector de la salut. “Si el sector salut fos un país, seria el cinquè més contaminant en termes d’emissions”, va assenyalar.

Firma conveni entre MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya / Lluís Clotet

Durant la presentació del projecte es va posar de manifest la voluntat d’anticipar-se i poder atendre millor als pacients oferint una atenció personalitzada en un context d’incidència meteorològica. “Treballarem amb les malalties cròniques perquè són més vulnerables al canvi climàtic”, va assegurar Tomás Pérez Porcuna, coordinador científic de Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa.

El resultat de la recerca entre Mútua i el Meteocat tindrà incidència a tres nivells: per una banda, el pacient podrà rebre una atenció personalitzada i adequada al moment de l’any, les condicions meteorològiques i la seva pròpia patologia; per altra, el prescriptor de salut disposarà d’informació en temps real en relació amb els pacients més vulnerables, en funció de les condicions meteorològiques i la seva malaltia. I, finalment, el gestor de salut comptarà amb informació objectiva i en temps real “que permetrà dimensionar i gestionar els recursos de forma adient, d’acord amb les circumstàncies meteorològiques”.

Funcionament de l’estudi

El conveni entre MútuaTerrassa i el SMC contempla dur a terme dos estudis. Un de caràcter retrospectiu, que analitzarà les dades sanitàries i climàtiques dels darrers 15 anys a l’àrea d’influència de MútuaTerrassa, emprant tècniques de Big Data i intel·ligència artificial.

Aquest exercici permetrà definir les persones i malalties més susceptibles al canvi climàtic, així com les circumstàncies meteorològiques amb major impacte en la salut. També es realitzarà el càlcul dels algoritmes de relació entre les malalties cròniques i l’escenari climàtic.

Dr. Xavier Álvarez del Castillo, Dr. David Dalmau, Sr. Josep Rull, Dr. Esteve Picola, Sra. Sarai Sarroca, Dr. Tomàs Pérez Porcuna i Dra. Maria Vinaixa / Lluís Clotet

En el segon estudi, s’acompanyaran grans grups de pacients de forma prospectiva i s’integrarà informació clínica, mediambiental i climàtica. D’aquesta manera es generarà una eina tecnològica que permetrà adaptar el sistema sanitari al canvi climàtic, generant recomanacions anticipades per a pacients, professionals de la salut i gestors de salut.

Terrassa va ser ahir escenari de la presentació de la primera aliança estratègica en termes de salut i condicions climàtiques. Un acord multidisciplinar que busca adaptar el sistema sanitari als reptes derivats de la crisi climàtica.

Un projecte amb la UPC i la Universitat Rovira i Virgili

La investigació sobre la relació entre el canvi climàtic i la salut impulsada per MútuaTerrassa, amb el SMC, compta amb la universitat com a companya de viatge. La Fundació Docència i Recerca de Mútua Terrassa té un acord de col·laboració amb la UPC i la Universitat Rovira i Virgili per avançar junts en l’àmbit de la recerca biomèdica.

El Consorci Científic i Tecnològic d’aquest projecte representa una aliança multidisciplinari entre diverses institucions d’excel·lència en salut i investigació. MútuaTerrassa combina el desenvolupament de teràpies personalitzades, amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la seva Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i amb el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) en mineria de dades, intel·ligència artificial i mètodes d’aprenentatge profund.

També amb la Universitat Rovira i Virgili (URiV), que és tot un referent internacional en l’aplicació de la metabolòmica i ara també amb el Servei Meteorològic de Catalunya, centre de referència en l’àmbit de la meteorologia i el canvi climàtic. Aquesta unió de coneixements i tecnologia ha de proporcionar una resposta precoç als pacients crònics.

A disposició de l’estudi global del canvi climàtic

L’estudi sobre l’impacte del canvi climàtic en la salut és pioner en l’àmbit estatal i un dels primers d’aquestes característiques que es desenvoluparan a escala internacional. La iniciativa de MútuaTerrassa és una de les primeres a abordar – prenent la població com a referència- la relació entre el canvi climàtic i les malalties còniques més prevalents, com poden ser la diabetis o la hipertensió. Tot el coneixement científic que se’n derivi de la investigació que ara comença “es posarà a disposició de l’estudi global del canvi climàtic -apunta Mútua. D’aquesta manera, la iniciativa contribuirà a l’elaboració de recomanacions i estratègies a escala global per adaptar els sistemes sanitaris als reptes del canvi climàtic”.

Sarai Sarroca: “Tenim la necessitat d’adaptar-nos”

“En un context de canvi climàtic tenim la necessitat d’adaptar-nos”, va afirmar ahir a Mútua la directora del SMC Sarai Sarroca. El canvi climàtic és un fenomen global que afecta molts àmbits del medi natural i al benestar de les persones. Les malalties cròniques representen un dels principals problemes de la salut arreu del món i les persones que les pateixen tenen una major fragilitat i, per tant, poden ser més vulnerables al canvi climàtic. “El Servei Meteorològic de Catalunya té l’obligació de traslladar totes aquelles dades que són útils al món sanitari”, va assegurar Sarroca, per garantir una òptima atenció a la població més vulnerable.

Preservar la salut del canvi climàtic
To Top