Cultura i Espectacles

Rodatge de l’òpera “La Bohème” al Teatre Pirincipal

L’entitat Òpera Terrassa ja prepara la seva funció esestrella de l’any: l’òpera La Bohème, de G. Puccini. Hi participaran quasi 100 persones i s’estrenarà al desembre al teatre principal. La peculiaritat és que la posada en escena estarà coordinada per un jove director de cine, qui a més a més la rodarà en pla seqüència

D’esquerra a dreta: Pablo Anarte, Juan Carlos Esteve, Josep Maria Casarramona i Anna Farrés / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Òpera Terrassa ja treballa en els preparatius del seu concert anual més important: l’òpera de producció pròpia que representa al Teatre Principal.

Josep Maria Casarramona, president de l’entitat Òpera Terrassa, explica que enguany porten a l’escenari “La Bohème”, de Puccini. Serà el divendres 15 i el diumenge 17 de desembre. L’obra dura tres hores, de forma que han dividit els horaris en diferents franges, per ser accessible per totes les edats i horaris: divendres arrencarà a les 21 hores (i acabarà a la mitjanit), mentre que diumenge ho farà a les 18 hores (per tancar vora les 21 hores).

A més, el dimecres 15 hi haurà un assaig general obert, en el que es treballa perquè assisteixen escolars i persones vinculades a entitats com Prodis i Fupar.

Els preus es mouran, presumiblement, entre els 45 i 55 euros; mentre que l’assaig serà gratuït i comptarà amb una sessió de DJ al Foyer del Principal (en l’espai anomenat La Cocteleria). Arrencarà a les 19 hores (una hora abans que l’assaig) i es punxaran temes clàssics de “La Bohème” en versió tecno.

“Música Tecno”

Aquesta barreja amb l’electrònica és un dels esquers per acostar els joves al món de la lírica, amb propostes que –vistos amb perspectiva– poden recordar la sardana i el trap de The Tyets i altres propostes que combinen cultural tradicional amb llenguatges emergents. De fet, aquesta òpera té molt d’experimental. “I és que la posada en escena serà coordinada per un director de cinema”, revela Casarramona.

I aquest no és un altre que Pablo Anarte, qui a més rodarà el concert. Però no amb la voluntat de fer una imatge estàtica de l’esdeveniment (amb una panoràmica de l’escenari, en pla fix), sinó de fer una pel·lícula dinàmica, de caràcter cinematogràfic.

Càmera de l’ESCAC

“Tècnicament, es gravarà amb una única càmera, que rodarà un pla seqüència”, explica Anarte. “Serà com un personatge més dalt de l’escenari”, afegeix.
De fet, el material tècnic necessari serà aportat per l’escola de cinema ESCAC.

A més a més, la imatge que la càmera gravi en el moment serà projectada en una gran pantalla, al costat de l’escenari. “M’inspiren films com ‘Bergman’ i ‘1917’, també rodats en bona part en pla seqüència”, explica Anarte.

Un dubte sobrevola l’anunci: els espectadors, no es dispersaran amb aquest “multi-tasking”? “Al contrari!”, diu Casarramona. “Avui en dia, sobretot els joves, rebem tant d’inputs… Amb els telèfons, amb les xarxes socials… Que la gent d’avui té la capacitat d’assumir diferents inputs. I fins i tot té la necessitat”, reflexiona el director d’Òpera Terrassa.

De fet, inicialment tenien una idea més arriscada: fer un projecte “sobremèdia”. Es tracta de dissenyar una narrativa complementària al decurs de l’obra, que s’aniria transmetent a cadascun dels “smartphones” dels espectadors.

De fet, Casarramona considera que la direcció i la posada en escena “està evolucionant amb lentitud”, cosa que no el repercutirà positivament a l’hora de captar els nous públics anomenats “nadius digitals” al 100%.

Uns 100 participants

Produir una òpera, tanmateix, és molt costós. Per això ha rebut una beca Terrassa Crea, que ofereix l’Ajuntament de Terrassa, especialment pel caràcter innovador de la posada en escena. Artur Palomares, tècnic de Música Clàssica de l’Ajuntament, explica: “Només d’aixecar el teló, ja es perden molts de diners”.

I és que l’estructura és gegantina. Quasi un centenar de persones hi participen, entre músics, cantaires, elenc protagonistes i tècnics. D’aquí que aquesta producció compta amb prop de 17.000 euros d’ajuda municipal, a més dels ingressos per taquillatge.

L’elenc protagonista estarà format per Violeta Alarcón, Carlos Daza i Anna Farrés, entre d’altres. A més, hi participarà el Cor de l’Òpera Terrassa i el Cor infantil del Conservatori, entre d’altres.

Concert per Festa Major i “jam” d’estiu

L’entitat Òpera Terrassa també farà una aportació a la Festa Major de Terrassa. Tal com explica Anna Farrés, serà amb un concert que tindrà lloc el dimarts 4 de juliol. L’escenari serà l’idíl·lic marc de les esglésies de Sant Pere, a la plaça del Rector Homs. Interpretaran “Carmen”, de Bizet, i ho faran en col·laboració amb l’entitat Òpera amb Gràcia.

Per una altra banda, Òpera Terrassa també està enllestint el seu particular cicle d’estiu, “Jam de Lied”, que tindrà lloc a l’Ateneu Terrassenc els dies 7, 14, 22 i 28 de juliol. “Són concerts oberts a tothom i per perdre la por a cantar en públic”, diuen.

Rodatge de l’òpera “La Bohème” al Teatre Pirincipal
To Top