Terrassa

El 40% dels atesos per Càritas Terrassa són infants o joves

La institució va atendre l’any passat 28.835 persones

Seu de Càritas Terrassa

Càritas Diocesana de Terrassa ha acompanyat el 2022 a 28.835 persones, que formen part d’11.337 llars arreu del Vallès Occidental i el Vallès Oriental. El 40% de les persones ateses per l’entitat són infants i joves menors de 25 anys, el que posa de manifest, segons Càritas, “la preocupació per l’impacte de la pobresa i l’exclusió en les generacions més joves”.

Marina Pous, coordinadora de l’àrea institucional, ha presentat les dades i dimensions més significatives de l’informe anual i ha destacat el continu augment de dones ateses, que ja arriba a un 57,5%.

“El dret a un habitatge digne continua sent una de les qüestions que més afecta a les persones que són ateses per Càritas”, afirma la institució. I afegeix que  un 45% viuen en habitatges insegurs o inadequats. “Les famílies ateses manifesten la dificultat de trobar un pis de lloguer al mercat privat per la falta d’oferta i els preus elevats, com també pels requisits d’accés que cada vegada són més inassolibles”, agrega.

“Dins dels tipus de convivències a la llar, destaca el 27% de famílies unipersonals, que suposa gairebé un 15% més de persones ateses que viuen soles en comparació al 2019, un augment que s’ha anat incrementant aquests últims anys des de l’esclat de la pandèmia i que gairebé no ha patit recuperació. Tot i això, el percentatge d’atenció més gran de l’acció continua sent famílies amb fills a càrrec”, assenyala Càritas.

La qualitat del treball

Un 25% d’atesos per Càritas està en actiu laboralment. Sovint es troben en feines precàries, parcials o temporals i un 14% treballa en economia submergida: “L’afirmació que el treball és la via prioritària i capaç per si sola d’alleujar la situació de moltes famílies, topa amb la realitat de les condicions que ofereix actualment el mercat laboral, l’evolució dels sous i com aquests es tradueixen en la capacitat de generar unes condicions de vida realment dignes. Tenir treball ja no és per si sol un mecanisme d’inclusió, doncs no és un mecanisme al qual totes les persones hi poden tenir accés, i quan s’aconsegueix un lloc de treball la qualitat d’aquest és incompatible amb la qualitat de vida actual”.

Habitatge de Càritas per a persones vulnerables / LLUÍS CLOTET

Mercè Moras, coordinadora de l’àrea social, ha posat èmfasi en l’acollida i l’acompanyament realitzats a través de les Càritas Parroquials i Arxiprestals.

Dins del programa d’infància i família, Càritas alerta de l’impacte de la pobresa i l’exclusió en les generacions més joves, amb un 40% de persones ateses menors de 25 anys.

Rosa Tatché, coordinadora de l’àrea d’administració, ha destacat que Càritas ha gestionat 3.067.912 euros “gràcies a la confiança de socis, donants i empreses que han fet les seves aportacions, i també a les institucions públiques i privades que han col·laborat amb l’entitat”. De tots els recursos obtinguts, ha esmentat que el 85% s’han destinat directament a l’acció social del territori, fent especial incidència al 32% dels recursos que han estat destinats a la cobertura de les necessitats bàsiques, i a l’augment fins al 9% dels recursos adreçats al programa de sense llar i habitatge.

Mònica Martínez, directora general de Càritas Diocesana de Terrassa, ha subratllat “la força de les 1.596 persones voluntàries que realitzen una gran labor de forma desinteressada i responsable”.

El 40% dels atesos per Càritas Terrassa són infants o joves
To Top