L’educadora social terrassenca Silvia Fernández va fundar Arte Paliativo i recentment ha rebut el Premi Social Princesa de Girona 2023.
S’esperava rebre aquest premi? No. Em semblava que arribar a la final ja era un gran premi. I va ser una sorpresa. Quan ens van fer la proclamació i va ser totalment inesperat.
De totes maneres, no és el primer premi que rep Arte Paliativo. Sí, però podem dir que aquest és un premi molt important perquè valida i dona molta difusió i ho hem notat molt i també ha fet d’altaveu.
Això passa, que depèn d’on surts, la repercussió és més gran. A vegades fas alguna cosa important, però com la fas a l’habitació d’un hospital, llavors en té menys.
Per què es va formar en Educació Social? La meva germana té una malaltia no diagnosticada i a casa sempre hem estat molt en contacte amb això, amb la malaltia i en tema de serveis socials i tenia clar que volia treballar amb persones. També vaig pensar a fer Psicologia, però em vaig decantar per Educació Social i també tenia clar que volia fer alguna cosa relacionada amb l’art, que també era com la meva passió, perquè he pintat pel meu compte. Volia ajuntar les dues coses i ho vaig fer en el treball final de grau i d’aquí va venir Arte Paliativo. Un amic qui em va dir que per què no ho portava a la pràctica.
D’on neix la idea d’Arte Paliativo? Arran de veure a la meva germana i a mi mateixa i al meu pare, que és músic, en primera persona, dels beneficis de l’art i de com t’ajuda a deixar-te anar i a aflorar les emocions. I tenia clar que ho volia fer i vaig triar hospital i final de vida, perquè em va semblar el més complicat i en el que no estàvem gens presents. Aquí no hi ha educadors socials i art-terapeutes com a altres països, com els Estats Units o Anglaterra. I va ser com una manera de començar a posar aquesta llavor perquè, a la llarga, ho puguem tenir en la sanitat pública.
Quins eren els objectius inicials? Tant jo com la Neus Frigola i la Laura Maestre, que van entrar després, el nostre objectiu era molt ambiciós, que la Medicina fos més integrativa i més holística i que s’atenguin totes les dimensions, no només la física i la biològica, sinó també la social, l’emocional i l’espiritual. El nostre objectiu era un canvi de paradigma a nivell de medicina.
Com va començar tot? Vaig començar el primer any fent la prova pilot a l’Hospital de Terrassa. Va ser el primer que em va obrir les portes perquè ja tenien un comitè de salut integrativa, i això va fer que entenguessin molt fàcilment cap a on volia anar amb aquest projecte.
Estan especialitzades en persones que els queda poc de vida? Al principi vam començar molt especialitzades en cures pal·liatives, però amb els anys, el concepte s’ha anat dilatant i no només estàs a pal·liatius quan et queden pocs dies. Nosaltres també hem obert el paraigua, perquè en un procés de malalties tens moltes pèrdues i nosaltres acompanyem en aquest procés. L’art ajuda a elaborar aquest procés de pèrdues, que poden ser pèrdues d’habilitats, pèrdua d’alguna part del cos o d’algun somni que no es podrà complir per la malaltia.
Quines disciplines artístiques poden ajudar més? Depèn de la persona. Fem art-teràpia i portem un carro ple de materials i pot ser costura, pintura, escriptura, cuina o també la tecnologia per als adolescents. Tot molt personalitzat.
Hi ha persones que no volen participar? És part de la nostra intervenció, que ens puguin dir que no i en un hospital ja és important, perquè no pots dir que no a moltes coses. Però qui en dius que no, la setmana que ve ens pot dir que sí i també pot anar bé que estigui enfadat i et tiri la cavalleria per sobre, perquè en aquests processos hi ha molta ràbia i molta tristesa.
I què és pitjor, el dolor emocional o el físic? Crec que estem preparats per pal·liar el físic, que és terrible i és molt invalidant, però hem de treballar més a acompanyar aquest dolor emocional, que a vegades es barreja. Hi ha infermers que ens diuen que quan estem nosaltres, demanen menys calmants..
Ens preocupem per aquesta gent vulnerable? Cada cop la cosa va canviant i la pandèmia ens ha portat una cosa bona, que hem sabut estar tancats dos mesos, com gent que està dos o tres o quatre mesos tancats a una habitació d’un hospital sense sortir i com la música, la pintura o la cuina ens dona il·lusió i això, sobretot, és el meu treball. És important tenir il·lusió i sentit de la vida..
Aquesta societat amb tantes presses tampoc ajuda. No. A vegades, estan allà als hospitals aïllats i una mica com invisibles.
I les administracions ajuden? Un dels nostres objectius és fer molta difusió i sensibilització. Hi ha d’haver qualitat de vida i quan diuen que no hi ha res a fer, sí que hi ha molt a fer. I nosaltres acompanyen en la soledat, el patiment i la gestió de les emocions. I quan més difusió fem, les administracions es contagien. Falta molt camí i aquest premi ha sigut valuós per a això.
Silvia Fernández, de Terrassa, rep el Premi Fundació Princesa de Girona