Opinió

Reivindicant l’amor polític

Gemma Palet Vilajuana, secretària de Justícia i Pau Terrassa

Reconeixem la tasca dels nostres polítics i la seva vocació, i els demanem una mirada llarga i sense barreres, que vetllin per la dignitat, des d’un prisma de caritat, de solidaritat, salvaguardant la dignitat de la persona humana.

El passat 28 de maig tenia lloc la celebració de les dotzenes eleccions municipals. En aquest context i des de Canal Terrassa vam escoltar l’exsíndica de greuges a Terrassa durant els anys 2010-2016 i 2018-2022, l’advocada Isabel Marquès. Un cop escrutats completament els resultats, va instar els 27 regidors del consistori a vetllar pels drets civils, humans i socials de cada un dels ciutadans. Els instava a tots, de tots els colors polítics, a responsabilitzar-se de la dignitat i de les necessitats bàsiques i essencials de cada una de les persones que vivim a Terrassa.

Des de Justícia i Pau, vam impulsar la celebració d’una pregària per la Pau a la Catedral de Terrassa el passat 17 de maig. Una vetlla en què demanàvem la fi del conflicte a Ucraïna, i més enllà, la fi de més d’una cinquantena de conflictes oberts coneguts arreu, i ho fèiem amb paraules del Papa Joan XXIII a “Pacem in Terris” i amb les del Papa Francesc a “Fratelli Tutti”.

Concretament, l’encíclica “Fratelli Tutti” de Francesc parla de “l’amor polític”, de reconèixer cada ésser humà com un germà i de buscar una amistat social que integri tothom. Aquest esforç exigeix decisió i capacitat per trobar camins eficaços d’amor i de caritat. Vehicular l’amor cap al germà no s’ha de prendre com una mera utopia.

Un individu pot ajudar una persona necessitada, però quan s’uneix a altres per generar processos socials de fraternitat i de justícia per a tothom, entra en el camp de la més àmplia caritat, la caritat política. Això demana Francesc a “Fratelli Tutti”, avançar cap a un nou ordre social i polític, la caritat social. Que es rehabiliti la política, que és una altíssima vocació i una de les formes més precioses de caritat perquè busca el bé comú.

“Fratelli Tutti” eren paraules de Sant Francesc d’Assís quan escrivia sobre un amor que va més enllà de les fronteres geogràfiques i de l’espai i que invita a considerar-nos a tots germans. I d’aquesta manera, agraint amb paraules del Papa Francesc, la tasca dels nostres polítics i reconeixent la seva vocació, els demanem una mirada llarga i sense barreres. Que vetllin per la dignitat i ho facin des d’un prisma de caritat, de solidaritat, salvaguardant la dignitat de la persona humana, considerant-ne les fragilitats i amb l’eix essencial dels drets humans.

Treballeu per la ciutat, treballeu per les persones i, sobretot, per les que més ho necessiten.

To Top