Terrassa

La casa per a infants víctimes d’abusos a Terrassa, més a prop

El centre s’ubicarà en un espai provisional si encara no està fet l’edifici projectat a Poble Nou-Zona Esportiva

Terreny municipal cedit a la generalitat per construir-hi el Barnahus

Un pas més. La Generalitat ha tret a licitació pública la gestió de dotze Barnahus, centres d’atenció integral a menors víctimes d’abusos sexuals, un dels quals estarà ubicat a Terrassa. L’Ajuntament va cedir al Govern un solar municipal ubicat a Poble Nou-Zona Esportiva per a la construcció, amb sistema de mòduls, d’aquest nou equipament. Tant si els mòduls estan instal·lats en aquests terrenys com si no, el servei segurament es posarà en marxa aquest 2023, encara que sigui en un altre emplaçament de manera provisional.

La Generalitat ha acceptat el terreny i les previsions de calendari apunten que la construcció serà una realitat en un parell d’anys. Mentrestant, el servei ha de començar a Terrassa aquest any, però en un lloc d’ús temporal, un espai municipal que el consistori està estudiant.

El decret publicat aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) estableix les condicions requerides a les “cases dels infants”, que això significa Barnahus en islandès. La resolució estipula el personal que hi ha de treballar, els objectius, el funcionament i la contraprestació econòmica de l’administració als adjudicataris, una assignació que partirà d’una base fixa mensual, però variarà en funció del nombre de víctimes ateses. Els equipaments han de tenir entre 300 i 400 metres quadrats.

Interior del servei Barnahus de Tarragona

L’import total frega els 5,6 milions d’euros per al que resta del 2023 i tot el 2024. En algunes poblacions, com ara Terrassa, l’edifici serà de la mateixa Generalitat, que en delegarà la gestió a una empresa o una entitat. En altres casos, el concessionari incorporarà també el local.

El ple del juliol del 2022 va aprovar la cessió a la Generalitat d’un solar situat a la cantonada dels carrers d’Alexandre de Riquer i dels Jocs Olímpics per a la construcció de la Barnahus de Terrassa, considerat el segon projecte d’aquesta xarxa integral a Catalunya després de la prova pilot que es desenvolupa a Tarragona des del 2020.

Constatat l’èxit de la iniciativa, el Govern va decidir el juliol del 2022 estendre l’estratègia a altres poblacions: Terrassa, Manresa, Granollers, Mataró, Badalona, Barcelona, el Prat de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Tortosa, Girona, Lleida i la Seu d’Urgell. L’objectiu, com manifesta el decret: buscar “la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció, coordinada i eficaç” de la Generalitat i altres administracions i institucions competents.

Equip especialitzat

La Barnahus té aspecte de llar amb l’objectiu que els infants i les seves famílies “el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança”, destaca el Departament de Drets Socials. Als centres treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, “hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos”, ja sigui policia, tribunals, centres sanitaris o serveis d’infància.

D’aquesta manera, afegeix el Govern, “la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació. Així s’evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més a més, es minimitza la contaminació del testimoni amb vista a una possible instrucció judicial”.

La casa per a infants víctimes d’abusos a Terrassa, més a prop
To Top