El titular del Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona, Álvaro Lobato, dictarà sentència sobre el futur de la siderúrgica vallesana Celsa durant “els primers deu dies de setembre”. Així ho ha anunciat aquest dimarts en l’última jornada del judici sobre l’homologació o no del pla de reestructuració del deute presentat pels fons creditors del grup amb seu a Castellbisbal.
Lobato ha recordat que s’havia compromès a dictar sentència abans que arribés l’agost, però aquest dimarts ha lamentat “no poder mantenir” aquest compromís. “No sóc capaç de prendre una decisió en un període de temps tan curt”, ha explicat abans d’afegir que és “plenament conscient que el temps és una variable essencial per a tothom, especialment per a la companyia i els treballadors”.
Aquest dimarts, en l’última sessió, ambdues parts han presentat les seves conclusions i mentre l’advocat dels actuals accionistes, Jaime Cano, va alertar que els creditors no tenen “cap projecte industrial” i que si aconsegueixen el control de la companyia “poden provocar el col·lapse de Celsa en molt curt termini”; el dels fons, Rodrigo López, va afirmar que l’única alternativa a homologar el seu pla és que la multinacional acabi en concurs de creditors.
López va argumentar que l’alternativa de Celsa inclou un rescat de 550 milions per part de la SEPI, cosa que és “pur fum, pura quimera”. “Els creditors ja han rebutjat aquesta proposta i ni tan sols sabem si la SEPI encara hi és”, va dir respecte d’un rescat que es va aprovar, però que no té el desemborsament fet perquè està condicionat a un acord entre les parts i els fons “no estan disposats a acceptar” la quitació de part del deute.
Per la seva banda, Cano sosté que ha quedat acreditat que el grup és “perfectament solvent”. Tot i admetre impagaments amb els creditors per uns 2.433 milions, va subratllar que al marge d’aquest deute vençut, que enfronta els fons i Celsa a un altre procediment judicial, el grup “pot pagar els seus creditors amb absoluta normalitat”.
Fundada el 1967 i controlada per la família Rubiralta, Celsa és l’empresa industrial familiar catalana més important. Els creditors, entre els quals hi ha SVP Global, Deutsche Bank, Sculptor i Anchorage, que ostenten un 90 % del deute, plantegen convertir 1.291 milions de deute en el 100 % del capital del grup.