Cultura i Espectacles

Set pel·lícules a la fresca en l’estiu terrassenc

Aquest estiu s’hi faran set sessions de cinema a la fresca, en horari de vespre. El MNACTEC arrenca demà divendres amb “Dune” i en farà dues sessions més. L’Ajuntament organitza tres sessions en el festival Fem Estiu!. I el Cicle Gaudí, de la Generalitat, en farà un al barri d’Ègara

A l’esquerra, el pati del MNACTEC, en un vespre de cinema a la fresca a una edició anterior

Hi ha alguna cosa màgica en veure cinema acompanyats per desenes de persones un vespre d’estiu. Les rialles d’uns que contagien els altres. El soroll metàl·lic que fa una bossa de patates xips mentre algun desaprensiu l’intenta obrir. O el silenci sepulcral, quasi atàvic, quan la pantalla s’enfonsa en una seqüència de por… I ep! Algun crit espontani d’algun espectador poruc, que l’adolescent de torn repudiarà amb un “uf, però si no espanta ningú!”.

Són estampes que es repetiran fins a set vegades, aquest estiu als barris de Terrassa. El MNACTEC obre foc demà divendres, amb la projecció de “Dune”, en versió moderna del director Denis Villeneuve (2021, EUA). Serà al pati interior del museu, a partir de les 21.30 hores (una hora en la qual sigui del tot fosc per garantir la visibilitat de la pantalla).

“Dune” s’emmarca en la sisena edició del cicle de cinema a la fresca que organitza el museu el mes de juliol. Enguany també inclourà les pel·lícules “Todo a la vez en todas partes” (14 de juliol) i “Free Guy” (21 de juliol). Totes les sessions són en divendres, a les 21.30 hores i al preu de 2 euros.

Fem Estiu!

Pel que fa a l’Ajuntament, programa tres sessions dins del seu cicle cultural Fem Estiu!. La primera sessió serà el 21 de juliol, al barri de Can Roca. S’hi passarà el film “Padre no hay más que uno”, la reeixida comèdia de Santiago Segura.

Muntatge d’una sessió de cinema al carrer / VICTÒRIA ROVIRA

La segona sessió serà el 22 de juliol a Can Parellada, on s’emetrà “La vida padre”, també comèdia, amb els actors Karra Elejalde i Enric Auquer. Aquest mateix títol serà també el que emetin l’1 de setembre al Roc Blanc.

Cicle Gaudí

Finalment, el Cicle Gaudí, impulsat per la Generalitat i el consistori, organitza una sessió de cinema col·lectiva al barri d’Ègara. Durant els mesos d’hivern, la projecció es fa a l’interior de l’escola Nova Electra. En canvi, els mesos de maig, juny i setembre el passi es fa al pati de la l’AV del barri d’Ègara (a la plaça de la Immaculada).

De les tres sessions de carrer, ja s’han celebrat dues i encara falta la del pròxim 15 de setembre. S’hi passarà “20.000 especies de abejas”, precisament dirigida per una exalumna de l’ESCAC de Terrassa, la cineasta basca Estibaliz Urresola.

Fet aquest recorregut, toca demanar-se: podria haver-hi més cinema a la fresca? Des de la regidoria de Cultura expliquen que són les mateixes associacions veïnals qui trien el tipus d’activitat que volen, en el marc del Fem Estiu!. I de la mateixa manera que a les Fonts s’ha demanat un concert d’havaneres, altres barris i districtes fan les seves propostes.

“Es tracta d’una línia participativa que l’Ajuntament vol seguir ja que –apunten les mateixes fonts– és tant una forma de codecisió amb les entitats, així com la millor manera d’afavorir la implicació i assistència dels veïns a la mateixa activitat”.

“Un ús participatiu del carrer”

Per una altra banda, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa, Pep Sánchez, veu molt interessant “tota activitat que faci un ús participatiu del carrer”, explica. Però entén que les diferents associacions “van molt ocupades organitzant la seva Festa major, que a més a més acostuma a ser a l’estiu”.

Instal·lació al pati de l’MNACTEC

Motiu que explicaria, sosté el president de la FAVT, que no s’impulsin més sessions de cinema a la fresca. En tot cas, valora molt positivament els intents d’organitzar activitats “a la fresca”, ja que el concepte remet a una forma comunitària d’entendre-ho.

La vinculació amb la comunitat

Finalment, el director del MNACTEC, Jaume Perarnau, explica que el seu cinema a la fresca sempre té força afluència de públic. “Volem impulsar la programació cultural per reforçar la vinculació del museu amb la comunitat”, explica.

I és que entenen l’equipament “com un centre viu, al servei de la comunitat, i que organitza activitats culturals més enllà de la funció museística clàssica de conservació. A més a més, “fem una alternativa cultural per als ciutadans durant els mesos d’estiu, quan l’oferta cultural és menor”, conclou Perarnau.

Set pel·lícules a la fresca en l’estiu terrassenc
To Top