El Parc de Bombers de Matadepera està format per personal exclusivament voluntari, integrat per bombers d’edats dels 18 fins als 65 anys. Formen part dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i donen servei al poble, a la comarca i a tot el país. Parlem amb el matadeperenc Sergi Espinós, bomber professional al Parc de Bombers de Terrassa que es va iniciar com a voluntari a l’ADF Matadepera. Espinós ha treballat als parcs de Martorell, El Vendrell, Hospitalet de Llobregat i en l’actualitat, continua vinculat als Bombers Voluntaris de Matadepera.
Què et va motivar a ser bomber? Des de petit, com moltes nenes i nens, era una professió que em cridava l’atenció, però en anar-me fent gran vaig continuar amb la idea al cap fins que un cop vaig començar a tenir els primers contactes en aquest món vaig decidir que aquesta era la feina de la meva vida. Tenia coneguts i amics més grans que eren bombers i m’apassionava el que feien i mels marcava com a referents. És una feina que crec que s’ajusta molt al meu perfil de persona, on tot és molt dinàmic i gens monòton, on cada dia vius coses noves i es treballa molt amb equip, el companyerisme és clau.
T’hi jugues molt a cada sortida. T’has preparat mentalment per exercir aquesta tasca? Als parcs urbans com ara Terrassa, tens serveis molt variats cada guàrdia, des d’assistències tècniques, salvaments, accidents, incendis urbans o de vegetació, entre d’altres on cada servei sempre serà diferent i el grau de perillositat al qual ens exposem varia, ja no només per la nostra integritat física sinó també mental. A vegades hi ha serveis on et trobes amb situacions complicades amb víctimes i persones afectades, i crec que tant a l’escola com al dia a dia al parc, els psicòlegs del servei o companys i companyes amb més experiència ens donen eines per aprendre a gestionar aquestes situacions complicades. Sempre va bé treballar-ho, recolzar-se amb els companys i exterioritzar les inquietuds que ens queden en algun servei. Els bombers/es som persones normals i no “som de pedra”, és molt important tenir una bona preparació en aquest àmbit.
I heu de fer una preparació física intensa? Per preparar-se les proves físiques de les oposicions s’ha de destinar moltes hores i energia per preparar-se, ja que són dures i t’avaluen totes les qualitats físiques. Competeixes amb molta gent, i cada detall pot variar la nota. Als Bombers tots som un perfil de gent molt activa i esportista. És molt important mantenir-te en forma i actiu físicament, ja que el dia a dia els serveis et sents molt més còmode i àgil si estàs en un bon estat de forma física. El nostre horari de guàrdia hi ha 2 hores destinades a la pràctica esportiva a la tarda, on normalment fem una estona d’esport de càrdio i una estona de gimnàs, sempre que els serveis ens ho permetin.
Què és el més difícil de ser bomber? És complicat dir que és el més difícil d’aquesta feina, però crec que una cosa complicada a vegades és saber fins a quin punt et pots arriscar en una situació, fins a quin punt pots arribar a ajudar a una persona, quin abast tens per solucionar coses amb les eines o la situació que et trobes. Una part que considero perillosa tant per nosaltres com per a terceres persones és la conducció d’emergència cap als serveis, on cal anar amb molt de compte amb els camions on els conductors hem d’estar alerta a molts estímuls, ja sigui la velocitat, vianants, cotxes al voltant, motos, bicicletes i patinets, dimensions dels vehicles… A vegades ens costa ser-ne conscients.
I que és el que més t’agrada de la teva feina? El que més m’agrada d’aquesta feina és el treball en equip i companyerisme. A cada guàrdia estàs 24 hores compartint serveis, formació i pràctiques, àpats, esport i d’altres amb els companys i això crea un ambient de germanor i un vincle molt gran. Nosaltres diem que som la segona família, dins i fora de guàrdia, on també fem activitats amb els companys/es. També m’agrada molt la incertesa de cada guàrdia, on mai saps que et trobaràs a cada servei i les experiències que t’emportaràs, saps que cada dia viuràs i aprendràs coses noves, ja que aquesta feina també et permet i t’obliga a mantenir-te en formació constant.
Quines són les intervencions més recurrents del cos de bombers de Matadepera? I del de Terrassa? El parc de Matadepera, en ser un poble, té menys serveis urbans, però té el parc natural de Sant Llorenç de Munt on s’activen molts serveis per rescats de muntanya i també per recerques de persones desorientades o perdudes. En campanya forestal hi ha focs de vegetació. És un parc que també dona suport als parcs de professionals de la regió o fora quan se’ls necessita. El parc de Terrassa, en ser una ciutat molt gran, es fan molts serveis urbans, donem resposta a una mitjana de 7 serveis diaris, des d’incendis d’habitatges, indústria, contenidors, vehicles; focs de vegetació, obertures d’habitatge i ascensors que se’n fan moltes, salvaments, rescats, accidents de trànsit, fuites d’aigua i gas, riscos elèctrics, i d’altres.
Amb la sequera actual, el risc d’incendis és elevat. Quines són les causes principals dels incendis? Ha estat una primavera complicada, on des del març ja van sortir diversos focs forestals que alertaven d’una situació crítica, però per sort les fortes pluges que han caigut a gran part del territori català ens han donat una mica de treva i tranquil·litat. Una onada de calor forta pot tornar a canviar la situació i tornar a generar unes condicions fatals com les del juny de l’estiu passat, on vam tenir un comportament agressiu i simultaneïtat d’incendis a Catalunya. La causa més gran dels incendis és provocada a causa de factors humans, siguin malauradament provocats per algú o accidentalment, per això cal anar amb molt de compte i respectar al màxim els consells i la prevenció de cara als incendis.
Quins consells de prevenció ens pots donar de cara a aquest estiu? Consultar les mesures de prevenció d’incendis i autoprotecció en cas d’incendi que ens donen a través de campanyes publicitàries des de Gencat, bombers, agents rurals, per poder estar informat i conscienciat de la situació i poder donar resposta en cas d’incendi, respectar les restriccions de fer foc a prop del bosc, fogueres, barbacoes, etc. i també estar al cas de les restriccions als parcs naturals durant la campanya d’estiu. I sobretot, sempre que vegeu qualsevol indici d’incendi o emergència, trucar directament al 112.