La calor intensa colpejarà la ciutat de manera contundent les hores vinents. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès una alerta per perill molt alt de calor intensa a sis comarques catalanes -Garrotxa, Urgell, Pla d’Urgell, Segrià, Noguera i Garrigues- on els termòmetres poden arribar i superar els 40 °C. Al Vallès Occidental, i a Terrassa en particular, s’espera que els termòmetres s’enfilin aquest dimarts fins als 35 °C-36 °C que, acompanyats de la marinada habitual i del consegüent grau d’humitat, poden generar una sensació tèrmica de 40 °C o fins i tot més elevada. Ens hem de preparar, doncs, per a viure una de les jornades més càlides de l’estiu. “No estem en onada de calor –explica Marc Silvestre, geògraf i meteoròleg–, perquè no s’han donat tres dies seguits de 36 °C. Però sí que estem davant d’un pic puntual de calor, que demà dimecres tornarà a baixar”.
El meteoròleg egarenc explica que dissabte es van fregar els 34 °C de màxima a la ciutat i diumenge es van arribar als 35 °C en alguns observatoris. Ahir dilluns la màxima va ser de 34 °C i aquest dimarts s’espera que es pugui arribar als 36 °C i, fins i tot, superar-los. Aquest migdia l’alcalde Jordi Ballart ha activat el Pla d’Emergència per Alerta per risc de calor extrema.
El termòmetre no marcarà rècord a la ciutat, tot i que la xafogor accentuarà la sensació de calor. Terrassa pateix aquests dies, com la resta del país, una falca anticiclònica que arriba acompanyada de la irrupció d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica, amb presència d’aire calent en alçada i vent de marinada, que “refrescarà la temperatura, però dispararà la sensació de xafogor”, comenta Silvestre.
Si el termòmetre s’enfila aquest dimarts fins als 35 graus i la humitat se situa al voltant del 45% (la mitjana en un mes de juliol sol estar al voltant del 55%), la sensació tèrmica serà de 43 °C. I si la temperatura i la humitat augmenten, la sensació de calor encara serà més acusada a la ciutat.
Els termòmetres es quedaran aquests dies per sota de les temperatures rècord de l’estiu de 2019 quan, coincidit amb la Festa Major, es van registrar a Terrassa màximes entre els 38 °C i els 40 °C. Concretament a l’observatori de la Sagrada Família es van assolir els 40,6 °C, a les Fonts 40,9 °C i a altres punts de la ciutat es van fregar els 39 °C. Aquella va ser una onada de calor de manual, amb altíssimes temperatures entre el 26 i el 30 de juny, amb una nit “tòrrida”a 26 i 27 graus, la del 29 de juny. Va ser un estiu rècord de calor a tota Catalunya, amb la màxima de 43,6 °C a Alcarràs (Lleida).
Aquella va ser una onada de calor seca, sense el fenomen de marinada que acompanya aquests dies el pic de calor. “La calor i la sensació de xafogor serà aquest dimarts important, però també puntual, donat que demà dimecres tornarem al rang dels 34-35 °C. Venim d’un 2022 amb xifres rècord de calor i aquest estiu està fent la calor que pertoca”, Insisteix Marc Silvestre.
El meteoròleg recorda que l’excepcionalitat aquest dimarts “es donarà a 1.500 metres, on s’arribarà a temperatures de 30 graus, inèdites fins ara en alçada”. I a les terres de Ponent, on s’espera que els termòmetres s’enfilin més.
Sense pluges
L’anticicló situat a la Mediterrània occidental ens acompanyarà 8 o 9 dies i ens farà entrar en la fase canicular pròpia de l’estiu, amb calor intensa a l’interior i xafogor a la costa. “Seran dues setmanes de temperatures altes i sense pluges”.
Caldrà doncs extremar les mesures d’autoprotecció, hidratar-se i evitar l’exercici físic a les hores centrals del dia.
Amb la manca de precipitació, recorda Silvestre, “el risc d’incendis es dispara. Hi ha molta matèria orgànica acumulada als boscos i no hem de confiar en les pluges dels darrers dies. En dues setmanes s’assecarà i serà combustible”.
Caldrà, doncs, extremar la precaució als entorns de Terrassa i al parc natural de Sant Llorenç. Aquests dies, la calor afectarà les zones de muntanya de tota Catalunya. El Pirineu i el Prepirineu es mantindran en alerta per calor.
El perquè de la xafogor i la calor a la terrassenca
Hi ha un fenomen climatològic atribuïble a la ciutat de Terrassa? Un factor urbà o orogràfic que permeti parlar de “calor a l’egarenca”?
La resposta seria “sí” i “no”. Els meteoròlegs coincideixen en el fet que la situació de Terrassa respon a la del seu entorn prelitoral, és a dir, està marcada per la influència de la proximitat de la Mediterrània. També reconeixen, però, que el fet que estigui “situada a la falda de la muntanya de Sant Llorenç i de cara a mar, és a dir, amb moltes hores d’insolació”, influeix en les temperatures. I encara apunten un factor més, coincident amb altres entorns urbans. La presència d’asfalt, que retén i desprèn calor.
Respecte a Barcelona, Terrassa té la doble condició de ciutat prelitoral i continental. És a dir “a l’hivern -explica el meteoròleg-, la temperatura del mar modera el fred a Barcelona” i els termòmetres solen marcar entre 2 i 3 graus menys a Terrassa.
La situació es capgira a l’estiu. “El mar fa de termoregulador a Barcelona”, on el Mediterrani “refresca” les nits. Terrassa gaudeix d’un clima més continental, més calorós. El 2022, a la ciutat hi va haver més de 10 nits tòrrides i a Barcelona només una.