Terrassa

La plaça de Mossèn Jacint Verdaguer estrenarà imatge d’aquí a quatre mesos

Al llarg de les pròximes tres setmanes es reactivarà la transformació de la via pública i l’ampliació de les àrees de vianants a la ciutat

Al llarg de les pròximes tres setmanes es reactivarà la transformació de la via pública i l’ampliació de les àrees de vianants a la ciutat. Les màquines envairan els carrers del Forn i del Vall (aquest dilluns 5 de juny), diversos carrers del barri d’Ègara (el 12 de juny) i el solar del número 4 de Gasòmetre (12 de juny), on s’urbanitzarà una plaça pública. Excepte aquesta darrera intervenció, que és de promoció privada, totes són finançades pels fons europeus Next Generation i inclouen, com a projecte més emblemàtic, la transformació de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, coneguda popularment com la plaça de Correus.

Es tracta d’un espai saturat actualment de cotxes i espais d’aparcament, una cruïlla que mudarà la pell per erigir-se en un àmbit amb prioritat per les persones i esdevenir una de les portes d’accés a la gran illa de vianants del centre de la ciutat.

Les obres de transformació de la plaça començaran el dia 19 de juny i duraran uns quatre mesos. El pressupost de la intervenció és de 359.348,64 d’euros.
La intervenció incorporarà el panot vermell característic de l’illa de vianants a tota la plaça, que es transformarà en un espai de plataforma plana. Es protegiran els arbres existents i plantaran noves espècies d’arbrat i arbustives, amb la renovació del mobiliari urbà i la conservació de l’escultura existent, amb la construcció d’una nova peanya.

Menys cotxes

Pel que fa a la mobilitat, el projecte dona continuïtat a l’àrea de vianants del Centre i, en aquest punt, manté com a vial principal l’eix format pels carrers del Passeig i de Sant Leopold, per la seva funció de sortida de vehicles del centre cap al perímetre. El paviment gris distingirà el vial.

Al carrer del Nord, està previst a mitjà termini convertir-lo en zona de vianants, des del carrer de la societat fins a la plaça. De moment, es manté la baixada i el gir cap a Sant Leopold, però reduint el seu protagonisme per alliberar la màxima superfície a la nova plaça. En ella conflueixen edificis patrimonials com el Magatzem Corcoy, el Magatzem Miquel Boix, l’Impremta Ventayol i l’Escola d’economia domèstica. Tots agafaran nou relleu amb la reforma de l’espai.

La zona d’aparcament que ara envaeix el centre de l’eix desapareixerà i el verd i els vianants seran els nous protagonistes de la plaça.

El projecte incorpora criteris de Sostenibilitat d’acord amb el context de l’emergència energètica. A la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, l’eix dels carrers de Sant Leopold i del Portal Nou segueix el traçat de l’antic torrent de Salt, un factor que fa preveure que es produeixi a la zona una major filtració d’aigua que a altres espais de la ciutat amb subsol més argilós.

La proposta incorpora un gran parterre inundable al tram sud, amb capacitat de laminació d’aigua, que substituirà un grup d’embornals i incorporarà un sobreeixidor. Com que la plaça descriu pendent, se situaran tres parterres més filtrants que permetran detenir el cabal d’aigua al llarg del seu recorregut.

Els treballs per a transformar la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer començaran en poc més de dues setmanes i s’allargaran fins a la tardor. Si no hi ha novetats, l’espai hauria d’estrenar nova imatge durant el mes de novembre.

To Top