L’objectiu del programa ho deixava clar: ajudar joves d’entre 18 i 29 anys, que ni estudien ni treballen, a especialitzar-se i incorporar-se al mercat del desenvolupament de videojocs. Quinze joves de la ciutat van tenir l’oportunitat de participar a inVideoGames Bootcamp Terrassa, una formació intensiva i inclusiva per aplicar els videojocs a educació, formació i salut.
Un altre dels reptes d’aquest projecte era el de fomentar la inclusió de les noies al sector dels videojocs i la tecnologia de realitat virtual. A més, també es tractava de saber de primera mà com funciona el procés d’emprendre pel que fa a la indústria dels videojocs. La formació es va dividir en sis blocs, a més d’altres blocs transversals.
Es va iniciar tot amb els primers passos, un bloc on es posava al dia sobre la indústria del videojoc, amb anàlisi de la problemàtica i de l’usuari del videojoc. També s’abordaven les regles generals del disseny de videojocs i la creació d’una història que augmenti la motivació de l’usuari a utilitzar el videojoc i compleixi amb els objectius establerts.
El segon bloc tenia el modelatge 3D com a repte principal, destacant el disseny d’escenaris i de personatges per als videojocs. El tercer bloc es va basar en general, en la introducció als diferents motors gràfics, aprofundint en Unity 3D i altres temes com la il·luminació.
El quart es referia al disseny de nivells i “workflow” mentre que el cinquè treballava la realitat virtual, especialment pel que fa a la seva relació amb l’usuari. El sisè bloc, finalment, explicava tot allò relacionat amb l’emprenedoria i el que envolta un possible negoci, com tipus de societat que es crea, les obligacions fiscals, estratègies de vendes i màrqueting o possibles ajust financers.
Mentoratge tècnic
Des de la primera jornada, els participants van comptar amb mentoratge tècnic, amb acompanyament personalitzat i per equips, en la tasca de desenvolupar un videojoc per adquirir habilitats transversals per emprendre. A més, es van incentivar habilitats personals i professionals com ,per exemple, la comunicació, el treball en equip i altres.
Tres videojocs, tres arguments diferenciats
Els tres videojocs que han creat els participants en la seva formació són de temàtiques diferents. “Oneiric Fears”, per exemple, és un videojoc psicològic d’aventura i terror, amb un objectiu clar, sensibilitzar els jugadors sobre les pors associades a l’emprenedoria. “Travel Across Steam” és una aventura gràfica interactiva amb Margaret Hamilton com a protagonista. Es tracta de resoldre endevinalles mentre es descobreix la història d’aquesta científica. “The interview” també és una aventura gràfica, però en aquest cas en primera persona. Una missió per reparar una nau transportarà a uns exploradors a un planeta desconegut.
Aida Lázaro, 21 anys – Videojoc “Oneiric Fears”
“Aquest curs va molt bé per descobrir talent ocult”
Va estudiar Il·lustració i, després d’aquest aprenentatge, “potser fem un projecte de videojocs” que els hi ha presentat un dels seus formadors. “Sabia que la il·lustració es podia aplicar als videojocs i hem après moltíssimes coses que no sabíem, tan de programació com d’art”, apunta. Afegeix que “tots hem fet de tot i cadascú es va centrar en allò que li anava més”. Sobre com sorgeix la idea del videojoc que li va correspondre al seu equip, afirma que “la primera proposta era un videojoc d’emprenedoria, però volíem fer una cosa diferent i enfocar-lo en la psicologia”. Considera que aquest curs va molt bé per “descobrir talent ocult”. Es planteja continuar estudiant, concretament Gràfica Impresa i, potser li surt alguna feina. Com tots, elogia la tasca dels seus formadors.
Dani Capelleras, 29 anys – Videojoc “Travel Across Steam”
“Vaig provar el tema de la programació i em va agradar”
Es va formar en un Grau Superior d’Esports i també havia estudiat en relació amb els videojocs. També podria participar en el mateix projecte que l’Aida i està pendent d’aquesta possibilitat i a l’expectativa que li surti feina. “Vaig provar el tema de la programació i em va agradar i en el meu grup era l’únic que tenia coneixements previs”, manifesta. Els temes els proposaven els organitzadors i la tasca dels grups era desenvolupar el videojoc. “Em sembla molt bé aquestes iniciatives perquè és una manera molt més activa que directament estudiar una cosa sense fer res”, assenyala. El fet de treballar tots junts durant aquests sis mesos ha possibilitat molta entesa entre els participants. “Estàvem tots a la mateixa aula i si hi havia algun dubte, sempre hi havia algú dels altres grups que te la podia resoldre”, detalla.
Germán Ruiz, 22 anys – Videojoc “The interview”
“He après a fer un videojoc des del principi fins al final”
Va fer formació d’Animació 3D i, després d’aquest programa, ha trobat feina en aquest camp. “Ens han parlat molt de treballar les xarxes socials, com LinkedIn, i a través d’això l’he trobat i començo al setembre”, explica. En aquest curs “aprens de tot” i afegeix que “fa molts anys que tenia clar de dedicar-me a l’animació”. Comenta que en els primers mesos de formació en aquest projecte “no fèiem tant aprenentatge” i els visitaven professionals del sector. “Hem après a fer un videojoc des del principi fins al final”, comenta. Pel que fa al videojoc en el qual va participar, diu que “ens volíem divertir i passar-ho bé i vam fer un joc de ciència-ficció amb una nau espacial” i afirma que “ens van dir que els nostres treballs estan a l’altura de treballs de la universitat”.