A Sabadell, Emprenedores Teixint Sabadell. A Sant Cugat, ADE Vallès i la Xarxa de Dones Empresàries i Emprenedores de Sant Cugat (XDESC). I a Terrassa? A la nostra ciutat hi ha hagut alguns intents de crear una associació per agrupar les dones autònomes, emprenedores i empresàries. No obstant això, no n’hi ha cap que hagi arribat fins avui. Cristina Soria, Montse Puig i Tere Caba volen revertir la situació. Són les impulsores de la nova Associació de Dones Emprenedores, Autònomes i Empresàries de Terrassa (ADEAET).
“Un dia parlava amb una tècnica de l’Ajuntament dels problemes que tenim les dones empresàries i autònomes i em va suggerir de canalitzar aquestes inquietuds a través d’una associació”, explica Soria, que té una botiga de moda i estilisme i és la presidenta de l’ADEAET. La idea va començar a prendre forma el 2022. Aquell estiu van fer un sopar de dones i van constatar que hi havia força inquietuds comunes, però l’entitat no es va constituir fins al febrer del 2023.
“L’objectiu és crear sinergies entre nosaltres. Donar a conèixer què fem, on som i què podem aportar a les altres”, explica Puig, periodista, cap d’estudis d’ESO a l’escola Goya i secretària de l’associació. “El que volem és donar visibilitat a totes les dones emprenedores i a les que no ho són, però els ronda pel cap, ajudar-les en el pas”, indica.
Formació i activitats socials
Les sòcies paguen una quota anual de 65 euros que els dona dret a una entrevista, visibilitat dels seus negocis, la participació en diverses activitats i tallers… La idea és que n’hi hagi un cada mes, combinant els que imparteixin les mateixes sòcies i serveixin per donar a conèixer els seus negocis, activitats de socialització i altres sessions més formatives a càrrec de persones internes o externes a l’associació.
De moment ja tenen una quarantena de sòcies, la gran majoria de Terrassa però també alguna de Sant Cugat i fins i tot Barcelona. “Primer érem nosaltres les que anàvem a presentar-nos i ara ja són elles les que venen a demanar-nos”, assegura Tere Caba, que havia treballat a l’Escola Pia de Terrassa i ara està jubilada i és la tresorera de l’ADEAET.
Entre elles, hi ha dones que no superen la trentena i altres que passen dels 65 anys. “Tenim gent amb estudis de dansa, de numerologia, de dietètica, botigues, cosmètica i productes de neteja, restauració, psicòlogues, fisioterapeutes, perruqueres, estilistes…”, comenten.
“N’hi ha força que han treballat primer com a assalariades i després han decidit muntar el seu propi projecte, la majoria quan tenien entre 40 i 50 anys”, destaca Puig, que, d’altra banda, indica que la intenció també passa perquè l’associació pugui fer d’intermediària entre aquestes i l’administració.
Diuen que han detectat que les principals preocupacions de les sòcies guarden relació amb el règim d’autònoms i els impostos, però també amb les xarxes socials. “Necessitem aprendre perquè avui dia tot passa per les xarxes i hi ha molta gent de certa edat que necessita ajuda”, exposa Soria.
“També hi ha moltes dones que volen crear una empresa, però no saben per on començar”, afegeix Puig, que tot i que creu que la situació de la dona en el món de l’empresa està canviant, “encara és difícil”. “No és com als anys 70, que hi havia el director i la secretària. Hem aconseguit donar-li la volta, però encara queda molt camí per recórrer”, sosté. “Ens ho hem de creure més i no tenir enveges entre nosaltres”, puntualitza, alhora que considera que cal començar per l’educació, “donar més visibilitat a les dones emprenedores i que serveixin d’exemple”.