Capdidats 2023
Terrassa

Parlen els set aspirants al Capgròs de l’any 2023

Els capdidats expliquen quins són els seus mèrits per ser escollits

Els set aspirants a convertir-se en Capgròs de l’Any defensaran la seva candidatura aquest dissabte 3 de juny a la plaça Vella. Els escollits compareixeran davant de la societat terrassenca, exposant els mèrits que han fet per obtenir el premi. La festa donarà el tret de sortida amb una cercavila de les colles infantils dels grups de cultura popular, que finalitzarà amb un ball de lluïment. Aquest cop, els 43 Capgrossos seran presents a la celebració. Com cada any, el guanyador s’anunciarà a l’inici de la Festa Major.

Com en l’edició pasada, en què Lil Dami va ser el Capgròs de l’any, hi ha una gran varietat en el perfil dels aspirants, des d’activistes per la igualtat de drets fins a pilots trials. A més, aquesta edició compta amb professionals de molts tipus: cuiners, professores, investigadores, actrius, documentalistes… Fins i tot hi ha un dels fundadors del Trenet de Vallparadís i membre del Club Ferroviari de Terrassa. Les set persones representen un grup que, com en cada edició, representen veus diferents de la nostra ciutat.

ILDEFONS ARGEMÍ

Membre del Club Ferroviari de Terrassa. El capdidat és un autèntic apassionat dels trens, a més d’un divulgador incansable de tota mena de temes ferroviaris. Així mateix, és l’encarregat i un dels membres fundador del Trenet de Vallparadís. És precisament aquest mèrit el que destaca Argemí, que creu que hauria de ser l’escollit a Capgròs de l’any. “El Ferrocarril de Vallparadís té gran importància i popularitat en la nostra ciutat”, explica. Tot i que Argemí és l’aspirant, assegura que “més que a una persona, el mèrit s’ha de reconèixer al col·lectiu de membres fundadors”. Confessa que li faria gran il·lusió obtenir un premi que, segons ell, ha d’aconseguir per la seva tasca.

BERTA ABELLAN

Actual subcampiona del món de TrialGP Femení. Amb 23 anys, ja té a les seves espatlles un campionat d’Europa, quatre subcampionats del món i cinc campionats d’Espanya de trial. Per la seva curta edat, sembla que destrossarà tots els rècords en el trial femení i que pròximament aconseguirà guanyar el màxim torneig internacional. La candidata expressa les seves ganes per fer-se amb el Capgròs de l’any. “No m’esperava pas que fos una de les nominades i he d’admetre que em fa molta il·lusió”, explica. Abellán creu que ha fet mèrits suficients per ser. “Soc una esportista d’elit, referent en l’àmbit del motociclisme femení”, assegura.

JUANJO LEÓN

Xef vegà. El terrassenc és confundador i actual president de l’Associació Vegana de Catalunya. Lluita activament des dels 13 anys per una alimentació lliure d’animals. Així ho va demostrar després d’impulsar i el primer Vegan Fest a Terrassa (2020), un festival de referència arreu del territori per tots els amants de la cultura vegana que se celebra cada any al Parc de Vallparadís. El candidat rep amb ganes i esperances la celebració del premi. “Si guanyés, seria la primera veu vegana en obtenir el Capgròs de l’any”, afirma. León remarca la importància d’aquesta alimentació, explicant que “tothom ha de viure en pau i empatia amb els animals”.

LAURA BELLOSTAS

És la cuinera de l’antic Cafè Teatre i de l’actual Teca Vins. Ha servit menjar als ciutadans egarencs durant més de 20 anys i representa l’hostaleria i el gremi del petit comerç local. La Laura vol que es doni reconeixement a aquelles cuineres que no es veuen, però donen menjar a tanta gent. “He fet una gran tasca per la cultura popular”, assegura la xef. Destaca el mèrit d’estar ocupada en la cuina durant tot el dia, pràcticament sense descans. “Hi ha dies que puc estar 14 o 16 hores en el restaurant”, afirma. La il·lusió que té per guanyar el Capgròs ja es fa palpable al Teca Vins amb un cartell, demanant el vot a la representació del petit comerç.

JORDI DUESO

Comunicador i activista per a la igualtat de drets i oportunitats per a tothom. També és membre de Prou Barreres, que ell mateix defineix com una plataforma que “defensa els drets de les persones amb capacitats inclusives”. Fins i tot, el Jordi ha fet de conferenciant motivacional a més de presentar el programa d’entrevistes del Canal Terrassa “Sobre Rodes”. “Per què no donar per primer cop el Capgròs de l’any a algú sobre rodes?”, es pregunta Dueso. El candidat expressa el seu desig per obtenir el premi, valorant la seva tasca social. “Fa més de 30 anys que lluito per la igualtat de drets i oportunitats”, indica.

ESTHER LÁZARO

És investigadora, dramaturga, actriu i documentalista. Va fundar Therkas Teatre. És l’autora de l’obra de teatre” Les traces del silenci” i directora i guionista del documental “Els nens de la riuada”. Ambdues obres tracten la riuada de 1962 des d’una perspectiva de memòria històrica. Precisament, la candidata ha fet una gran tasca en la recerca sobre l’adopció d’infants que van perdre els seus pares durant les riuades. És per això que Esther Lázaro es veu mereixedora al Capgròs de l’any. “S’ha de donar valor a la reivindicació de la memòria històrica”, explica. A més, l’actriu sent un orgull propi enorme. “Soc una persona jove implicada en l’art, la cultura i el patrimoni històric”, subratlla.

NÚRIA SALÁN

És presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT). També és química i professora de l’ESEIAAT-UPC. S’ha dedicat a captar veus femenines en l’àmbit científic i tecnològic, impulsant el Congrès de Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH (celebrat a Terrassa). “A capgrossa no em guanya absolutament ningú”, destaca Salán, fent referència a la perseverança durant la seva vida. La candidata ha ressaltat la importància que li dona al premi, per sobre d’altres esdeveniments transcendents: “tenia entrades per veure aquest dissabte al Barça en la final de la Champions femenina i no hi aniré, imagina’t.” L’enginyera arriba a la festa amb il·lusió i honor pel reconeixement.

Parlen els set aspirants al Capgròs de l’any 2023
To Top