Rosa Ferrer
“La infermeria és l’oposat a la desesperació, t’ofereix l’oportunitat de fer alguna cosa per disminuir el patiment”, Tilda Shalof, infermera canadenca.
Sempre es pot fer quelcom per ajudar i les infermeres hem de tenir la formació i l’art per aportar a cada persona el que pot ajudar-la. Sí, la infermeria també és un art i requereix tota delicadesa i dedicació per fer-ho amb excel·lència! Crec que donar eines a les persones perquè puguin tenir cura de la seva salut és una més de les nostres funcions, i d’aquesta manera aconseguir que en aquells moments que no tenim un centre sanitari a prop, podem tenir cura de la nostra salut amb els elements naturals que tenim a mà, sense que això comporti deixar de banda la medicació prescrita pel metge o la consulta, si cal.
Amb la calor que fa, i la que ens diuen que farà, sembla que força elevada, hi ha un problema que augmenta, els fongs, el fet de mantenir humitat, tant de l’aigua després de banyar-se, la suor, el fet de la facilitat en què, amb la calor, el terra mullat, com és normal a piscines o amb jocs d’aigua, i anar descalços, ens contagiem; avui els explico com podem prevenir el contagi, i, en el cas de tenir-ne, el que podem fer servir per començar a tractar-los mentre no tinguem una consulta mèdica.
Com prevenir els fongs: rentar els peus o mans amb un sabó neutre tipus glicerina o un de nadons afegint bicarbonat i ho deixeu 2-3 minuts perquè els neutralitzi una mica (és pel tema del pH), eixugueu molt i molt bé. Si queda humitat, fomenta el creixement dels fongs. No deixem mai humitat entre els dits, és el caldo de cultiu dels fongs!
Com podem tenir cura dels fongs de les ungles amb la mel? Des de fa segles la mel s’ha considerat un aliment bàsic i un element essencial en medicina, Hipòcrates la receptava per allargar la vida i per als egipcis era tan important que fins i tot la posaven a les tombes, d’aquí sabem que després de més de mil anys continua sent bona, està aterrossada, però posant-la al bany maria es liqua i continua sent bona mantenint les seves propietats, a més s’ha comprovat que no hi viu ni, per tant, es multiplica en ella cap microbi, virus, bacteri ni fongs.
Nocions generals de la mel: ens aporta amb petites quantitats alhora que rellevants antibiòtics (germicida), antisèptics (inhibina) i calmants (àcid fòrmic), també porta proteïnes, minerals i vitamines, a més dels sucres que són més fàcils de digerir que els sucres prefabricats o blanquejats. La presència d’amilasa a la mel augmenta l’efecte osmòtic en els mitjans augmentant la quantitat de sucres i, per tant, augmenta l’activitat antifúngica (“Science, Revista Iberoamericana de Micologia”, volum 24, “issue” 4, desembre 2007, p. 309-311).
Com fer-ho: ens rentem com he explicat abans, un cop ben eixugats, posem una mica de mel no refinada, a mi m’agrada molt la de farigola, ara bé, la base en totes és la mateixa, en una gaseta i la posem sobre l’ungla de manera que la mel toqui tota la zona dels fongs, emboliquem dit per dit amb paper film de la cuina i subjectem amb esparadrap, podem posar-nos un mitjó a la nit per assegurar-nos que no ens cau, ho repetim cada 24 hores. S’ha de fer durant vuit, deu dies. A veure si vencem els fongs!
Cal netejar el calçat per evitar reinfectar-nos. Els fongs que hem tingut a les ungles queda en el calçat? Podem reinfectar-nos? Doncs sí. Ara bé, podem fer prevenció i desinfectar el calçat, alliberant-nos dels pesadíssims fongs. De quina manera? Molt senzillament, amb bicarbonat i llimona. Ho farem d’aquesta manera: en arribar a casa i treure’ns el calçat, preparem una cullerada sopera de bicarbonat amb unes gotes de llimona i fem una pasta una mica lleugera amb la qual untarem l’interior de les sabates i les deixarem assecar, si és possible a l’aire lliure millor. Abans de posar-les de nou les espolsem i ja està, si ens oblidem d’espolsar-les, no passa res, tan sols ens pot molestar algun grumoll.
Si això ho fem amb constància, quan hem tingut fongs salvarem les sabates, però el més important, ens salvarem nosaltres de reinfectar-nos; si no hem tingut fongs, podem fer prevenció, sobretot ara a l’estiu, ja que a qui més a qui menys ens suen els peus, i així evitem que s’hi acomodin quan queda el calçat humit; en aquest cas, no cal fer-ho cada cop que ens el traiem, sinó que amb dos o tres cops al mes ja els evitem.
“Soc infermera; no és el que faig, és el que soc”, anònim. Doncs sí, és el que soc!