Com si de la mirada encuriosida d’un infant es tractés, l’artista terrassenc David Millán experimenta ara amb fulles i plantes amb les quals confeccionar fotografies.
Diuen que tot està inventat, ja, en aquest món. Però potser no vivenciat en primera persona. D’aquí les proves de Millán amb l’antotípia, una tècnica de fotografia sostenible amb pigments de plantes i vegetals.
“Podríem dir que és una o la tècnica de fotografia més antiga que coneixem o almenys que m’hagi informat. Tot és natural”, explica Millán.
En la primera prova, que ha realitzat aquesta setmana, va fer una composició de prova amb plantes i fulles, col·locant en la base una fusta i sobre la composició un vidre. Després va deixar que el sol incidís fins a 12 hores sobre el full d’aquarel·la, impregnada de solució de pigments de cúrcuma. Els pigments van reaccionar amb la llum, però no pas les superfícies tapades per les plantes.
El resultat? Es veuen imatges de positius de les fulles sobre el paper fotosensible, un cop treta la fullaraca.
Aquesta antiga tècnica fotogràfica es feia servir per a “il·lustrar” llibres i làmines de botànica. “Ara ,sabent ja com funciona, puc intentar millorar la tècnica i així fer una curiosa exposició, com ara un catàleg botànic amb làmines grans d’aquarel·la”, explica Millán, de cara ja a la tardor.
Cirerers, clorofil·la…
Altres proves les farà amb pigments de col llombarda, extractes de clorofil·la de bledes, remolatxa. “També serveixen les cireres, la clorofil·la de la menta i altres”, afegeix.