Festa Major

Embogits pel foc

Sis colles, dues de convidades, ompliran de pólvora el Raval per gaudir d’un infern memorable

Serà la primera nit de la festa, com marca el protocol, la més satànica, diabòlica i malèfica. El Raval Infernal celebra 42 anys com la gran bacanal del foc i pólvora de la Festa Major. Divendres, puntualment a les 22.30 hores, sis grups de foc envairan l’espai per celebrar que comença la festa i ho faran, com cada any, amb la crema de carretons i el ball de rondes, en sentit invers a les agulles del rellotge. En un “crescendo” incendiari, el foc i la percussió enfosquiran la negra nit.

Aquest any, actuaran els grups de la ciutat Drac de Terrassa, Diables de Terrassa, Drac Baluk Astharot i Diables de Sant Pere Nord. I com a colles convidades, se sumaran a l’“infern” el Drac Capellà d’Horta-Carmel, de Barcelona, i Diables de Castellar. Tots ballaran al ritme de la tronada i el xiulet de la pirotècnia, en una festa coŀ lectiva que, superades les restriccions de la pandèmia, convidarà a tothom a sumar-se al deliri.

Impactant i enlluernadora

L’espectacle durarà més d’una hora i acabarà al voltant de les 23.30 hores amb el tradicional flipot, el tro descomunal que cada any fa tremolar tot el raval, anunciant el fi nal de la primera nit de foc. Per a molts, la  millor actuació, la més impactant i enlluernadora de la Festa Major de Terrassa. El Raval Infernal és una de les activitats troncals del programa de festes. Diables de Terrassa és a l’origen d’aquesta festa popular, quan va néixer la colla arran d’un seguit de reunions d’un grup d’amics que feia temps viatjaven per diferents punts de Catalunya per participar activament a les festes de diables que se celebraven a les comarques catalanes.

A finals dels anys 80 va començar a créixer el bestiari, llavor del Raval Infernal. Als volts de 1987 es van crear les forques grans (ceptrots), van néixer Llucifer i Diablessa, i l’any 1989 va aparèixer la fi gura del “piskuner” (l’escopidor de foc), a banda de la característica indumentària de la colla, disseny del pintor terrassenc Floreal Soriguera, “El Suri”. La primera actuació de la colla va ser al raval de Montserrat per la Festa Major de Terrassa, una primera bacanal de foc amb el Drac de Terrassa que es va batejar com Raval Infernal. Des de llavors, cada divendres de Festa Major els carretons carregats de pólvora anuncien que comença la festa.

Cal anar ben protegit i no és recomanable per a infants

Si voleu participar al Raval Infernal, dins o fora, com a espectadors, la roba idònia és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs que cobreixin el cos per evitar cremades. Cal portar un barret de roba (mai de palla) i unes sabates esportives ben lligades i que us subjectin bé els peus. S’han d’evitar aglomeracions i taps de gent i, si feu de públic, no us poseu els infants a les espatlles pel risc que una espurna els vagi als ulls. Si s’encenen els vestits, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. Sobretot, no correu! Les flames s’estendrien.

To Top