El ple de divendres votarà els sous dels 27 regidors de l’Ajuntament de Terrassa. A proposta del govern tripartit -TXT, ERC i Junts- les retribucions dels càrrecs electes es mantindran congelades respecte al mandat anterior, en què també es van mantenir intactes.
La proposta està sobre la taula dels grups de l’oposició, que divendres hauran de decidir si donen suport a la iniciativa de mantenir els mateixos salaris o formulen propostes alternatives. Sigui com sigui, l’executiu de Jordi Ballart té majoria absoluta par tirar endavant la seva decisió de no incrementar els salaris dels membres de la corporació.
Els sous dels càrrecs electes es mantenen, però el cost global de la corporació a les arques municipals serà més alt. El govern municipal el conformen 15 persones, les mateixes que al mandat 2015/2019, però el cartipàs incorpora sis tinents d’alcalde, un més que el mandat anterior. El nou consistori també compta amb 6 formacions polítiques, una més que fa quatre anys, i com a conseqüència amb una major despesa en les assignacions als grups municipals i als portaveus.
Amb els salaris dels polítics congelats, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, cobrarà 5.428 euros bruts al mes en catorze pagues, el que es tradueix en 76.006 euros l’any.
Jeràrquicament, el seu equip té sis tinents d’alcalde – Maise Balcells, Xavier Cardona i Joan Salvador (de TxT), Ona Martínez, Noel Duque i Meritxell Lluís- que tindran una assignació econòmica de 4.733 euros bruts al mes, és a dir, 66.262 euros l’any.
Dedicació exclusiva
En la categoria dels regidors amb dedicació exclusiva que alhora formen part de la junta de govern, amb els tinents d’alcalde ja mencionats, hi ha tres polítiques: Rosa Boladeras (regidora de Presidència), Lluïsa Melgares (Habitatge) i Patricia Reche (Seguretat, Via Pública, Rieres, Cicles de l’Aigua), les tres de TxT. La seva retribució mensual serà de 4.247 euros o l’equivalent anual, 59.458 euros bruts.
La llista de salaris de l’equip de govern la completen els regidors amb cartera i dedicació exclusiva, que cobraran 3.709 euros bruts mensuals en catorze pagues (51.926 euros l’any) i els que, tot i gestionar alguna regidoria, tenen una dedicació parcial mínima de 20 hores setmanals. En aquests casos, l’assignació econòmica és de 2.121 euros bruts al mes (29.694 euros bruts l’any).
Pel que fa als portaveus dels grups municipals, a Terrassa continuaran cobrant una mensualitat de 2.287 euros si tenen dedicació exclusiva i 2.121 si la tenen parcial i la compatibilitzen amb altra activitat.
La nova corporació té sis portaveus municipals – Xavier Cardona (TxT), Eva Candela (PSC), Pep Forn (ERC), Meritxell Lluís (Junts), Marta Giménez (PP) i Alícia Tomás (Vox).
Pel que fa als regidors de l’oposició, poden optar per tenir una assignació de 1.398 euros bruts al mes amb una dedicació mínima de vint hores setmanal -una nòmina que tributa IRPF i cotitza a la Seguretat Social- o bé ingressar les indemnitzacions per assistència a ple (1.672 euros al mes) i a les juntes de portaveus (1.267 euros al mes).
Dret a atur
Les retribucions mensuals dels càrrecs electes de l’Ajuntament de Terrassa es perceben en catorze pagues l’any, amb dues pagues extres el juny i el desembre.
Els membres de la corporació municipal que desenvolupin les seves funcions amb dedicació exclusiva o parcial o bé percebin una retribució, estaran compresos en la protecció per desocupació quan deixin el càrrec.
Els sous dels regidors
La corporació municipal de Terrassa compta amb 27 càrrecs electes i sis grups municipals, un més que l’anterior mandat.
Jordi Ballart Pastor
76.006 euros
És el sou brut anual de l’alcalde. Mensualment, percebrà els mateixos 5.429 euros bruts que el mandat 2019/23.
Tinents d’alcalde
66.262 euros
Els sis tinents d’alcalde, Maise Balcells, Xavier Cardona, Joan Salvador, Ona Martínez, Noel Duque i Meritxell Lluís, cobraran mensualment 4.733 euros bruts.
Regidors amb cartera
51.926 euros
Els regidors amb atribucions delegades i dedicació exclusiva ingressaran 3.709 euros bruts al mes.
Portaveus municipals
32.018 euros
Com la resta d‘edils, els portaveus municipals amb dedicació exclusiva tindran una assignació idèntica al mandat anterior En el seu cas, de 2.287 euros al mes.
El ple de juliol aprovarà la bonificació de la T-25
Ha costat trobar l’encaix, però ja té data. El ple de juliol se celebrarà divendres 21 a les 9.30 hores del matí i tindrà caràcter extraordinari.
A la mateixa sessió s’integraran el ple extraordinari per donar compte dels decrets d’alcaldia pel nomenament de la junta de govern, dels tinents d’alcalde, de constitució dels grups municipals i la designació de les presidències dels consells municipals de districte. També el ple ordinari del mes de juliol, que s’avança una setmana a final de mes.
La celebració del ple comarcal constituent a Terrassa el dia 14 de juliol ha alterat tot el calendari i la solució que ha trobat la corporació és fusionar els dos plens en una sola sessió extraordinària.
D’aquesta manera, divendres es votaran els tràmits d’inici de mandat, com les retribucions dels regidors de la corporació, la delegació d’atribucions del ple en favor de la junta de portaveus, la proposta d’assessors -que passaran dels 8 del mandat anterior a 13- o la designació de representants en organismes i societats municipals.
L’ordre del dia inclou també els dictàmens corresponents al ple ordinari, com l’ampliació de la tarifa bonificada de la T-25, perquè mantingui el preu al 50% fins a finals d’any. L’aplicació tindrà caràcter retroactiu des de l’1 de juliol.
El ple debatrà dos expedients de transferència i suplement de crèdit, la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), per frenar els discursos d’odi al ple, i la renovació dels Plans Educatius Entorn de Terrassa. La corporació municipal demanarà la Generalitat que mantingui els convenis amb l’Ajuntament.
El de divendres serà un ple d’estrena per a la major part del nou consistori. No serà, però el primer ple del mandat. Des de les eleccions municipals del 28 de maig s’han celebrat dos plens extraordinaris: un primer de constitució de la nova corporació municipal i un segon per l’aprovació del sorteig de les meses electorals del 23-J. 23-J.
Terrassa, menys assessors que Sabadell i l’Hospitalet
El govern va informar dilluns a la junta de portaveus de la seva voluntat d’incrementar de 8 a 13 la xifra de càrrecs de confiança a la ciutat. La xifra, que deixa marge a l’executiu per contractar personal qualificat de suport i assessorament al llarg del mandat, tot i incrementar-se està per sota del nombre d’assessors aprovats per altres municipis de l’entorn metropolità. A la veïna Sabadell, el consistori disposarà de 20 assessors el mandat que ara comença (5 per l’executiu, 4 del PSC i dos per cada grup de l’oposició, més 1 per al PP). A l’Hospitalet de Llobregat, l’alcaldessa Núria Marín es reserva la possibilitat de contractar 24.