Esports

El Consell Esportiu de Terrassa admet que està en una situació crítica

La celebració dels Jocs Escolars està en perill si no arriben les subvencions del Consell Català

El cross escolar és una de les activitats del programa dels Jocs Escolars

Els Consells Esportius de Catalunya, entre ells el del Vallès Occidental Terrassa, han manifestat la seva preocupació davant el risc que els Jocs Esportius no es puguin iniciar el pròxim curs a causa de la manca de finançament i els endarreriments en el pagament de les subvencions del Consell Català de l’Esport en les darreres temporades. Aquesta situació afecta a més de 200.000 joves i infants de tot Catalunya, que podrien veure afectada la seva activitat.

La problemàtica es va analitzar en el decurs d’una assemblea extraordinària que es va fer el dissabte i en la qual es va evidenciar la difícil situació econòmica dels Consells Esportius, responsables de la gestió i organització de les activitats esportives escolars al territori. Segons un comunicat fet públic pels Consells Esportius, “els endarreriments en els pagaments dels programes esportius del Consell Català han situat els Consells en una situació límit” i parlen de “repercussions directes en la seva capacitat per assumir les despeses necessàries per a l’organització de les competicions i activitats esportives, així com els salaris dels més de 1.500 tècnics i tècniques”.

En aquesta direcció, els Consells reclamen una solució urgent per part del Consell Català de l’Esport i de la Generalitat “per garantir el funcionament continuat de les activitats i evitar danys irreparables que puguin afectar l’inici de la nova temporada esportiva d’aquest setembre”. En el comunicat, els Consells diuen que “som conscients dels reptes financers actuals, però recordem que la inversió en esports per als infants és una inversió de futur que té un impacte positiu en la salut i el benestar de la societat en general”.

Futur compromès a Terrassa

Pel que fa al Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa, el deute de la Generalitat amb aquest organisme és de 284.000 euros. Aquesta quantitat correspon als endarreriments de tres cursos. Només es va rebre la quantitat pactada en l’exercici 20-21. Encara hi ha pendent un 20 per cent de la subvenció del curs 19-20 (28.400 euros), el mateix percentatge del curs 21-22 (30.150) i la totalitat de la subvenció d’aquest últim curs (225.800). Sobre un pressupost aproximat en el darrer exercici de 700.000 euros, els ingressos han estat els 145.000 euros procedents de la subvenció de l’Ajuntament i les quantitats que ingressa el Consell de diferents activitats que fa al llarg de l’any.

“Amb aquestes quantitats que ens deuen és molt difícil subsistir”, manifesta el president del Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa, Miguel Ángel Moreno.

“Els Jocs Esportius estan en perill. Si no arriben els diners, no es podran fer les activitats”

Actualment, els deutes a proveïdors se situen ja en els 60.000 euros, una xifra a la qual s’afegiran els 30.000 de les nòmines dels tècnics del Consell corresponents al mes de juliol i per les quals ja no hi ha fons. La quantitat anirà augmentant a mesura que passin els mesos i no arribin les quantitats pendents. Aquesta situació obligarà el Consell a negociar vies de finançament extern, com una pòlissa de crèdit, que repercutirà econòmicament a causa dels interessos que generarà.

“No tenim liquiditat”, diu Moreno. “Els diners pendents han d’arribar, perquè estan aprovats, però no se sap quan. És per això que hem reclamat que es pagui el deute de forma immediata en el mes de juliol. No es pot normalitzar aquesta situació d’endarreriments. Fa anys que arrosseguem aquest problema.”

Moreno incideix que la situació actual no deriva d’un problema de gestió. “Hem augmentat fins al 40 per cent els recursos propis. Però no és suficient. I ara haurem d’assumir una càrrega financera que no ens correspon.”

Davant aquest col·lapse econòmic, els consells admeten que el risc de suspensió de l’activitat dels Jocs Escolars és real. “Éls Jocs Escolars estan en perill”, destaca el president del Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa. “Si no arriben els diners no es podran fer les activitats. La situació és molt complicada.”

Xavi Dobón, secretari tècnic del Consell Esportiu, destaca a més, que està en perill el lloc de treball dels 1.600 llocs de treballs dels consells a Catalunya. “No podem fer front a una activitat que, a més, promou la mateixa Generalitat.”

La Secretaria General de l’Esport ha argumentat que en els dos darrers cursos la dotació econòmica als Consells Esportius ha estat de 6 milions d’euros en cada curs, augmentant en un milió la quantitat dels dos anys anteriors. “Mai s’havien destinat tants diners a l’esport escolar”, es justifica des de l’administració autonòmica. A més, s’avança que en el mes de juliol s’espera liquidar les quantitats pendents dels anys anteriors a aquest darrer curs. La de l’exercici 22-23 es faria més endavant en funció de que fa tres setmanes que va finalitzar el termini per demanar les subvencions.

To Top