Terrassa

Obres per salut pública en una font emblemàtica de Terrassa

El pressupost per reparar la font de la plaça del Doctor Robert és de 76.320 euros

Estat actual, sec, de la font / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ja fa gairebé dos anys que l’Ajuntament va barrar l’estany perquè allà havia d’emprendre obres d’envergadura per controlar-hi la legionel·la. La font en qüestió, a la plaça del Doctor Robert, continua seca, però el consistori, almenys, ja disposa d’un projecte per remodelar-la. Li costarà, en principi, uns 76.000 euros i el més probable és que aquesta transformació es dugui a terme una vegada acabin les obres integrals del passeig del Comte d’Ègara.

L’informe que acompanya el projecte de millora “de la impermeabilització i la naturalització de la font de la plaça del Doctor Robert” indica que la solera i les parets de la font estan descrostades en alguns sectors i posa de manifest l’existència de pèrdues degudes a filtracions i al mal estat dels vasos, raó per la qual “és requereix una reparació”. El primer objectiu a aconseguir amb la intervenció és “adequar la font per garantir el bon funcionament i acomplir amb la normativa de prevenció de la legionel·losi”.

Millorar la qualitat de l’aigua i impermeabilitzar l’estructura per evitar filtracions són uns altres dels propòsits tècnics, que inclouen la millora “de la vegetació i de la biodiversitat”, la creació “d’un nou hàbitat per a la fauna” i minimitzar el manteniment de l’estany, que ha de disposar d’una qualitat de l’aigua millorada “sense necessitat de ser clorada”.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

La font, dividida en tres nivells o vasos o cubetes, té 251 metres quadrats de superfície, 52 metres de longitud i prop de 50 centímetres de fondària. Va ser construïda l’any 1992 i, quan encara estava en funcionament, utilitzava aigua de xarxa que entrava per la cubeta superior i circulava de manera longitudinal en la bassa fins a la cubeta inferior (la tres). L’aigua es dirigia cap a la bomba de recirculació i en un dipòsit subterrani s’acumulaven les aigües.

En els últims anys s’han dut a terme en l’estany diverses actuacions de substitució de peces trencades en nombrosos actes vandàlics. S’hi han reparat vàlvules i s’ha canviat la bomba envellida de la sala de màquines. L’informe destaca la necessitat d’”adequar el sistema de tractament i la recirculació de l’aigua” a causa de l’increment de les restriccions per garantir la qualitat de l’aigua i complir amb la normativa de prevenció de la legionel·losi”. Per aquest motiu la bassa de la font es va deixar assecar i ja no funciona.

“Naturalització”

El projecte, aprovat de manera inicial, inclou la neteja del vas de terres i de brutícia, l’eliminació de la pintura existent, i després la impermeabilització amb polímer, tipus asfàltic. S’hi instal·laran tres línies de canonades independents per a l’entrada d’aigua en cadascun dels vasos, i tres bombes.

Uns cartells avisaran que no es pot alliberar fauna a la font. La “naturalització” es farà amb testos amb helòfits (plantes amfíbies) i en un costat de la font es plantaran “mates denses d’espècies com l’agapant combinat amb plantes vivaces i aromàtiques, com ara la sàlvia”. Amb aquesta plantació se separarà físicament l’estany de la resta de la zona “per evitar incursions de gossos, per exemple, i per evitar, així mateix, l’entrada de fullaraca”. La bassa serà colonitzada per heteròpters, libèl·lules i dípters.

I els mosquits, veritable objecte de queixa veïnal durant anys? Amb els nous brolladors que mouran l’aigua, la presència de mosquits, segons l’Ajuntament, serà “anecdòtica”. Encara no hi ha termini per a les obres, que duraran dos mesos i mig. El pressupost és de 76.320,82 euros.

Obres per salut pública en una font emblemàtica de Terrassa
To Top