Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Avui us parlarem d’algunes idees contrastades d’inversió, segons els millors inversors i els que millors rendiments han recollit a les últimes dècades, com són Minervini, Buffet, Soros i algun altre, que coincideixen en aquestes tres premisses bàsiques d’inversió.
En primer lloc, només hauríem d’invertir en valors solvents i líders del seu sector, tenint en compte sempre el concepte de l’esperança matemàtica i d’estar sempre a favor del corrent dominant. Diuen que és millor perdre fent allò que és més correcte que guanyar fent allò que és incorrecte, o sigui, és millor estar en una acció solvent i líder encara que no tingui tanta rendibilitat a curt termini que a una petita que momentàniament depèn d’un fet conjuntural per obtenir moltes plusvàlues.
En segon lloc, sempre s’hauria d’invertir comprant valors a llarg termini, i mai especular a la baixa o a curt termini, perquè és fomentar l’antieconomia, i acostuma a passar que l’inversor no pot aguantar tant temps en una situació d’irracionalitat com els mateixos mercats. Per tant, és millor sortir i recollir beneficis i evitar mitjançar a la baixa.
En tercer lloc, s’hauria de ser cautelós i protegir la cartera amb “stoploss” o “stopprofits”, limitant els riscos i cuidant els beneficis, pensant sempre que és millor no estar al mercat sinó en liquiditat quan estem en un clar cicle baixista, evitant el desgast psicològic de la pèrdua. I és que quan s’acaba un cicle alcista i entrem en caigudes, el 50% dels valors acostuma a perdre un 80% del seu valor. Malgrat això, l’estadística i alguns d’ells prefereixen no sortir mai del mercat, en tot cas reduir la posició, perquè no sempre és possible saber quan es donen els canvis de tendència del mercat, com són els casos de cataclismes o altres moments conflictius que esclaten sobtadament.