Matadepera

Anna Soler: “La gent valora el comerç de proximitat”

Parlem amb Anna Soler sobre la venda de proximitat, com ha afectat Internet al comerç local i la presència a les xarxes socials

Anna Soler, responsable de la botiga Un Toc a Matadepera

Anna Soler és una de les comerciants conegudes del poble de Matadepera. Des de l’any 1999 porta la botiga Un Toc, ubicada al bell mig del poble, davant de l’església. Es dedica a la venda d’objectes de decoració, regals, menatge de cuina, parament de taula i també a la floristeria.

Parlem amb Anna Soler sobre la venda de proximitat, com ha afectat Internet al comerç local i la presència a les xarxes socials.

Quan vas obrir el negoci i quina va estar la teva motivació? Vaig obrir el negoci l’any 1999. Jo venia d’un negoci familiar, treballàvem amb els pares i germans, érem molta gent i jo tenia ganes d’independitzar-me. Va sortir l’oportunitat quan vaig veure aquest local en construcció i també que l’anterior persona que hi havia tenia un negoci similar al que jo volia obrir i es jubilava. Jo tenia ganes d’emprendre i suposo que va ser un cúmul de casualitats.

Què oferiu a Un Toc? Toquem moltes tecles. Oferim parament de taula, de cuina, decoració, també fem regals i ara fa un temps vam incorporar el tema de la flor fresca. Sempre havíem treballat la flor seca i artificial i vam decidir llançar-nos amb la flor fresca i ha estat un complement que ens ha ajudat.

L’auge de la compra per internet ha afectat molts comerços. Has notat un canvi de tendència en el sector de la venda de productes de llar i floristeria? En el tema de producte marca de referència sí que notes que la gent compara molt fàcilment. Amb el mòbil pots veure què és més car i comparar els productes, i segur que ha afectat perquè hi ha molta tendència a la facilitat d’Internet. Amb el tema de venda de flors, en canvi, ens ha donat a conèixer fora del poble. Hem ampliat la clientela perquè ens truquen i ens busquen gràcies a Internet. Amb el confinament, tot i que ha donat moltes ales al comerç per Internet, a nosaltres ens ha ajudat molt. La gent ha valorat la proximitat i jo ho he notat moltíssim. Els mesos complicats en què estàvem tancats i no sabíem com acabaria tot, com que aquí ens coneixem tots, em trucaven per demanar-nos productes. Això ens ha fidelitzat molts clients.

T’has plantejat vendre per internet? Alguna vegada m’ho he plantejat i ho he desestimat sempre perquè a mi em suposaria un augment de plantilla i a mi, gestionar la botiga, tot i que és un negoci petit, em comporta molta feina. Si a més hagués de gestionar de venda per internet, necessitaria més gent. Ja tinc una edat que miro més la jubilació que ampliar el negoci… No ho descarto, però ara no ho tinc present.

Estàs, però, a les xarxes socials. Creus que t’ajuden a arribar a més clients o són un complement a la botiga? Sí que moltes vegades fem vendes per Instagram, per exemple. El fet que vagis penjant imatges, moltes vegades provoca que et truquin i comprin els que has penjat o et demanin un ram de flors com el que han vist i això ajuda molt.

Quins avantatges té el comerç de proximitat? En té molts. Tenir coses a prop de casa, poder veure-ho i tocar-ho té molts avantatges. A casa tinc adolescents que compren molt per Internet i tenen molts desenganys, però ja ho assumim. Molta gent valora que puguis venir aquí, que puguis mirar, ser aconsellat o, per exemple, que puguis tenir una presentació del producte treballada. Haurem de trobar la forma de conviure les dues maneres, però jo crec que és possible. 

Quina relació tens amb els teus clients? La veritat és que molt bona. Jo fa molts anys que soc al poble i tinc clients que ja son amics. Aquí a Matadepera també hi ha fluctuació de gent que van venint que acaben sent clients. 

Creus que el client de Matadepera té algun tret particular? Tinc la sensació que aquí al poble la gent compra més relaxada. Jo he estat molts anys treballant en botiga a terrassa i és molt diferent. Aquí la gent quan ve té ganes de fer la compra sense problemes i sabent què volen. En canvi, en ciutats on hi ha moltíssima oferta, van una mica a mirar que troben i en sortir de la botiga en troben deu més per comparar.

I com és la relació amb la resta de botiguers del poble? Aquí al poble tenim l’Associació de Comerciants que ha tingut els seus alts i baixos depèn de l’època, però que ens ajuda a estar connectats i fa que la nostra relació sigui molt bona.

Anna Soler: “La gent valora el comerç de proximitat”
To Top