Terrassa

Comença la urbanització del solar del carrer del Gasòmetre

Anys després que la descontaminació de la finca obligués a paralitzar el projecte, Metrovacesa afronta la construcció d’una nova plaça pública al barri del Segle XX

Era una notícia esperada. El solar delimitat pels carrers del Gasòmetre, del Pare Font, de Roger de Llúria i de Gibert -en ple barri del Segle XX-, acumulava anys d’estudis, informes de l’Agència Catalana de Residus i tasques de descontaminació. Els treballs estan enllestits, la finca neta i les obres d’urbanització en marxa.

Fa uns dies que els operaris de Metrovacesa treballen als terrenys per a l’execució de la primera fase del projecte, que preveu la construcció d’una nova promoció residencial a banda i banda del carrer del Gasòmetre. La primera fase, que delimita amb el carrer de Gibert, ja està en marxa i ha començat per la construcció d’un nou espai públic que estarà obert al barri.

Maquinària i moviment de terres a l’interior de la finca del carrer del Gasòmetre / Nebridi Aróztegui

Es tracta d’una plaça que tindrà espais enjardinats, arbrat, zona de jocs infantils i mobiliari urbà. Està situada a la cantonada dels carrers del Gasòmetre i Roger de Llúria i és el primer tram del projecte que quedarà enllestit, aquest mateix any o principis de 2024.

En aquest moment els operaris executen l’obra civil. La maquinària ocupa el solar per a la renovació del col·lector, el soterrament de cables i la instal·lació d’una nova xarxa d’embornals. S’ha començat pels moviments i la compactació de terres i, paral·lelament, per a la reurbanització del carrer de Gibert.

La construcció de la nova plaça s’executarà durant els mesos de tardor. Si no hi ha novetats de darrera hora, l’espai públic estaria obert al públic a principis de 2024.

Un cop finalitzada la plaça pública, Metrovacesa començarà l’edificació dels pisos de la primera fase, la delimitada pels carrers del Gasòmetre, del Pare Font, de Roger de Llúria i de Gibert.
Al solar situat a l’altra banda del carrer del Gasòmetre, també de Metrovacesa, la constructora comercialitza una nova promoció d’habitatges, que disposarà d’una zona comunitària amb piscina. La finca ja està perimetrada, pendent de l’edificació.

Un dipòsit de quitrà

El solar del carrer Gasòmetre va ser notícia l’any 2011, arran de la descoberta de restes d’edificacions d’una antiga fàbrica de producció de gas que va funcionar entre l’any 1860 i el 1941. Al solar es va localitzar un dipòsit de quitrà.

La troballa va coincidir amb els treballs d’edificació dels barracons provisionals de l’escola Sala i Badrinas. S’havien d’ubicar al solar cedit temporalment per Metrovacesa, però la localització del dipòsit de quitrà va obligar a desallotjar-lo l’any 2012 i reubicar els estudiants a l’actual emplaçament de la carretera de Rubí.

La contaminació del sol del carrer del Gasòmetre va donar peu a un litigi entre l’Ajuntament i Metrovacesa, sobre qui es feia càrrec dels costos de descontaminació. L’administració va invertir 188.000 euros en la retirada del dipòsit de quitrà, una quantitat que la Justícia va condemnar a pagar a la constructora. El pols entre l’administració i Metrovacesa es va tancar l’any 2018, amb la signatura d’un conveni segons el qual la promotora es comprometia a sufragar els costos derivats de la descontaminació del solar i la seva posterior urbanització.

Cinc anys després d’aquell pacte, el solar del carrer de Gasòmetre està completament descontaminat i les obres de construcció de la nova promoció residencial en marxa.

Comença la urbanització del solar del carrer del Gasòmetre
To Top