El curtmetratge és un format oblidat a les cartelleres. És molt rar que un curt arribi a estrenar-se a les sales. De fet, els cinemes ja no programen curts com a prèvia dels films que estrenen. L’únic cineasta que ha aconseguit distribuir els seus curtmetratges als circuits comercials amb certa repercussió és el manxec Pedro Almodóvar. Ho va fer fa tres anys amb “La voz humana” i ho ha tornat a fer ara amb “Strange Way of Life”, un western amb tocs de melodrama tràgic que es pot veure des de divendres passat a alguns cinemes espanyols.
És el cas del Cinema Catalunya de Terrassa, que amb aquest treball d’Almodóvar ha gosat programar (en dues sessions diàries, de dimecres a diumenge) el que ha estat el seu primer curtmetratge. No ho havia fet mai, a excepció de l’exhibició de treballs acadèmics, curtmetratges amateurs o sessions especials. De manera comercial, mai no ho havia provat. I els seus responsables estan més que satisfets. De fet, durant el primer cap de setmana d’exhibició, “Extraña forma de vida” ha tingut molt bona acollida per part del públic.
El darrer treball d’Almodóvar ha obtingut a Terrassa una recaptació sensiblement superior a la de la mitjana de la resta de pantalles de l’Estat espanyol. Ethan Hawke i Pedro Pascal són els protagonistes d’un film en el qual Almodóvar treballa amb els seus col·laboradors habituals, com el músic Alberto Iglesias i el director de fotografia José Luis Alcaine.
Només 31 minuts
El film té una durada de 31 minuts, fregant la durada màxima que s’atribueix als curtmetratges i entrant gairebé en el terreny dels migmetratges. Acostumats com estem a veure films que sobrepassen les dues i fins i tot les tres hores, la pregunta és òbvia: hem de pagar el mateix per veure aquesta pel·lícula que una de durada convencional? La resposta és que no. Si bé al Catalunya, els preus són de 6,5 euros entre setmana i 7 els caps de setmana, aquest curt es pot veure per 4,20 euros.
El film es projecta en versió original subtitulada en castellà. No hi ha còpies doblades. Durant els primers passis, “Extraña forma de vida” va tenir una molt bona acollida. A la sessió de dissabte a la tarda, que es va projectar a la sala gran, hi van anar 40 persones. Gens malament.
La majoria d’espectadors sabien què anaven a veure. Algun despistat, però, va sortir de la sala demanant més metratge. La història, en general, està agradant força als espectadors del Catalunya, molts d’ells avesats a allò que abans s’anomenava “cinema d’autor”. Avui, el darrer treball d’Almodóvar es pot veure a les 17.30 (sala 1) i a les 22.15 hores (sala 2). Continuarà en cartellera almenys una setmana més.
“Extraña forma de vida” és el particular homenatge de Pedro Almodóvar al cinema de l’oest, un gènere teòricament ben allunyat del seu imaginari cinèfil. Aconsegueix una colpidora joia d’orfebreria que haurien signat Ford o Whalsh, però també Sturges o Peckinpah. També Bigas Luna.
Elena Trapé estrena divendres “Els encantats”
El Cinema Catalunya estrenarà demà el darrer treball de la cineasta barcelonina Elena Trapé, “Els encantats”, un notable drama sobre la maternitat protagonitzat per la sempre solvent actriu catalana Laia Costa. L’exalumna i exprofessora de l’ESCAC ha comptat en aquest film amb un grup de treball amb un marcat accent terrassenc. El coguionista és Miguel Ibáñez Monroy, la muntadora Sofia Escudé, la responsable del so Laura Díez i el director de fotografia Pau Castejón. El film va guanyar el premi a millor guió al Festival de Màlaga. Trapé va debutar en el llargmetratge l’any 2010 amb “Blog” i el 2018 va rodar “Les distàncies”.