Festa Major

Més llum i menys soroll a un castell de focs renovat

Torna l’espectacle pirotècnic que tanca la Festa Major de Terrassa i recupera un únic punt de concentració en comptes dels cinc que hi va haver en les últimes edicions

El Castell de Focs d’enguany s’ha dissenyat amb menys soroll i més llums / nebridi aróztegui

El castell de focs versió clàssica torna aquesta dimecres a la nit com a colofó de la Festa Major. Aquest espectacle pirotècnic recupera la tradició d’un sol punt de llançament de tota la col·lecció de soroll i lluminària que, enguany, inverteix en gran part la seva presència. L’espectacle d’aquesta edició, de nom “Color de la Música”, s’ha dissenyat “amb més llum i amb menys tro”, com expliquen des de l’empresa que dissenya la pirotècnia.

L’empresa encarregada del show pirotècnic d’aquesta nit és de Benicarló. Es tracta de Pirotècnia Tomàs, que compta amb una llarga trajectòria en aquest sector i que fins i tot s’ha endut un bon nombre de premis per la seva tasca en aquest camp. Val a dir que aquesta empresa dissenya en exclusiva cada un dels espectacles que ofereix a ajuntaments, empreses i altres entitats.

Cada espectacle s’ha d’enregistrar i s’adequa a les mesures de seguretat que es necessiten, sempre en dependència de la zona de llançament dels coets i altres artefactes. En aquesta ocasió, el Castell de Focs recupera un únic punt de partida, en comptes dels cinc que s’havien programat en les últimes edicions de la Festa Major.

Durada aproximada

El Castell de Focs d’aquesta edició de la Festa Major, que està previst que comenci aquesta nit, a partir de les 22.30 hores, té una durada d’entre els 14 i els 15 minuts, aproximadament. El seu creador, Miquel Àngel Tomàs Ortí, amb més de trenta anys d’experiència dissenyant aquesta classe d’espectacles pirotècnics, ha apostat per reduir força el soroll present en tot aquest espectacle. L’objectiu és minimitzar l’impacte dels trons i altres artefactes, ja que el soroll que fan, poden incidir negativament en algunes persones i animals.

Aquesta empresa, que es va fundar l’any 1994, col·labora amb la Festa Major de Terrassa de fa uns anys, concretament des de 2014. A més, també se l’ha pogut veure aquests dies en altres activitats de la Festa Major, com va ser en la Gran Tronada del passat diumenge, que va tenir lloc al carrer Major, a tocar de la Plaça Vella, acte previ a la sortida d’Ofici i els diferents balls dels grups de cultura popular de la ciutat.

En els seus dissenys, Tomàs intenta combinar la tradició pirotècnica amb les noves tecnologies. Destaca per la personalització i l’exclusivitat de cada projecte, adaptant-se sempre a les necessitats i els objectius dels seus clients, en aquest cas, l’Ajuntament de Terrassa. En aquesta ocasió, la massa explosiva reglamentada serà de 160 quilograms, amb un pes net en matèria explosiva de 100.

L’únic punt de concentració, serà el de sempre, la muntanyeta de Can Boada, a la cruïlla de l’avinguda de l’Abat Marcet i l’avinguda de Josep Tarradellas. L’any 2021, quan pesaven algunes restriccions per tot el que va envoltar la pandèmia, es va decidir fraccionar en cinc punts distribuïts per la ciutat, amb l’objectiu per part del consistori de facilitar que la gent pogués contemplar l’espectacle pirotècnic des de casa, sense desplaçar-se.

Altres punts

A més del punt esmentat del barri de Can Boada i que es manté, situat a la zona oest de la ciutat, hi va haver l’any passat quatre localitzacions més, concretament a la zona nord, des del camp de futbol de l’EF Bonaire, a la zona sud, des de la zona esportiva de Can Jofresa, al Centre, des del pati de l’Escola Pia i a la zona est, el poliesportiu de Ca n’Anglada.

Els cinc punts estaven programats de forma digital i controlats per uns tècnics que estaven connectats a través d’una aplicació. L’activació dels cinc punts del Castell de Focs de llavors, es va activar de manera simultània. Cal ressenyar, també, que el tema econòmic ha pesat en la decisió definitiva de retornar a un sol punt de concentració del Castell de Focs.

Havaneres i rom cremat per acabar

A la conclusió del Castell de Focs i com també és usual cada Festa Major, es posa el punt final a la celebració amb havaneres i un tast de rom cremat, que serveixen els membres de la corporació municipal. El grup Mariners de Riera serà l’encarregat d’amenitzar la fi de festa, que tindrà lloc a la plaça Lluís Companys, a partir de les 23 hores.

To Top