Sabem que la precipitació de dimarts a Terrassa va ser extrema i extraordinària, amb més de 100 litres de mitjana en dues hores. Un dia després, l’esfereïdor cabal de les rieres de les Arenes i del Palau, que van baixar de gom a gom i a gran velocitat, ja té una xifra. Durant l’hora més intensa de la riuada, les rieres van transportar 651 milions de litres d’aigua.
La dada surt dels mesuraments fets a l’estació d’aforament situada a la riera de Rubí al municipi de Papiol, a les 17.10 hores de la tarda de dimarts. En aquest punt confluïen dimarts els cabals procedents de les rieres de les Arenes i del Palau, a Terrassa, després de baixar per la riera de Rubí, on a penes van incorporar l’aigua d’algun petit torrent.
Al Papiol, l’estació d’aforament va captar dimarts a la tarda el pas de 181 m³/s, un cabal que contrasta amb els 0,2 m³/s que es detectaven abans de les pluges.
El mesurament de 181 m³ per segon permet calcular el pas d’aigua durant un minut: 651.600 metres cúbics. I també fer l’extrapolació a una hora de trànsit constant d’aigua: en litres, 651,6 milions.
Es tracta d’una avinguda del tot extraordinària. Pel volum d’aigua que va desplaçar, pel temps que va durar la precipitació -dues hores- i per la virulència amb què la riuada va recórrer la distància entre el parc natural de Sant Llorenç fins a arribar, aigües avall, al mar.
Primera estimació de desperfectes
Els tècnics de l’ACA van fer ahir les primeres inspeccions a les rieres de les Arenes i del Palau per valorar els efectes de la pluja a Terrassa.
En una primera estimació, no es van observar danys de consideració a la riera de les Arenes ni al torrent de la Grípia, informen fonts de l’ACA. A la riera del Palau, l’equip de l’Agència Catalana de l’Aigua va poder veure “acumulacions de sediments en alguns punts, danys en alguna escullera de protecció prop del gual de Can Guitard i també alguna afecció a l’endegament de la riera”, en aquest cas a l’extrem sud, “prop de l’encreuament amb l’autopista C-58”.
A la riera de les Arenes, l’ACA no ha observat danys de consideració. A la del Palau ha vist danys en alguna escullera i una afecció a l’endegament de la riera, al tram sud
L’Agència Catalana de l’Aigua va mantenir contacte ahir amb l’Ajuntament de Terrassa, al que assegura ha ofert “la col·laboració necessària”. En els dies vinents, les dues administracions programaran una reunió per fer una valoració conjunta dels desperfectes i acordar les accions que es puguin dur a terme. Serà en el marc del Pla Director de les Rieres del Palau i de les Arenes, que l’ACA va treballar durant 2022 i que va ser presentat a l’Ajuntament ara fa uns mesos.
Les rieres han fet la feina
Si en algun moment Terrassa ha pogut comprovar com de vitals són les rieres que l’envolten va ser dimarts. Amb la tempesta, es van fer virals les fotos i els impressionants vídeos de la riera del Palau i la riera de les Arenes plenes de gom a gom, amb avingudes d’aigua a tota velocitat. Terrassencs de totes les generacions van poder comprovar la utilitat de dues infraestructures sovint ignorades.
Ahir, la regidora de Via Pública, Protecció Civil i Seguretat de Terrassa, Patricia Reche, va voler reconèixer el paper dels dos torrents que envolten la ciutat. “Les rieres han fet la feina d’acollir el cabal d’aigua”, va dir.
En la primera roda de premsa de balanç de la tempesta, la política va recordar que “dimarts vam viure un primer moment de caos amb carrers que s’inundaven i les rieres plenes, però la intervenció ràpida dels serveis d’emergències va ser clau perquè no hi hagi hagut danys a les persones. Terrassa se n’ha sortit molt bé de la situació”.
Amb aquestes paraules, la regidora va voler agrair la feina als cossos d’emergència -Policia Municipal, Bombers, Protecció Civil i Serveis Socials- i reconèixer també “la responsabilitat de la ciutadania, no apropant-se a les rieres” en un episodi d’alt risc com el de dimarts.
Reche va fer ahir un primer balanç dels danys produïts per la tempesta i va mencionar dues incidències detectades en domicilis. Una al carrer d’Eucaliptus, on la pluja va enfonsar el mur d’un immoble, i una segona a una llar del carrer de Galvani, on es va esfondrar un sostre. En el primer cas els bombers van tallar l’accés per seguretat i ja s’estan fent tasques de neteja. En el segon va ser necessari reallotjar la família, donat que l’habitatge ha quedat molt malmès.
Patricia Reche: “Les rieres han fet la feina d’acollir el cabal d’aigua”
Pel que fa a les inundacions a carrers i vials de la ciutat, a la ronda de Ponent, al tram de la Maurina on dimarts es van registrar acumulacions d’aigua i fang, amb desplaçament de contenidors i vehicles, “s’està procedint a la neteja de la zona i la retirada del fang acumulat”. En aquest punt els veïns fa anys que demanen la substitució del mur de la riera del Palau per una barana o bé la seva perforació, per garantir l’evacuació a la riera de l’aigua acumulada a la ronda de Ponent.
A Can Boada, al pas sota la via de Rodalies del carrer de Beethoven, ahir es feia “una valoració, però no hi ha cap risc per la circulació de les vies”, va dir Reche. En aquest punt, a la inundació habitual en episodis intensos de pluja es va sumar dimarts la filtració d’aigua per les parets.
Els episodis d’inundacions a la via pública es van donar també a la rotonda del Doré, a l’avinguda del Vallès, confluència amb carretera de Rubí, o a la mateixa ronda de Ponent. Temps enrere, l’Ajuntament havia reconegut que la xarxa de clavegueram és insuficient i ahir Patricia Reche va dir que “ho miràrem i valorarem si cal fer una intervenció extraordinària”.