Terrassa

El curs vinent, a contrarellotge

L’alumnat posa fi avui al curs 2022-2023. La comunitat educativa, però, ja pensa en el retorn. I és que per segon any consecutiu, s’avançarà al 6 de setembre. Tot i això, es recuperen les classes a la tarda, en lloc de destinar-les a lleure

Els centres escolars finalitzen avui el curs 2022-2023 després d’un any en què s’ha recuperat definitivament la normalitat, dins i fora de les aules. És per això que el balanç ha estat força positiu, per a les escoles. La tornada a la normalitat ha permès als centres educatius organitzar més excursions i activitats conjuntes, així com recuperar la participació activa en les extraescolars. Això també beneficia a l’alumnat, que disposa de més recursos per l’aprenentatge que no pas durant l’època de restriccions per la covid.

Per segon any consecutiu, el Departament d’Educació ha establert l’inici del curs vinent més aviat del previst. El 6 de setembre és la data en què hauran de tornar els alumnes de l’educació bàsica (segon cicle d’infantil, primària i ESO), mentre que l’etapa postobligatòria començarà de forma generalitzada el dia 12 de setembre. Això significa que, com ja va passar l’any passat, disposaran d’una setmana menys de vacances.

Així mateix, l’equip docent tornaran a viure la mateixa situació de l’inici d’aquest curs: tindran menys temps per preparar-lo. Per aquest motiu, a molts centres es començaran a fer la planificació durant aquestes setmanes, o bé a finals d’agost.

Des de l’escola França, la directora Anna Maria Llobet, assegura que “anirem més escanyats de temps per planejar el curs”. Tot i això, la directora valora positivament l’avançament del període lectiu. “Hem de tenir en compte que les famílies dels nens treballen i els va bé que comencin abans”, explica Llobet. Per la seva banda, la cap d’estudis de lescola Abat Marcet, Mireia Vidal, manifesta que “el fet de començar el 6 de setembre suposa que el temps de dedicació de l’equip docent per preparar el curs sigui insuficient”.

Durant el setembre de l’any passat, només s’impartien classes des de les 9 hores fins a les 13 hores. Les tardes estaven dedicades a fer activitats de lleure. Tanmateix, això canviarà el curs vinent i es recuperaran, des de l’inici, les classes a la tarda. Anna Maria Llobet expressa la seva preferència per aquest horari. “És molt millor que també es facin classes durant la tarda. En les activitats de lleure de l’any passat, un 40% dels alumnes no anaven”. La directora de l’escola El Vapor, Laura Díaz, subratlla que “les tardes de lliure a disposició pels professors al setembre ens van ajudar amb l’organització, ja que amb l’avançament del curs escolar tot es va haver de preparar abans i es va complicar l’organització”.

Els centres educatius també han valorat la participació dels alumnes a les activitats extraescolars durant aquest curs. Mireia Vidal ha explicat que “aquest any hem tingut una major demanda en les extraescolars organitzades per l’escola”. Per la seva part, Anna Maria Llobet ha destacat que “l’escola França disposa d’una gran oferta i demanda en les activitats extraescolars”. “Aquest curs hem recuperat la normalitat en aquest sentit”, afegeix la directora.

La concertada, en la mateixa línia

Les escoles concertades també disposaran de menys temps per planificar el pròxim curs.

La directora de l’escola Lumen, Esperança Jiménez, subratlla “la manca de temps per preparar el curs”. Remarca que “el treball dels docents no només és atendre nens, sinó també encarregar-se de la part burocràtica”. En aquest sentit, Jiménez assegura que “l’equip directiu no marxarà fins que no tingui tot preparat al juliol”. El director de l’escola Delta, Xavier Rodríguez, manifesta que “la preparació s’ha de començar a fer ara, perquè al setembre només disposem de tres dies hàbils abans de l’inici de classes”.

Els centres concertats han recuperat la normalitat a les aules i a les diferents activitats que ofereixen les escoles. Esperança Jiménez, ha explicat que “s’ha recuperat tot el que teníem abans de la pandèmia”.

El curs vinent, a contrarellotge
To Top