Terrassa

Tsunami socialista a tots els barris de la ciutat, excepte a l’Antic Poble de Sant Pere

La victòria socialista es va forjar a tota la geografia urbana. El PSC la ser la primera opció per la majoria dels terrassencs del centre i de la perifèria

Poques vegades el mapa electoral de Terrassa s’havia tenyit de vermell com el 23-J. Les victòries socialistes en uns generals han estat sempre generoses a la ciutat, però sovint els barris del Centre i alguns de la primera corona conformaven un oasi convergent, dibuixant un genuïnament terrassenc donut o ou ferrat.

Diumenge, el Partit dels Socialistes, que va arrasar a Terrassa amb 37.430 vots i un 36,53% de l’electorat, va teixir una victòria global, transversal, total. Pedro Sánchez va convèncer els egarencs de la importància d’anar a votar i de triar la papereta del PSC per frenar el bloc de la dreta i l’extrema dreta. Ho va fer a tots els barris, amb una anecdòtica excepció, la de l’antic Poble de Sant Pere. És l’únic sector on els socialistes no van va guanyar el 23-J, però és també el més petit de Terrassa. Van votar 345 persones i 68 van dipositar la papereta liderada per Meritxell Batet, que va ser la segona llista més votada.

A tres barris  -Vilardell, Montserrat i Guadalhorce-, més de la meitat dels electors van votar PSC. I a setze, pràcticament la meitat, van superar el 40%

El retrat de la victòria socialista als barris de la ciutat és contundent. A tres -Vilardell, Montserrat i Guadalhorce-, més de la meitat dels electors van votar PSC. I a setze, pràcticament la meitat, van superar el 40% i en alguns van fregar el 50%.

La victòria socialista de diumenge va girar com un mitjó al mapa de les municipals, en què Tot per Terrassa va ser el partit hegemònic pràcticament a tota la ciutat. La sospita que les dues formacions són vasos comunicants es confirma en aquestes generals. Els gairebé 27.000 vots que va mobilitzar Jordi Ballart el 28 de maig han hagut de triar una opció alternativa dos mesos després. Confirmada la davallada independentista, sembla clar que el gruix dels votants de la formació municipalista van triar PSC.

Alguns es van decantar per l’opció liderada per Yolanda Díaz. Sumar-En Comú Podem va ser la segona força diumenge a Terrassa i, en l’anàlisi territorial, es confirma que la formació va ser la segona opció per als electors egarencs a 20 barris de la ciutat.

Socialistes i Sumar capitalitzen junts més de la meitat dels vots a pràcticament tots els barris de Terrassa

Terrassa va ser d’esquerres diumenge, tant als barris com al Centre i també als sectors de la primera corona. El gest per frenar l’arribada de la dreta i l’extrema dreta al Govern de l’Estat ha estat global. Socialistes i Sumar capitalitzen junts més de la meitat dels vots a pràcticament tots els barris de Terrassa.

Destaca la consolidació de Vox com a segona força més votada a cinc barris, tots ells polígons d’habitatges: Can Parellada, Montserrat, Sant Llorenç, Torre-sana i Vilardell, on superen el 18% dels vots i a Can Jofresa, empatada amb Sumar.

La formació d’extrema dreta ha estat tercera a vuit barris més: Ca n’Anglada, Can Palet de Vista Alegre, Can Jofresa, Can Palet II, Can Tusell, Guadalhorce i la Maurina, les Arenes i el Roc Blanc.

Els populars van ser tercers a pràcticament tota la ciutat

En aquests tres barris, Vox empata com a tercera força amb el PP, que ha estat segon a Can Boada del Pi, Can Palet II, Can Parellada- empatats amb Vox- Xúquer i Guadalhorce. Els populars han estat tercers a pràcticament tota la ciutat.

Independentistes, al Centre

La derrota independentista va ser contundent a Terrassa, també en l’anàlisi de les dades per barris. Només Junts va liderar el resultat a l’Antic Poble de Sant Pere, però a la resta de la ciutat, inclosos sectors de vot tradicionalment independentista, els suports van ser pocs i la formació es va veure relegada a la quarta o la cinquena posició.

La formació de Míriam Nogueras va ser segona al Centre, on el PSC li va guanyar la partida, i tercera a Ca n’Aurell i a Vallparadís, on ERC li va guanyar la segona posició.

La desmobilització i el vot útil, en un context polaritzat com el de diumenge, van castigar les formacions independentistes a la ciutat, que van treure un dels pitjors resultats en unes generals.
ERC va ser segona a Ca n’Aureli, a Sant Pere i a Vallparadís i tercera al Cementiri Vell, al Centre, a Pere parres, al Segle XX i a les Fonts.

Els republicans són conscients que aquestes generals, bona part dels seus electors han optat pel vot útil i han acabat votant formacions d’esquerres de matriu espanyola com PSC i Sumar.
L’avanç de la formació republicana als barris de la ciutat s’ha vist esborrat del mapa aquestes generals, en què ha primat el vot en clau estatal.

Per districtes, la foto fixa de la nit electoral de diumenge és molt similar a la global de la ciutat. Als 7 districtes la formació més votada amb molta diferència és el PSC i a cinc la segona Sumar-En Comí Podem.

El Partit Popular s’enfila a la segona posició al nou districte 7, empatat amb Vox amb un 15% dels vots cadascú. Al districte 2, la segona posició és per Vox, que empata amb Sumar amb un 15 % dels sufragis.

Tsunami socialista a tots els barris de la ciutat, excepte a l’Antic Poble de Sant Pere
To Top