“La ploma sempre és més forta que l’espasa”. Amb aquesta frase la llibreria Landròmina de Terrassa ens convida a entrar a la primera trobada de Còmic Històric. Aquest dissabte és un dia de recreació històrica a Terrassa. En el marc de la celebració de la Diada de la colla dels Federins, la llibreria terrassenca s’ha volgut sumar a la commemoració i ha acollit una trobada on autors i fanàtics dels còmics han pogut intercanviar paraules.
“Nosaltres tenim molt contacte amb els autors i un dia, el guionista Santiaguette Calderon va entrar un dia a la llibreria i va proposar fer unes jornades de còmic històric”, explica Ernest Urdi, responsable de Landròmina. Així va néixer la idea de fer una trobada de còmic històric on poder ensenyar, parlar i debatre sobre fets que han marcat la història d’aquí. “Gairebé ningú confiava en la idea del còmic històric fins que l’editorial Cascaborra, que va sortir fa 3 o 4 anys, va donar l’oportunitat a molts autors per poder fer-ne”, continua explicant Urdi.
Els autors parlen
Autors representatius del còmic han estat presents a la trobada i ens han descobert episodis històrics dibuixats per les seves plomes. Juan Aguilera, Raul Balen, Arnau López, Montse Mazorriaga, Joan Mundet i Santiaguette Calderon, han estat xerrant, intercanviant opinions i signant llibres a la taula del final de la botiga, que recollia una pila de llibres il·lustrats i guionitzats per ells. “La gràcia del còmic històric és que comprèn diferents períodes”, ha explicat Montse Mazorriaga, il·lustradora de còmics com “La luna de Verne” i “Paz“. Els autors han obert debat sobre temes com: El còmic es considera un llibre? O, el còmic històric ha de tenir ficció? “Per documentar-te has de ficcionar alguna cosa, sinó és impossible”, ha dit Joan Mundet, pintor i il·lustrador de “Capablanca” i “Bajo el cielo de acero“, alguna de les seves obres més famoses. A quarts d’una del migdia també ha aparegut a la trobada la Colla dels Federins.
“A mi la història m’interessa molt i veure com es repeteix amb similituds actuals m’agrada molt”, explica Arnau López, autor de “Gilgamesh” i il·lustrador de “La Lluna de Verne”, obra que va fer amb Montse Mazorriaga. “M’agrada adaptar històries passades per poder parlar de coses actuals”, continua explicant. El procés per fer un còmic és llarg. L’Arnau va fer el Treball de Recerca sobre “Gilgamesh“, una adaptació del poema original que va ser el primer relat èpic de la història. López va haver de documentar-se, extreure la informació important i desenvolupar tots els dibuixos.
I els terrassencs compren
“M’agraden molt els llibres històrics i mai he llegit còmics”, explica Pilar Ballet, una terrassenca que ha comprat “Capablanca” de Joan Mundet. “Tinc molta curiositat, perquè a banda de llegir la història, hi ha dibuixos que la il·lustren i així tot queda més clar”. David Roig, un altre terrassenc que aquest matí ha entrat a Landròmina, assegura que la història és un tema important de conèixer. “A mi la història m’agrada molt i el còmic és una forma més lleugera de llegir-la i recordar-la”, explica. El David ha comprat “Paz“, il·lustrat per Monste Mazorriaga. “La portada és impressionant, m’ha cridat molt l’atenció que siguin històries de diferents autors i que tot se centri al voltant de la guerra”, assegura Roig.
Present i futur del còmic històric
“En l’actualitat, el còmic més venut és el manga”, explica Ernest Urdi. El responsable de Landròmina assegura que en l’àmbit editorial hi ha un ressorgiment del còmic històric perquè ara s’ha descobert que es pot fer. “Les vendes no són meravelloses, però és molt estable perquè ja té un públic i a poc a poc està creixent”. Ernest assenyala que aquesta trobada és el primer graó per poder fer alguna cosa més gran. “El còmic i la cultura històrica és transversal i per aquest motiu, m’agradaria poder fer alguna cosa l’any vinent on vinguessin novel·listes, crec que seria molt bo per Terrassa”, conclou Urdi.